Juhfark 2013

Emlékeztek még erre a postra? Az elmúlt másfél évben a juhfark csak várt a pincében, időnként nagyon finoman megkéneztem, és hagytam, hogy dolgozzon a természet. Két fejtést kapott a bor, többre nem volt szüksége, szépen letisztult, és a magas sav miatt egy cseppet sem aggódtam azon, hogy bármi baja is történhetne. Mivel idén tavaszra már úgy tűnt semmi sem fog változni, ezért megkezdtem a borászati utómunkákat.

 

Kettős-sós savtompítás

tovább »
2015.06.23. 05:49

Mindenféle egyéb tartalom

Az utóbbi néhány hétben kicsit felfordult az életünk. A feleségem vizsgákra készül, ezért a munkám mellett a hétvégeken a gyerkőcök teljes egészében rám maradnak - ami egyébként jó dolog (együtt ugrálunk a hullámzó Balcsiban egy szeles szombaton, együtt megyünk Dörgicsei piknikre és persze együtt dolgozunk a szőlőben) másrészről elég fárasztó. Ráadásul ilyenkor van a legtöbb zöldmunka, amire csak részben van időnk - de a gyerekek becsületére legyen mondva, a két nagy már saját sort vitt a befűzéskor(!!!), ami miatt elképesztően büszke voltam rájuk.

 

Ilyen borzasztó körülmények között kell dolgoznom! :)

 

Szóval próbáljuk legalább a termő vágókat szinten tartani, Krisztián csapata megrotálta és megkapálta a szőlők sorát, a sorközben pedig vidáman virít a gaz. Emiatt és az aszály miatt kissé nitrogénhiányos a szőlő, amit majd lombtrágyával pótlunk. Sajnos sok átoltáson tűnik gyengének, valószínűleg az alanytőke nem volt elég erős a furmint vesszőhöz. A jövő héten megpróbálom visszafogni ezeken a tőkéken a hajtásokat: kevesebb, de erősebb hajtást szeretnék. 

tovább »
2015.06.21. 12:38

Tényleg csak egy kicsi hiányzott

Ez a hosszú hétvége a szőlőnek volt szánva, ráadásul nem is volt olyan sok munkánk, hogy három nap alatt ne lehetett volna kényelmesen megcsinálni. Az időjárás azonban közbeszólt, így rohanással egybekötött basszamegezés lett a vége.

 

Hajtásválogatás

tovább »
2015.05.25. 16:46

Alagcsövezés / drénezés

Megígértem, hogy összefoglalom a drénezés témakört - ez bejegyzés erről fog szólni. Drénezésre akkor van szükség, ha a talajvíz (időszakosan vagy állandóan) túl magasan van. Ez nem valami újkeletű dolog, már az 1900-as évek legelején íródott mezőgazdasági tankönyv is kihangsúlyozta a drénezés fontosságát - igaz, akkor még cserépből készült az alagcső.

 

A három betontartály

 

Lejtős területeken a lehulló csapadék beszivárog a földbe, az első vízzáró rétegig - ami nálunk kb. 1-1,5 méter mélyen elhelyezkedő agyagréteg. A vízzáró réteg fölötti porózus rétegben a lejtő alja felé folyik a víz, ahol a lankásabb részen összegyűlik, néha olyan sok, hogy a talaj felszínére is kibuggyan - azaz belvízként jelentkezik. A belvíz már a túlzott vízellátás utolsó tünete: ha a talajban a növények gyökérzónájának magasságában van a talajvíz, mind a növények, mind a korhadéklebontók (apró barátaink, akik segítenek lebontani a növényi maradványokat) megfulladnak - azaz a talajunk halottá válik.

tovább »
2015.05.16. 11:23

Facebook

Utolsó kommentek

  • BZoltan: Klassz, hogy végülis ennyi izgalom után csak kigurulja magát a Juhfarkod. (2015.06.27. 14:38) Juhfark 2013
  • RAMBO: @bakatorro: :) (2015.06.24. 14:14) Juhfark 2013
  • bakatorro: nagy érdeklődéssel és élvezettel olvasom írásaid. köszönet! :) (2015.06.24. 07:35) Juhfark 2013
  • Gabssy: Gratula a borhoz! És köszi, hogy így lépésről lépésre leírod a keletkezési folyamatát is! :-) Én s... (2015.06.23. 15:06) Juhfark 2013
  • RAMBO: @kunzoo: köszi! :) (2015.06.21. 16:47) Mindenféle egyéb tartalom
  • Utolsó 20

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.