Talajtakarás

Ígértem egy bejegyzést a talajtakaró növényzet használatáról a szőlőben - ez következik most. Amint arról már beszéltem, takarónövényt azért használunk a sorok között, mert a talaj felső 30-40 centiméteres rétegét átjáró gyökértömeg segít a humuszképződésben. A takarónövény meggátolja az eróziót a hirtelen lezúduló csapadék esetén, a talajt fel-le irányban átjáró gyökérzet segíti az eső beszívódását a földbe, és a humusz pedig nedvesen tartja a földet. 

 

A takarónövényzet vetése önmagában nem elegendő. Ha a növényzet föld fölötti részét eltávolítjuk (pl. kaszálással, mulcholással), akkor elősegítjük az ún. "tarlóbetegség" kialakulását. A tarlóbetegség a kalászosok aratása után szokott kialakulni. A talaj felszínéről a földbe szivárgó csapadék apró hajszálcsöveket alkot, amely a növényzet eltávolítása után, a tűző napon szivattyúként kezd működni: a talaj mélyebb rétegeiből a felszínre szívja a nedvességet, ami a napon párává alakul, és eltűnik. Szeles napokon ez a hatás még erősebb. (Ezért szoktak aratás után azonnal tárcsázni, mert akkor a kapillárisok elroncsolásával ez a 30 cm mély kiszáradás elkerülhető.)

 

Ha mulcholjuk a talajtakarót, akkor a levágott növényzet hamar kiszárad, és rövid idő után már nem fedi megfelelően a talajt - megindul a föld kiszáradása. Ha meghagyjuk a magas takarónövényt, akkor olyan pára alakul ki a melegben egy-egy eső után, mint egy esőerdőben - ami a melegágya a gombabetegségeknek. Ezért a talajtakaró növényzetet el kell fektetni, lehetőleg úgy, hogy ne tudjon felegyenesedni. Erre való a szártörő henger, amit én a NorAnTech céggel csináltattam. Az általuk gyártott henger feleannyiba került, mint az olasz import termék, három héten belül ott állt a gépudvaromban - szóval mindenkinek ajánlom őket. Emlékeztetőül: így működik ez a henger (a felvétel a gyümölcsösömben készült). És akkor most nézzük a hengerelés eredményét bemutató videót:

 

A szártörő henger hatása a talajtakaró növényzetre

 

Szóval a henger összetöri a növények szárát, de csak annyira, hogy a nedvkeringés megmaradjon. Készítettem egy bemutatót arról, hogy mi a hatása az ilyesféle talajtakarásnak. Egyedül voltam, így videót nem tudtam csinálni, csak fényképeket. 

 

 

A kísérlet helyszíne: elöl a kaszáló, mögötte a szőlő

 

Az első képet a szőlőnk melletti kaszálóról készítettem. A fűhozamot odaadtam Tina lovának, így a terület szépen le volt kaszálva, és a széna már össze is volt húzva rendsodróval. A kép előterében tehát a kaszáló látszik, mögötte a szőlő. A két területet egy út választja el egymástól. Mindkét területből mintát vettem, az úttól kb. 3-4 méterre. Tehát a két minta olyan 10-15 méter távolságban volt egymástól. Egészen nyilvánvaló tehát, hogy mind az éghajlati, mind a talajtani tényezők befolyásoló hatását kizárhatjuk.

 

Talajszerkezet a kaszálón

 

Ezt a képet a kaszálón készítettem. A talaj kőkemény, alig bírtam némi száraz port összekaparni. A rögöket megnyomva azok elporlottak a kezemben. Látszik, hogy némi szalmatörek van rajta, aminek szinte semmi árnyékoló hatása nincs. Ha mulchoznánk, akkor ez a takaróréteg valamivel vastagabb lenne, de egy idő után ugyanígy rommá száradna.

 

Talajszerkezet a takarónövénnyel fedett szőlőben

 

Ezt a képet a szőlőben készítettem. Látszik, hogy a takarónövényzet bár fekszik, még él. A növényzetet félrehúzva a talaj annyira nedves, hogy tudtam egy agyaggolyót gyúrni belőle. Így lehet a vizet megtartani a földön. Mivel a szőlő gyökérzetének 90%-a a talaj felső 60 centiméterében van, ezért fontos, hogy megfelelően humuszos legyen a föld, mert így a szőlő tápanyag-ellátottsága jobb. 

2018.06.11. 21:12

A bejegyzés trackback címe:

http://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr3014041626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scitec92 2018.06.11. 21:58:22

Nekem is tetszik a talajtakarásos technológia. Kérdéses számomra, hogy a mennyiségi szőlőtermelésben is van-e szerepe. Felénk homok van, főképp barna homok foltokba futóhomokkal, hála a TSz talajrendezésének anno. (Letolták a termőréteget) Én intenzív alanyokba látom a jövőt a szárazsággal való harcban, viszont nagyon tetszik amiről szól a poszt. Kiszámoltam, hogy nekem nettó 8-900 ezer lenne a henger a 3-3,5 méteres sorokba. Azt hiszem a jelenlegi piaci megbecsülésnek hála ez egy luxus marad jóideig itthon.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2018.06.12. 05:38:23

Én ugyanettől a cégtől kaptam 150cm széles hengerre egymillió forintos ajánlatot. Lehet, hogy nem kellett volna Swarovski kristály berakást kérni rá? Vagy esetleg az aranybevonat teszi?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2018.06.12. 08:35:47

Én 1 m-es hengert vettem, a széles sorokban kétszer kell elmenni, de mivel szolgáltatni is szeretnék vele, a nyaralótelkeken lévő 150-körüli sorokban is tudok vele mozogni. A kis trakesz lényegében nem fogyaszt, így üzemagyagban nem jelent bődület különbséget széles szőlőben sem.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2018.06.12. 08:49:27

@RAMBO: És neked mennyibe került ha nem vagyok indiszkrét? Az egymillás ajánlatot valahol a hülyének nézés és palira vétel közötti kategóriának vettem.
Szerintem egy ilyen cucc nem kerülhet többe mint 200-300k, esetleg 400k, de akkor mát Swarovski is bejátszik.

jorgecosta 2018.06.12. 10:08:19

melyik a kisebb rossz? az idonkenti tarlo, es igy a tarlobetegseg vagy allandoan feketen tartani a foldet?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2018.06.12. 11:54:30

@jorgecosta: A feketén tartott talaj a legrosszabb.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2018.06.12. 11:55:11

@BZoltan: 400valamennyi+ÁFA (de az visszaigényelhető, ugye).

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2018.06.12. 12:08:40

@RAMBO: Akkor helyes a megérzésem, hogy balekre lettem véve :(

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2018.06.12. 15:12:17

@RAMBO: Mint kiderült nagyon nagy az árkülönbség az 1.5m és 1m között.

sulfur 2018.06.12. 18:01:03

A múltkorjában találtam a neten egy doktori disszertációt talajtakarás témában. Ha valakit érdekel, elküldöm. Nem merem ide írni a linket ( nem is tudom már), mert ugyan bárki által elérhető oldalon volt, gondolom mindenfajta jogok védik. Ha jó rémlik, az volt a lényege, hogy a vastag szalma (sose hallottam még előtte ilyet, erre mifelénk pár száz nm-es szőlők vannak, ilyesmivel hobbi szinten nem hinném, hogy érdemes lenne foglalkozni) takarás a legjobb ( és legolcsóbb).

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2018.06.13. 05:05:21

@sulfur: Engem érdekelne. Amúgy az olyan tudományos munkák mint a doktori dolgozatok meg diplomamunkák azok ne legyenek jogdíjasok :) Elvileg minden ilyen munka nyilvános.

ardulph 2018.06.13. 06:55:59

Szia Rambo!
Adott egy 40 éves, 360 tőkés, 1,75*1-es térállású kordonos szőlő, amit a nagyapámtól vettem át. Kötöttebb, kavicsos talaj többnyire, de foltokban van homok is. Világ életben feketén tartották a sorokat-sorközöket. Mivel lejtős a terep elsősorban az erózió miatt gondolkodom a takaráson. Az eszköz lehetőségem eléggé korlátos, kimerül a rota, damilos kasza, manuális kapa hármasban. Tudnál esetleg valamit ajánlani amit egy házikerti hobbista is össze tud hozni, vagy inkább felejtsem el, tartsam én is feketén?

sulfur 2018.06.13. 08:16:48

@BZoltan: Szia! Egye fene! Remélem a böriben is lesz net! :)
phd.lib.uni-corvinus.hu/717/1/Goblyos_Judit.pdf ezt találtam először.

sulfur 2018.06.13. 08:20:34

@sulfur: Ezt is érdemes átböngészi, főleg az alján az idézett műveket. Gugli a barátod! www.pincefalvak.hu/tema/108-talajapolas

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2018.06.13. 18:37:10

@sulfur: Köszi :) Majd viszek bablevest és váltásgatyát.

sulfur 2018.06.13. 20:00:47

@BZoltan: Inkább kocsonyát. Az befér a rácsok közt elfordítva. És eltakarja a fűrészlapot.

kunzoo 2018.06.13. 21:27:09

@ardulph:
Már az is sokat jelent ha kihasználod a természetes gyomflórát. Például a tyúkhúr, árvacsalán, pásztortáska trió már ősszel kikel és szépen áttelel. Hagyd magot hozni őket, addig ne műveld a talajt. Nálunk szépen elterjedt a vadzab, kevés bükkönnyel vegyesen. az is jól takar, nem nő meg túl magasra. miután ez elszáradt utána damilozom ki a sorokat. Ami ellen küzdeni kell az az aprószulák. nagyon agresszív gyom. foltokban, víznyomásos helyeken nálunk megjelenik a mezei acat, borsmenta páros. ezeket érdemes akár külön többször kapáltatni mert hamar megerősödnek.

sulfur 2018.06.20. 18:41:32

Üdvözletem a kommentelőknek! Szeretnék segítséget kérni a szőlősgazdáktól. van egy 200 tőkés, hagyományos fejművelésű-karós támaszú "birtokom". Elsősorban vörös fajták vannak benne (legalábbis vörösbor szokott belőle lenni), hogy igazából mifélék, nem tudom. Zweigelt biztosan van benne. Telepítve 1992 őszén volt. Tavaly 2, idén vagy 5 tőke járt hasonlóképp. Szombaton még nem volt semmi látható tünet, ma viszont meg van szontyolodva az összes levél, némelyik vörös színt vett fel (tavaly az összes levele szép vörös volt, mielőtt leszáradtak volna). A tavalyi példáján ezen tőkék megpusztultak. vízhiány a múltheti eső miatt tán nem lehet. 10 napja volt Quadris permetezve, előtte 2 héttel szintén felszívódóak, tehát lisztharmat-peronosz szinte kizárt. Milyen egyéb, betegség lehet, melyet lehet kezelni? Vagy egyszerűen megöregedett? Némely tőkém sajnos valóban gyalázatosan néz ki, igazából nem csodálkozom az eredményen. Egyébként az elmúlt 3 évben (mikor is felfedeztem ezt a blog oldalt) jelentősen átalakult a szőlő kezelésünk. Igaz, más az ültetvény kinézete, de rengeteg hasznos infót, ötlete sikerült kinyerni. Csak így tovább!

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2018.06.21. 16:32:02

@sulfur: A képek nem elérhetőek az oldal korlátozásai miatt.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2018.06.21. 16:38:44

@ardulph: Van a Syngentának is évelő méhlegelő keveréke, de a kolléga által ajánlott zab+bükköny, rozs+bükköny, takarmányborsó,lóbab+valamilyen kalászos szintén megfelelő.

Kézzel szórd szét a magokat rotálás után, gereblyézd be, egyszer hagyd felmagzani, és utána pár évet kibír. A természetes gyomok csak addig jók, amig le nem füvesedik a terület, mert az onnantól már problémát jelent.

Facebook

Utolsó kommentek

  • RAMBO: @ardulph: Van a Syngentának is évelő méhlegelő keveréke, de a kolléga által ajánlott zab+bükköny, ... (2018.06.21. 16:38) Talajtakarás
  • RAMBO: @sulfur: A képek nem elérhetőek az oldal korlátozásai miatt. (2018.06.21. 16:32) Talajtakarás
  • sulfur: @sulfur: Pár kép:www.facebook.com/photo.php?fbid=1897418713622778&set=pcb.1897419780289338&... (2018.06.20. 18:42) Talajtakarás
  • sulfur: Üdvözletem a kommentelőknek! Szeretnék segítséget kérni a szőlősgazdáktól. van egy 200 tőkés, hagy... (2018.06.20. 18:41) Talajtakarás
  • csite: @csite: ez akkor "érvényes" ha a természetes borkészítést választod :) (2018.06.20. 13:18) A kíméletes préselésről
  • Utolsó 20

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.