Micsoda év ez!

Őrületes tempóban zajlik ez az év, a szőlő éppen kezdett olyasmire formálódni a kezem alatt, amire mindig is vágytam - persze azonnal kitaláltam a rizling fajtacserét. De nem ez a legnagyobb változás, ami körültöttem zajlik, hanem az elhatározás, hogy megvizsgáljuk, hogyan tudjuk az életünket vidékre áttenni. Ezt persze hosszas számolgatást jelent: üzleti tervet kell készíteni, amelyben el kell készíteni az új telepítésű szőlő első öt évének agrotechnológiai tervét (azaz mikor milyen műveletet tervezünk), majd ezeknek meg kell becsülni az árát kézműves és gépesített módon. El kell készíteni a telepítési tervet tőkére lebontva, elhatározni a termésmennyiséget (ez viccesen hangzik az idei évben, nem?), majd az ismert felvásárlási árak alapján meg kell becsülni a várható bevételt.

 

Az első kalkulációkis  azt mutatják, hogy a hat hektár szőlő művelése gépesítés nélkül elképzelhetetlen. El kell választani tehát egymástól a kézműves gazdaságot (ez az mostani birtokmag) és a gépesített, ökológiai gazdaságot egymástól.

 

tovább »
2014.09.06. 19:12
Címkék: tervek

Súlyos döntés

Kezdjük a végén: az olaszrizlinget (a termő vágót) kivágom. Elegem lett belőle, de nagyon. Amikor átvettem, egy megszakított, nyomorult szőlő volt, aminek még a tövéből eredő vadhajtásokon is fürtök lógtak. Négy éven át pátyolgattam: szépen visszavágtuk, rövid csaposra alakítottuk át a karokat, iszonyatosan visszafogtuk a termést - ez volt az egyetlen termő vágó, minden energiát ide koncentráltunk. megtrágyáztuk, befüvesítettük, a soralját kikapáltuk, a hiányokat kipótoltuk. Most mégis szarul néz ki itt a szőlő.

 

Lisztharmat fertőzés a fürtökön előrehaladott állapotban. 
A szőlő jó kondícióban van, haragoszöld a levele, erősek a hajtásai.

tovább »
2014.08.24. 12:59

Ebből 2006 lesz, meglátjátok!

Az idei időjárás engem eddig 2006-ra emlékeztet: akkor nyáron külföldön telepítettünk, és mire a szőlőre került a sor, minden csupa lisztharmat volt. Azóta sem emlékszem olyan évre, amikor akkorára nőttek volna a hajtások – ez idén sincs így, mert a kora tavaszi kánikula és aszály miatt megtorpant a hajtások növekedése, de a nyár nagyon hasonló: minden héten eső, amikor nem esik, akkor pedig nagyon meleg van. Fertőz is a lisztharmat becsülettel – bár nem mindenhol azonos erővel. Egyes tőkék betegebbek, másokon alig van fertőzés – és szinte kizárólag a fürtök fertőzöttek, a leveleken nyomát sem látni semmiféle bajnak. Azokon a tőkéken a legerősebb a fertőzés:

 

  1. amelyeken a fürtök össze vannak tekeredve;
  2. a fürtök kelet felé néznek;
  3. a fürtök mögött némi levélzet van.

 

Olaszrizling pótlása

tovább »
2014.07.22. 20:09

Támad a lisztharmat

Párás, meleg idő - a lisztharmat melegágya. Ahogy azt már írtam, a szőlőt idén az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett módszerekkel próbáltuk megvédeni, de ez nem sikerült. Több helyen is megtámadta a szőlőt a lisztharmat, a legdurvábban az olaszrizling vágót - ez ugyanis jóval zártabb, mint a többi, fajtacsere és átoltás alatt lévő vágó. Szóval múlt vasárnap Karathane-nal nyomultunk, de ezen a héten látható volt az újabb fertőzés azokon a bogyókon is, amelyet az előző héten elölt a vegyszer: a megfeketedett gomba fölött fehéren, púderesen újra megjelent az élő gomba, igy most a kén, a Karathane mellé felszívódó szer is került. Nagyon nem örülök neki, de nézegetvén az előrejelzéseket, még egy darabig marad ez az idő, és most még lehet ilyen vegyszert alkalmazni, még lebomlik szüretig. Viszont ezzel lőttek az idei verjus készítési terveknek: a terméskorlátozás során leszedett fürtöket le fogjuk dobni.

 

Juhfark

tovább »
2014.07.13. 21:59

Követheted a blogot Facebookon is!

Utolsó kommentek

  • AurelianoBuendia: @RAMBO: Hajós-bajai területről, ami többnyire homokos-humuszos (ahol a nagyapámnak és az apámnak i... (2014.09.15. 16:32) Micsoda év ez!
  • RAMBO: @AurelianoBuendia: Megkerestem a hirdetést, felhívtam a címet. Az ajánlatuk: eltelepítik a szőlőt,... (2014.09.15. 13:59) Micsoda év ez!
  • RAMBO: @AurelianoBuendia: hááát ... ez meglepne. Honnan a bánatból tudják, hogy milyen alany kell neked? ... (2014.09.15. 13:04) Micsoda év ez!
  • AurelianoBuendia: Szőlőtelepítésen gondolkozom én is, és találtam egy ilyen hirdetést, idézem: "Telepítsen szőlőt ké... (2014.09.15. 12:18) Micsoda év ez!
  • Spicc: Szívből kívánok sok sikert hozzá. Én nem mertem ilyen messze menni... (2014.09.09. 18:47) Micsoda év ez!
  • Utolsó 20

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.