Beavatás

A metszés egyértelműen a legnehezebb munka a szőlőben. Nem a fizikai megterhelés a legfájóbb benne - bár sokat lehet guggolni, hajolni, rángatni a vesszőt a támrendszerről és vastag vesszőket vágni, ami kikészíti az ember kezét. A metszés szellemi megterhelése nagyobb. Ha jól metsszük meg a szőlőt, nem, vagy alig lehet elrontani a zöldmunkát.

 

Ma csodálatos idő volt Dörgicsén, nem tudtam ellenállni neki: Ákos fiammal kimentünk a szőlőbe, ahol még a kabát is lekívánkozott rólam. Áki tíz éves elmúlt, így elkezdtem tanítgatni a metszésre, és meglepően ügyes. Sokat segített, a kétéves és a három éves tőkéket egyedül metszi, az öregeket is - egyedül az éppen termésbe álló tőkéket nem bízom még rá. Nagyanyám erre mondta volna: "mégutóbbis!" - ami a paraszti szűkszavúsággal annyit tesz: a vér nem válik vízzé.

 

A három éves szőlő vesszőjét szépen felpucoljuk, és elvágjuk a második befűző szálnál.

 

2016.02.06. 19:11

Talajművelés technológiája - Alapok

Mielőtt rátérünk a talajművelés gépeire, célszerűnek tűnik végiggondolni, hogy milyen műveletet miért csinálunk a földdel. A talajművelés célja, hogy a szőlő gyökérzetének kedvező körülményeket teremtsünk. Mivel a szőlő gyökérzetének 80-90%-a a talaj felső 60 centiméterében helyezkedik el, ezért ennek a rétegnek a tápanyagellátásáról kell gondoskodnunk. 

 

Kép forrása: vitaflora.hu

tovább »
2016.01.10. 17:04

Gyökérarcú kapitalizmus

Tüzijáték, himnusz, elnöki köszöntő: papíron 2016-ot írunk, de a Mezőgazdasági Lemaradással Korrigált Időszámítás (MLKI) szerint 1996-ban vagyunk. Miért mondom ezt? Készítek egy olyan sorozatot, amelyben a szőlőművelés gépeit veszem sorra, és nagyon hamar kiderült, hogy embert próbáló feladatról van szó. Egyelőre ott tartok, hogy a keresés nehézségeit tudom tipizálni. 

 

Elérhetetlen űrtechnológia: balra felül egy kép a termékről, alatta egy értelmes leírás. Jobb felül a kiegészítők, jobb középen képek a gépről, jobb alul a gép videón, működés közben. Az oldalról elérhető a nyomtatható verzió is.

tovább »
2016.01.03. 12:00

2015

Uhhhh, micsoda év volt ez! Rengeteget haladtunk nagyon sok területen - de a szőlészet szabályai szerint ennek majd csak évek múlva lesz meg a látszatja. A családom is egyre elkötelezettebb a szőlészkedés mellett - és nem csak segítenek a munkákban, hanem a feleségem szőlész-borász lett a három közgazdász diplomája mellé, (ennek szomorú mellékhatásaként sajnos többé nem szórakozhatok azzal, hogy nincs szakmája).

tovább »
2015.12.28. 19:31

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.