Az értelem jelei a bortörvényben

Talán vannak, akik még emlékeznek erre a cikkre, ahol idéztem egy 1762-ben írott rendeletből:

 

„Akinek az uraságh parlagföldet enged, azt azonnal építse és ha rajta szorgalmatossan munkálkodik, senki kezébűl ki ne vehesse, ha pedig abbul inkább kaszálót vagy más akármi vetemény alá való földet, hogysem szőlőt akarna tsinálni, időközben is ingyen elvetetődik tőle, és annak semmi hasznát nem fogja venni, á’ ki pedig szőleit egy esztendeig munkálatlan hadgya, elveszti azt.”

 

Nos a lamentálás nem volt hiába való! 

tovább »
2016.11.03. 14:25

Támrendszer beszerzése

Befejeződött a szüret, és a tervek szerint most lenne itt az ideje a támrendszer felállításának. Ennek megfelelően időben, a tervezett fizetés előtt három héttel elkezdtem a hitel lehívás intézését. Volt még egy-két dolog, amit be kellett szereznem, pl. a fedezetként felajánlott ingatlan biztosításáról szóló igazolás, valamint az MVH-tól be kellett szerezni egy igazolást arra vonatkozóan, hogy eddig még nem fizettek ki semennyit a megítélt támogatásból. Természetesen a bürokrácia ragadós pókhálója azonnal rám vetette magát: az ingatlanbiztosítás kedvezményezettje egy olyan hitel volt, amit pont öt éve fizettem vissza, és mindenféle ostoba papírokat kellett beszereznem, amivel igazoltam azt, amit normális ügyrend esetén a banknak kellett volna évekkel ezelőtt megtennie. Tudtátok, hogy az MVH pest megyei igazgatósága (ami kettő perc sétára van a munkahelyemtől) nem adhat ki szőlészeti támogatási igazolást? Ez központi feladat. 15 éves bankgyakorlat után úgy képzeltem el a támogatások nyilvántartási rendszerét, hogy minden támogatásnak van egy száma, és ahhoz kapcsolódik minden kifizetés, és mint egy banki számlaegyenleget, ezt egy másodperc alatt (akár interneten keresztül is) le lehet kérdezni. De aztán megnéztem a személyimet, az volt odaírva, hogy Magyarország, és meg sem lepódtem azon, hogy a központban sem tudnak ilyen igazolást adni, helyette írtak egy papírt, hogy a kifizetéseimet áttették a következő borpiaci évre - kurvára örülök neki, hogy finanszírozhatom a nemtudomkit. Öröm az ürömben, hogy az OTP elfogadta ezt a nyilatkozatot, amikor vidáman bevittem a papírokat, abban a reményben, hogy akkor most pénzeső fog rámhullani - de nem is tévedhettem volna nagyobbat.

tovább »
2016.10.22. 15:50

Olaszrizling-saga

Gőzerővel folyik a Balaton olaszrizling termőhellyé pozicionálása, és ennek kapcsán a legmeghökkentőbb dolgok történnek. Két ámulatba esés között talán célszerű megbeszélni, hogy mi mindenen lett volna érdemes elgondolkozni az ésszerűséget a legcsekélyebb mértékben sem hordozó tettek előtt.

 

Olaszrizling

tovább »
2016.10.09. 16:53

Szüret 2016 - első kör

Megmondom őszintén, az idei augusztus után nem hittem abban, hogy idén fogunk szüretelni. A rengeteg esőtől golflabda nagyságúra duzzadt szőlőszemekről fantáziáltam, amelyek hangos pukkanással robbannak fel és sebesítenek meg gyanútlan rendőröket. Aztán csak elállt az eső, csak szép szeptember kerekedett, és a kóstolások egyre bizakodóbbá tettek. A múlt héten szerdán elhatároztuk a hétvégi szüretet, mert akkor még a meteorológusok erre a napra esőt valószínűsítettek, így biztosak lehettünk egy ragyogó, meleg, csodás őszi napban.

 

Vadfekete must 24 óra áztatás után

 

tovább »
2016.09.25. 21:23

Facebook

Utolsó kommentek

  • RAMBO: 10 kg (2016.11.21. 08:23) Symbivit
  • jorgecosta: @RAMBO: köszi, a 3 vagy a 10 kilós zsákról beszélsz? (2016.11.20. 18:45) Symbivit
  • RAMBO: @jorgecosta: A forgalmazó kb. a DUPLÁJÁVAL számolt. Egy láda anyaggal 5-6 csomag (50 db) oltványt ... (2016.11.20. 17:25) Symbivit
  • jorgecosta: Nem tudnád megsaccolni, hogy egy oltványra kb. hány grammot adagoltál? A forgalmazó 50g-ja elég hú... (2016.11.13. 09:34) Symbivit
  • Daeril: Csak az ne jusson senki eszébe, könyörgöm, hogy az NFA közreműködésével hozzuk létre a birtokegyes... (2016.11.06. 08:12) Az értelem jelei a bortörvényben
  • Utolsó 20

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.