Hogyan segíthetné az állam a szőlőtelepítést?

Az elmúlt néhány évben többször is telepítettünk szőlőt (erről jó sok bejegyzés született ezen a blogon), és ez alatt az idő alatt is zajlott a permanens forradalom az intézmények átszervezésében. Az MgSzH-ból NÉBIH lett, a telepítés engedélyezése átkerült a hegybírókhoz, a telepítési jogokat már a HNT-től lehet beszerezni az állami jogtartalékból, a talajvizsgálati terveket pedig a kormányhivatalokkal is engedélyeztetni kell. Külső szemlélőként úgy érzem, hogy mostmár a termelő érdekében is történhetne néhány átakakítás a rendszerben, mert ez így nagyon nem jól van. Félreértés ne essék, nekem aztán végképp mindegy, hogy milyen szervezetek végzik az egyes munkafolyamati lépéseket, de az azért jó lenne, ha szem előtt tartanánk azt is, hogy a mezőgazdaság biológiai folyamatokat jelent, és ha már a természet nem igazodik a bürokráciához, akkor próbáljuk meg a bürokráciát passzítani a természethez. Itt van mindjárt a szőlőtelepítés engedélyezési/támogatási folyamata.

 

Telepítés menetrendje állami jogtartalékból történő telepítési jog vásárlás és telepítési támogatás igénybe vétele esetén (KATT A KÉPRE!)

tovább »
2014.11.09. 16:44

Állítható huzalmagasságú támrendszer

Az új szőlőkhöz fém támrendszert telepítünk, mégpedig azért, mert ezt a legkönnyebb művelni. A legnagyobb előnyt a befűzőszálak (vezetőszáltól számított) magasságának állíthatósága adja. Ez azt jelenti, hogy ahogyan a szőlő növekszik, úgy lehet emelni vele a befűzőszálakat - míg a hagyományos támrendszernél a szőlőnek bele kell nőnie a vezető szálak közé, és csak 30 cm-es hajtáshossznál nyújt támaszt a hajtásnak a befűzőszál, ami lényegében azt jelenti, hogy egy szeles napon minden hajtáscsúcs letörik. Mivel a hosszanti növekedést segítő hormon a hajtáscsúcsban termelődik, a szőlőben túlsúlyba jut a bokrosodásért felelős hormon, ami a hónaljhajtások elburjánzását eredményezi.

 

Felállítottuk a támrendszert

tovább »
2014.11.07. 22:45

Szőlőművelő traktor választás II.

Most jönnek a rövidített listára került traktorok, amelyek megfelelnek az erőgépválasztás minimális feltételrendszerének: 30-50 LE közötti kategóriába esnek, van gyári fülkéjük, könnyűek (ez 1700 kg. körüli fülkés súlyt jelent), van idehaza országos szervízhátterük és megbízható alkatrészellátásuk - és nem utolsó sorban elhisszük róluk, hogy a gyártójuk képes időtálló traktort készíteni. Közös jellemzőjük, hogy könnyű olyan embert találni, aki párás szemmel beszél egyik vagy másik típusról, miszerint már 40 éve is micsoda traktorok voltak az akkori gépek.

 

LEGO 8063 Tractor with Trailer

tovább »
2014.11.04. 23:01
Címkék: traktor

Metszőollók

Ez a bejegyzés korántsem a teljesség igényével született - már csak azért sem, mert mint kiderült, a végletekig igénytelen vagyok a metszőollók ügyében. Amikor belevágtam a szőlészkedésbe, betértem az OBI áruházba, és az ott forgalmazott Gardena metszőollók közül kiválasztottam azt, ami leginkább tetszett, persze a műanyag változatból, mert a másikat roppant drágállottam.

 

Ilyen metszőollóim vannak

tovább »
2014.11.02. 21:18

Követheted a blogot Facebookon is!

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.