Az őrület hullámvasútja

Befejeződött a telepítés az új területen - véget ért az idei év legnagyobb projectjének első felvonása. Megpróbálom összeszedni a tapasztalatokat, okulásul az mindazoknak, akik az itt olvasott dolgok ellenére belevágnának egy efféle kalandba. Bár informatikai igazgatóként túl vagyok egy saját fejlesztésű vállalatirányítási rendszer bevezetésén Magyarország legnagyobb brókercégénél, az ott átélt izalmak elbújhatnak a telepítés őrülete mellett. Ahogy azt korábban írtam, a mezőgazdaság nem azoknak való, akik szeretik szervezetten irányításuk alatt tartani a dolgokat - az ilyen emberek percenként másznak a falra a telepítés sok szálon futó projectjének minden egyes pontján található bizonytalanság miatt:

tovább »
2016.04.27. 15:45

Boldog 10. évfordulót, Szőlőművelés blog!

 A nagy munkában észre sem vettem, hogy tíz éves lett a blog. Eredetileg a blogger.com rendszerében kezdtem el az írást, azután az Index is előállt a saját blogmotorjával, ami szép volt, és azóta itt vagyok - kb. 8 éve.  Séra Bálint csinált nekem szép designt, ami már nem a mai divatot tükrözi, de nekem még megfelel. Közben a blognak Facebook accountja is lett, a képes beszámolók oda mennek, itt az érdemi tartalom maradt.

 

Akikkel párhuzamosan kezdtem, már mind abbahagyták a blogolást. Nekem közben szenvedélyemmé vált az új technológiák kipróbálása, a biogazdálkodás meghonosítása. Szeretnék még egy csomó dolgot kipróbálni a szőlőművelésben - és amíg ez így lesz, a tapasztalataimat is le fogom írni. 

 

A kezdetek: szolo.blogspot.com ver. 1.0.

 

Talán meg is éri foglalkozni ezzel a dologgal: egy punnyadt napon 200, míg egy erősebb napon 4-600 látogatója van a blognak - ami szerintem nagyon szép szám, tekintettel arra, hogy milyen ritkán születik egy-egy bejegyzés. Legtöbben a permetezés iránt érdeklődnek, az erről szóló postot kevés híján 95.000 (kilencvenötezer) alkalommal töltötték le. Ennek megfelelően egyre több emberről derül ki, hogy olvassa az írásaimat, borfesztiválon, itt-ott-amott megismernek a fénykép alapján. Amire talán a legbüszkébb lehetnék, hogy a blog tartalmát (Schmidt Pál országában: forrásmegjelölés nélkül) egyes OKJ képzőhelyek minden változtatás nélkül a tananyag részévé tették. A legviccesebb történet talán most hétvégén esett meg velem, amikor a Bakonyi bortesztet is készítő oltványostól vettem 6 csemegeszőlő vesszőt, aki megajándékozott egy tő eperrel, miután rájött, hogy én írom ezt a blogot - mert nem is tudom hány éve írtam egy cikket a bortesztjéről. Most kicsit parázok, nehogy találkozzak Tükrös úrral, a derítőszer gyárossal, mert azt a terméket lehúztam a fenébe, annyira vacak volt. :)

2016.04.18. 15:32

Szóljatok a köpcösnek!

Végre vannak hírek a 2016-os évre kiírt kertészeti gépbeszerzési pályázatról - ami annyira népszerű és sikeres, hogy tavaly éppen két óra alatt fogyott el az összes erre a célra szánt forrás. Amint arról már meséltem, azon a pályázaton nem tudtam részt venni, mert nem tudtam összeszedni a 4 EUME egységnyi szőlőtermő területet. Persze, hogy nem tudtam, hiszen tavaly a telepítés előkészítő munkái zajlottak: a területen nőtt csipkebokrok lezúzása, a belvizes részek lecsapolása (vízelvezető árkok és drénrendszer kialakítása vízgyűjtő aknákkal), az ősgyep feltörtése, a kövek és gyökerek lehordása, a szántás elmunkálása (többszöri tárcsázással) magágy készítés, zöldtrágyanövény vetése, szervestrágya kiszórása, trágya leszántása a telepítés alá.

 

tovább »
2016.04.17. 23:39

Telepítés előtti utolsó teendők

Lassan beérik az a rengeteg munka, amivel a halom-hegyi területünket olyanná formáltuk, hogy szőlő kerülhessen bele. A legutolsó munka a táblák kijelölése, amelyet geodétákkal végeztettünk el. Mivel három tábla lesz, és az ezek közötti kezelőutak nem párhuzamosak, ezért azt megoldani, hogy a sorok a három vágón keresztül sorban fussanak, komoly helymeghatározást igényel. Erre egyébként azért van szükség, hogy a traktoral a lehető legkevesebbet kelljen forgolódni.

 

Mobil tervező iroda a kocsi első ülésén

 

tovább »
2016.04.13. 19:23

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.