Gyomirtás nagyban

Amint arról beszámoltam már, új technológiát próbálgatok. Szükségből erény ez, tudom, nem is szeretném úgy beállítani, mintha a tudomány utolsó szava lenne - de szegény ember vízzel gőz. Pályáztam tőközművelő kultivátorra, ami most pont megfelelő lett volna erre a feladatra, de a beadott pályázatunkra hónapok óta semmilyen módon nem reagált Soros György, így a vágyott kultivátor egyelőre álom marad, és helyette átalakítotunk egy talajmarót úgy, hogy csak a szélső három kapáját hagytuk fenn, a többit leszereltük. Peti ezzel a géppel a sorok mellett mindkét oldalról megrotálja a talajt, míg a tövek közét megkapáljuk a lehető leghagyományosabb módon.

 

Gyomirtás a tőkék mellett

 

A sorok között éppen kelni készül a talajtakaró növényzet, amit ez a kapálás így nem befolyásol, hiszem azt csak 160 centi szélesen vetettük a 250 centis sortávok közé. A kapások könnyen dolgoznak, hiszen csak egy kb. 20 centis sávot kell megkapálniuk: egy brigádban tíz ember így be tud fejezni bő másfél hektárt naponta.

 

2017.04.22. 22:01

Kétkaros szőlőtőke kialakítása

Folytatjuk a videobejegyzéses sorozatot - ezúttal a tőkék kialakítását mutatom meg. Mi a kétkaros tőkékben hiszünk, mert:

 

  • a karok rengeteg tápanyagot el tudnak raktározni, amelyek segítik a termés beérését (még szűkösebb esztendőkben is);
  • sokkal hatékonyabb a metszése, ha beállt, ugyanis a csapokat nem kell lekötni;
  • ha az egyik karon kivakulnak a csapok, akkor csak a fele tőkét kell újra kialakítani, a másik fele zavartalanul terem.

 

A tőke életében egyik legfontosabb momentum, amikor három éves korában kialakítjuk tőke karjait. Ha jól dolgozunk, szép ültetvényünk lesz. Nézzétek, mutatom!

 

Kétkaros szőlőtőke kialakítása
2017.03.30. 19:30

Március, a rohanás hava

Nem vagyon egészen biztos abban, hogy kamaszkorom kedvenc bandája, az Iron Maiden pont a szőlőhegyre gondolt, amikor a Run to the hills című klasszikust megalkotta, de a hangulatot nagyon eltalálták, az biztos. Nyakunkon a metszés, a szőlő lekötése, a szeprente lemulcsolása, a talajtakaró növényzet vetése. Ha szőlőt telepítettünk, akkor ehhez adódik még a támrendszer befejezése. És ha ez nem elég húzós, akkor pótoljuk ki a tavaly elszáradt mandulást is.

 

Magkeverék

 

Rengeteg szervezést igénylő munka ez, be kell szerezni egy csomó mindent (oltványtól a vetőmagon át a kötözőanyagig) és össze kell hangolni a munkákat az időjárással és a természet órájával. Túl későn nem jó metszeni, túl korán nem lehet lekötözni, ha fagyos a talaj nem lehet támrendszert építeni, ha felázott a föld, akkor rá se lehet menni, ha túl száraz, nem lehet vetni bele (nem érdemes).

tovább »
2017.03.27. 22:29

Metszés évről-évre (video)

Új dologgal kísérletezem a blogon: rövid videókban mutatjuk be a szőlőművelés egyes munkafolyamatait. Az első ilyen videók a metszésről szólnak. Évről-évre haladvva mutatjuk be, hogyan kell kialakítani egy szőlőtőkét. Mi a kétkaros, rövidcsapos metszést alkalmazzuk. Két kar, mert ha az egyikről "kivakulak" a szemek, akkor úgy tudjuk lecserélni, hogy a tőke fele méd terem. Rövidcsap, mert szeretnénk támaszkodni a tőke törzsében és karjaiban felhalmozott tápanyagokra. Ez egy a lehetséges módszerek közül, nekünk bevált, de nem állítjuk, hogy ez az egyetlen üdvözítő módszer.

 

Egy éves tőke metszése, vagy két éves tőke metszése visszavágással, ha nem elég erősek vesszők.

tovább »
2017.03.06. 18:58

Facebook

Utolsó kommentek

  • vilag: Szia! Hiába, a magyar ember leleményes és hát a szükség nagy úr! Milyen típusú tőközművelő kulti... (2017.04.25. 10:51) Gyomirtás nagyban
  • kunzoo: A zab könnyebb mag mint az aprómag, lehet hogy felment a rakat tetejére miközben dolgoztál. Ha van... (2017.04.05. 21:29) Március, a rohanás hava
  • bakatorro: a lyukakat fúrni a tőke mellé és belocsolni? az tényleg necces (2017.03.17. 13:07) Symbivit
  • RAMBO: @bakatorro: Szerintem nem. A forgalmazó egy olyan módszert javasolt, amit nem hiszek el. Ültetés... (2017.03.17. 11:49) Symbivit
  • bakatorro: értem :) mondjuk a képek (is) elég meggyőzőek ... utólag is hozzá lehet a cuccot adni? (2017.03.17. 11:47) Symbivit
  • Utolsó 20

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.