Szüret 2016 - első kör

Megmondom őszintén, az idei augusztus után nem hittem abban, hogy idén fogunk szüretelni. A rengeteg esőtől golflabda nagyságúra duzzadt szőlőszemekről fantáziáltam, amelyek hangos pukkanással robbannak fel és sebesítenek meg gyanútlan rendőröket. Aztán csak elállt az eső, csak szép szeptember kerekedett, és a kóstolások egyre bizakodóbbá tettek. A múlt héten szerdán elhatároztuk a hétvégi szüretet, mert akkor még a meteorológusok erre a napra esőt valószínűsítettek, így biztosak lehettünk egy ragyogó, meleg, csodás őszi napban.

 

Vadfekete must 24 óra áztatás után

 

tovább »
2016.09.25. 21:23

Első BIO ellenőrzésünk

Ezen is túl vagyunk: megvolt az első BIO-ellenőrzésünk. Az elmúlt években az informatikán belül szakterületet váltottam: információ-biztonság menedzsmenttel foglalkozom. Ennek kapcsán megismertem az ISO szabványok világát, és megértettem, hogy miért fontosak a minősítési rendszerek. Mindegyik egy kaptafára működik: tűzd ki a céljaidat, próbáld úgy alakítani a szabályaidat, hogy ezeknek a célkitűzéseknek megfelelő irányba vigye a működésedet, majd ellenőrizd, hogy sikerült-e jó irányban tartani a dolgokat. Ha sikerült, az jó (legalább biztos lehetsz a dolgodban) ha nem sikerült akkor tervet kell kovácsolnod arra vonatkozóan, hogy hogyan fordítod helyes irányba a dolgokat. Amint azt sejtettem, a BIO minősítés is ugyanezen az elven működik.

 

Becce szüretre vár

 

tovább »
2016.09.13. 20:56

Ágazati stratégia

A HNT és az FM beröffentették a bullshitgenerátort, és az előállt szövegnek "A magyarországi szőlő-bor ágazat stratégiája" címet adták. Az irat két részből áll: az egyikben a HNT önmagát púderezi, a másikban pedig - a stratégiaalkotás összes ismert módszertanát figyelmen kívül hagyva - kocsmai okoskodás olvasható minden konklúzió nélkül. Az anyag az ötlettelen teszetoszaságnak és az ostobaságnak egy veszélyes gyúelegye, de mivel az ágazati stratégiával általában semmi sem szokott történni, nem kell szaladnunk a tűzszerészekért. Ha hátradőlve, legalább egy percig gondolkozzunk az anyagnak azokon a részein, amelyek egyáltalán megérdemlik a gondolkozást, hamar kikerekedik, hogy mivel kellett volna foglalkoznia a szőlészek élcsapatának, ha már rájuk testálták ezt a feladatot. 

 

Pozitív eredetvédelemi példa

 

tovább »
2016.08.30. 23:43

A biogazdálkodás határai

Bár még nincs vége, de azt hiszem elmondhatjuk, hogy az idei év valami elképesztően szélsőséges időjárást hozott. Megcsúsztunk az ültetéssel - ez pokoli szerencse lett, mert éppen a telepítés napján volt egy talajmenti fagyos éjszaka, és a környékünkön sok új telepítésű szőlő elfagyott. Nyár közepén iszonyatos jégeső volt a Balatonnál - a környékünkön szinte mindenkit elvert - de Dörgicsét elkerülte az ítéletidő. A nyár közepéig tehát egészen jól mentek a dolgaink, de július közepétől minden megváltozott. 

 

tovább »
2016.08.21. 20:48

Facebook

Utolsó kommentek

  • IWAS: @juhostt Ezek nagyon jó kérdések. Szerintem írd meg az info@biokontroll.hu-ra is, aztán meg ide a ... (2016.09.16. 23:00) Első BIO ellenőrzésünk
  • juhostt: Csak nagy vonalakban a BIO minősítésről 2 kérdés: Ha a szomszédom nagyon NEM bio gazdálkodó akkor... (2016.09.14. 13:44) Első BIO ellenőrzésünk
  • BZoltan: Tökéletes élesláttás elemezted ezt a szánalmas kóklermunkát :) Öröm látni, hogy lényegében pontos... (2016.08.31. 14:17) Ágazati stratégia
  • bakatorro: jólét és jó lét. érdekes, hogy a portugálok jóivásuak, bár a létük állítólag nem is olyan jó: jaku... (2016.08.31. 08:03) Ágazati stratégia
  • kunzoo: @bakatorro: A Kadarka nagyon fogékony a szürkerothadásra. Fajtajelleg. Chorus esetleg vagy Teldor... (2016.08.23. 21:28) A biogazdálkodás határai
  • Utolsó 20

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.