Szőlőművelő traktor választás Utolsó pár előre fuss!

A hét végén meghoztam a döntést traktorügyben. Azt hiszem, "mérnöki" döntés született - ahogy a traktorvásárlási vívódásom vargabetűit egyre nehezebben követő motoros cimborám nevezné - azaz ár/teljesítmény arányban a legjobbat választottam. Ez persze a saját szempontjaim szerint érvényes döntés, tehát előre jelzem, hogy mindenkinek igaza van, aki bármilyen más döntésre jut. Én igyekeztem annyira körüljárni ezt a témát, amennyire csak lehetséges - aki olvassa ezt a blogot, az tudja ezt. Tehát az általam vizsgált szempontok szerint, az én üzemi méretemhez (8 ha), többségében modern támrendszerű szőlőhöz ma a legjobb vétel a Kioti NX5010c.

 

Kioti

tovább »
2015.08.31. 15:57

Miért lenne egyszerű?

Szépen készülődtünk a szüretre, egészen rendben is voltunk a múlt héten még, amikor beütött a krach: a családi kisbusz beszart, így a hétvégi kényelmesre tervezett program egy katasztrófává változott. Pénteken még kellemesen kirándultunk, traktort nézegettünk, szombatra szilvaszüretet terveztünk - meg némi próbaszüretet a szőlőben. Ehez képest a VW motorja reggel beadta a kulcsot: a délelőtt a sárga angyalra várással, és a szervízbe szállítással telt, és csak futólag tudtam megnézni az időközben elkészült kerítést is az új területen. Kora délután Balázs vitt el Veszprémbe a Navarrával bennünket, ahonnan elbuszoztunk a Népligetig, ahol várt ránk az apósom, aki kölcsönadta a kocsiját, amivel elmentünk haza, Mogyoródra. Ez a túra négy és fél órát vett igénybe, így csak felrohantunk Beccére szőlőt kóstolni - de semmire nem volt időnk, és a teljes szombat odalett. 

 

A múlt héten a gohér még zöld magú volt, cseppecskét savasabb a harmonikusnál, így nem számoltunk erre a hétvégére szürettel - különben is, olvastam én még gohér aszúról is. A juhfark éppen csak édesedett, zöld magokkal - szeptember első hétvégéjére terveztük a szüretet. Ez a forróság azonban betette az ajtót: a hétvégi kóstoláson a gohér napnak kitett fürtjeinek mintha "főtt" ízük lett volna (a naptól védett fürtök rendben voltak) a juhfark magja pedig szépen bebarnult, és édes, de jó savtartalmúak voltak a bogyók. Mondjuk legalább 35 fok volt a szőlőhegyen, ez nyilván befolyásolta a szőlő ízét. Ez az első termésem, egy ilyen express évben, nem ismerem még a gohért, benne van a pakliban, hogy nem jól választom meg a szüret időpontját - persze ha lett volna kocsink, akkor esetleg leszedhettük volna. Csütörtökre tervezem a szüret első körét (addig be vagyok táblázva tárgyalásokkal), amikor lehül egy cseppet az idő, akkor szedjük le a juhfarkot. Hogy a gohérral mi lesz, azt majd akkor döntöm el. A sárfehér tartja magát: olyan savanyú, mint a citrom - van egy olyan érzésem, hogy a küvébe ez nagyon jól fog jönni.

2015.08.30. 21:56

Idén lesz szüret!

Legalábbis úgy néz ki. A seregelyek már bevették magukat a fölöttünk lévő erdőbe, egész nap ott kiabálnak - ritkán hiányzik egy Semjén Zsolt-féle intellektus az ember közeléből, de ha az ég madarainak öldökléséről van szó, rögtön ő jut az eszembe. Kis túlzással hetek óta sikáljuk a pincét - tavaly ugye nem szüreteltünk, így mindenent két éves por lepett - és a család apraja nagyja seprűt, felmosófát ragadott, Krisztiánék pedig elvitték a mozdítható dolgokat nagynyomású mosóval kimosni a faluba.

 

Encempenc gyilkolja a pókhálókat

tovább »
2015.08.23. 23:39

Az apparátus teszi a dolgát

Ilyen melegben már locsolni kell a kis szőlőket, most ez jelenti a legnagyobb feladatot - augusztus elejével lezárul ugyanis a permetezés, a szőlőt szépen megkötve várja a szüretet. A feleségem szőlőjében még ki kell építeni a támrendszert, ami ráér akkor, ha végre csillapodik ez a hőség. A szüreti készülődés egyik munkája a készletek jelentése a NAV-nak. Erre a célra alkották az ABEV nevű programhoz a J05 bizonylatot, amit relatíve egyszerű kitölteni, ha az ember nem ad el bort, hanem csak megissza a családja. Maga az ABEV program egy elbaszott szarkupac, ennél ócskább fospisztolyt keveset alkotott az emberiség - de hát az Adóhivatal by definition baszakszik az emberrel, és ennek legelső lépcsője ez a fostalicska. 

 

A saját gépemen nem tűrök ilyen programot (egyszer feltelepítettem, krómkénsav és reszelő kellett az eltávolításához), a így feleségem küzd vele. Miután túljutott a minden belépés után szokásos órákig tartó installálgatáson, beküldtük a készletbevallást, amit a NAV a "A bejelento nem szerepel a [KKK2 EÜC] nyilvántartásban, vagy jelenleg nem küldheti az adott nyomtatványt." üzenettel utasított el. Sajnos az AHKNYR (Adóhivatal Hülye Kódjait Nyilvántartó Rendszerben) nem találtam meg ezt a hibaüzenetet - azt hiszem, tolmácsot kérek.

tovább »
2015.08.11. 22:34

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.