Kiállításon jártunk

A hét végén tartották a BNV területén az Agromashexpo-t, ami nem tudom, mit jelenthet, mindenesetre remek alkalom arra, hogy az ember traktorokat és egyéb gépeket nézegessen. Kikértem hát a fiamat a suliból egy napra és csináltunk magunknak egy férfias programot.

 

Áki egy szolíd ültetvénytraktorral. :)

tovább »
2015.02.01. 16:00

Vízrendezés (melioráció) I.

Az új terület alsó egy hektárján áll a víz. Az itt termő savanyú fűfélékből (amelyek a pangóvizes területek jellegeztes indikátornövényei) arra lehet következtetni, hogy ez elég gyakori jelenség ezen a részen. 2011-2012 forró, aszályos nyarain nem jelentkezett a belvíz, de ahogy esősebb nyarak is jöttek, úgy vált a terület egyre vizenyősebbé. A belvíz kialakilását két dolog is siettette: a birtok elján fekvő utat benőtte a gaz, és nem volt mellette árok - így a csapadékvíz elvezetése nem volt megoldott. A szomszédom pedig az én telkemen ásott magának egy vízelvezető árkot úgy, hogy a földet a felém eső oldalra rakta ki - ami így visszaduzzasztotta a az én földemre a csapadékvizet.

 

A kép előterében a látható növénytársulás pangóvízre utal

tovább »
2015.01.18. 11:49

Gazdasági számítások

A mezőgazdaság szóban a gazdaság arra utal, hogy a termelésnek jövedelmezőnek kell lennie. De hogyan számítsuk ki a jövedelmezőséget? 

 

Kezdjük a beruházási költséggel. Írtam már arról, hogy mi minden kell egy kis borászat beindításához (szőlőtermő terület, pince, gépek, berendezések). Termőhelytől függően 1Mio és 10Mio forint között van egy hektár szőlő, a kacsaláb méretétől függően 3-30Mio forint között a pince (uradalom, kastély) ára. Bogyózó, prés és a többi berendezés 1Mio és 3Mio között beszerezhető. Ha a birtok nagyobb mint 5 hektár, a gépesítés elkerülhetetlen, a használt MTZ-től a vadiúj Kubotáig 1-11Mio forint között költhetünk traktorra, és még kb. 1,5Mio-6Mio forint körüli összegért szerezhetjük be a szükséges adaptereket.

tovább »
2015.01.04. 13:51

2014

Ennek az évnek úgy vágtam neki, hogy hihetetlenül sok telepíteni, cserélni valóm lesz. Sőt, év elején még nem is voltam tisztában azzal, hogy mennyi is az a "hihetetlenül sok". A birtokmagon (a beccei vágón) lezárultak az átalakítási munkálatok. Persze, néhány tőkét még kell majd pótolni, de a nagyján túl vagyunk. Az alsó vágóban befejeződött a rizling cseréje juhfarkra és furmintra - bár a tavalyi évben termőre forduló átoltások termését sem tudtuk idén leszüretelni. Megfigyeltem, hogy akármekkora hajtást is növesztett az első évben a szőlő, a vezetőszálig vissza kell vágni tavasszal, különben lesz olyan ízköze, amelyik nem hajt ki. Kialakulóban van a természetes talajtakaró növényzet - ezen van még mit javítani, de még nem tudtam átalakító kevertéket vetni.

tovább »
2014.12.29. 21:45

Követheted a blogot Facebookon is!

Utolsó kommentek

  • NagyPeterMaci: Hello! Olvastam ezt a bejegyzésed a támrendszerről, és talán én is ilyet csinálok a hobbiszőlőmbe ... (2015.03.01. 11:45) Állítható huzalmagasságú támrendszer
  • papp_schubert: Két hektáron 3 éve használom az ARS-t. Néha vágok olyan kart vele, amit azelőtt csak ágvágóval tud... (2015.02.14. 08:24) Metszőollók
  • Rendszerspecialista: Ugyanez a Bahco fixben. Megéri. (2015.02.13. 16:14) Metszőollók
  • kunzoo: @RAMBO: Arra az esetre értettem ha nincs támogatás, és lízingelni/részletre kell fizetni. De ha ... (2015.02.08. 19:39) Kiállításon jártunk
  • RAMBO: @kunzoo: Számoltam a telepítés utáni költségekkel. Az amortizáció nem értelmezhető tétel, csak a... (2015.02.08. 18:52) Kiállításon jártunk
  • Utolsó 20

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.