Tényleg csak egy kicsi hiányzott

Ez a hosszú hétvége a szőlőnek volt szánva, ráadásul nem is volt olyan sok munkánk, hogy három nap alatt ne lehetett volna kényelmesen megcsinálni. Az időjárás azonban közbeszólt, így rohanással egybekötött basszamegezés lett a vége.

 

Hajtásválogatás

tovább »
2015.05.25. 16:46

Alagcsövezés / drénezés

Megígértem, hogy összefoglalom a drénezés témakört - ez bejegyzés erről fog szólni. Drénezésre akkor van szükség, ha a talajvíz (időszakosan vagy állandóan) túl magasan van. Ez nem valami újkeletű dolog, már az 1900-as évek legelején íródott mezőgazdasági tankönyv is kihangsúlyozta a drénezés fontosságát - igaz, akkor még cserépből készült az alagcső.

 

A három betontartály

 

Lejtős területeken a lehulló csapadék beszivárog a földbe, az első vízzáró rétegig - ami nálunk kb. 1-1,5 méter mélyen elhelyezkedő agyagréteg. A vízzáró réteg fölötti porózus rétegben a lejtő alja felé folyik a víz, ahol a lankásabb részen összegyűlik, néha olyan sok, hogy a talaj felszínére is kibuggyan - azaz belvízként jelentkezik. A belvíz már a túlzott vízellátás utolsó tünete: ha a talajban a növények gyökérzónájának magasságában van a talajvíz, mind a növények, mind a korhadéklebontók (apró barátaink, akik segítenek lebontani a növényi maradványokat) megfulladnak - azaz a talajunk halottá válik.

tovább »
2015.05.16. 11:23

Hogyan nem lesz traktorom?

Újra lehet kertészeti gépekre pályázni, mert megjelent a Miniszterelnökséget vezető miniszter 26/2015. (V. 6.) MvM rendelete az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a kertészeti gépek beszerzéséhez a 2015. évben nyújtandó támogatások részletes feltételeiről.

 

Ahhoz, hogy érthető legyen miért maradok ki idén a kertészeti gépvásárlás pályázati lehetőségéből, két dolgot kell megérteni: 1.) Mi az EUME fogalma, és azt. hogy 2.) mikor ületetik a szőlőt.

 

Lássuk szépen sorjában! Az ökonómiai méretet (azt a birtokméretet, amelyen gazdaságos termelés folytatható) az EU az üzem potenciális jövedelemtermelõ kapacitása alapján határozta meg, és Európai Mértékegységnek (EUME-nek) nevezi. A részletek ismertetése nélkül ez azt jelenti, hogy van egy ún. EUME kalkulátor, amelyben művelési áganként meg lehet adni, hogy hány hektáron gazdálkodik az ember, és a program kiszámítja, hogy az hány EUME egységnek felel meg. A mi szőlővel beültetett területünk kb. 1,2 hektár, és idén telepítünk további 6 hektárra. Azonban a számításban csak az 1,2 hektáros területtel lehet kalkulálni, a szőlőtelepítésre váró területeken most gyep van, így kb. 3 EUME egységünk van. Amikor minden területünkön szőlő lesz, bőven 9 EUME egység fölé kerülünk.

tovább »
2015.05.07. 23:32

Három tartály

Sajnos a meliorációs munkák egy héttel megcsúsztak, mert a kivitelező később érkezett meg a korábbi munkájából - viszont nagyon szépen haladnak. Menet közben lemorzsolódott egy szakértő, aki adott egy árat műszaki ellenőr helyettesítésére míg az nyaral, majd amikor felkértem az árajánlata alapján, a munkadíja hirtelen megháromszorozódott (és persze "számla nélkül" értette - amit meg én nem értettem, hiszen a családi vállalkozásunk a megrendelő). Mivel a Nemzeti Bank szerint nincs hiperinfláció, én meg ki nem állhatom a lehúzós gyökereket, így elváltunk egymástól. Az állandó projectvezetőm egyébként nagyon jó, és a kivitelezővel - a csúszás ellenére is - nagyon meg vagyok elégedve eddig. 

 

A három betontartály

tovább »
2015.05.03. 20:44
Címkék: melioráció

Követheted a blogot Facebookon is!

Utolsó kommentek

  • RAMBO: @Gabros: önmagában nem igényel kiegészítést - de némi bór lombtrágya segít az immunrendszernek. (2015.05.28. 08:43) Permetezési menetrend
  • Gabros: Kedves RAMBO! Eclairrel szerettem volna virágzás alatt permetezni a szőlőt, de sehol nem kaptam. ... (2015.05.27. 12:58) Permetezési menetrend
  • grano: A hiánybetegségek írásodat sokadszorra újra olvasva arra jutottam, hogy calcium (mész) lehet az ok... (2015.05.26. 09:35) Tényleg csak egy kicsi hiányzott
  • RAMBO: @grano: a metszésmód ÖNMAGÁBAN nem igazán van hatással a hónalj hajtások képződésére. A hajtáscsúc... (2015.05.25. 20:29) Tényleg csak egy kicsi hiányzott
  • grano: Én sokkal szerencsésebb voltam: múlt hét végén és szerdán - egy nap szabadságot rááldozva - megcsi... (2015.05.25. 17:40) Tényleg csak egy kicsi hiányzott
  • Utolsó 20

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.