Még egyszer az ESCÁról

Már írtam erről a szőlőbetegségről, de a bejegyzésben idézett szakértők is csak feltételezésekkel rendelkeznek arról, hogy mitől lehet az ESCA. A jelen álláspont szerint többféle gomba együttes fertőzése okozza a szár kapillárisainak eltömődését, ami végzetes a szőlőre nézve. Folpet hatóanyagot ajánlanak ellene, amikor még nem biogazdálkodtunk, akkor próbáltuk - nem használt. Azt mondják, hogy a sorközbe ültetett hagymafélék segítenek - hááát, ez valami nagyon óvatos hatásmechanizmus lehet, de fordulópontot ez sem jelent.

 

ESCA és a tőkefejbe nőtt vezetőszál

 

A saját rizlingemben viszont megfigyeltem, hogy azok a tőkék, amelyekbe az öreg vezetőszál belenőtt, sokkal inkább hajlamosak a betegséget elkapni. Most egy ismerős szőlőjének művelésében segítek némi "szaktanácsadással", és ott is ugyanezt vettem észre - legalábbis részben. Ugyanis tavasszal, amikor lendületesen belevágtak a metszésbe, mondtam nekik, hogy szabadítsák ki a tőkefejekből a drótot. Négy ESCÁs tőkét láttam a szőlőjükben hétvégén, ebből kettőben még most is benne van a drót - míg a másik kettőben nincs. Maradjunk annyiban, hogy az elméletem 50%-ban helytálló (azaz vagy igaz, vagy nem). De azért állati gyanús, hogy lehet összefüggés.

2017.07.25. 21:01

A bejegyzés trackback címe:

http://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr3612690411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

kunzoo 2017.07.26. 19:20:35

Nem látszik a jellegzetes tigriscsíkosság. Nálunk éréskor a kékfrankos látványosan lefonnyasztja a fürtjét mintha kocsánybénulás lenne. A leveleken ott van a vöröses-barnás tigriscsíkos mintázat. Felifjítottam ezeket a tőkéket, két-három évig szépen nőttek de aztán hirtelen elszáradtak. Idegesítő egy dolog az biztos. A pótlások is hirtelen elhaltak három éves korukra némelyik tőkénél. Talán a gyökérmaradványokról fertőződtek meg. ott nem volt jellegzetes tünet egyik tavaszon szárazak voltak az ősszel még szép hajtások.

Az a tapasztalatom hogy öreg ültetvénynél -legalábbis ahol sok az esca-s tőke- a pótlás elég reménytelen dolog.

kunzoo 2017.07.26. 19:23:37

Még valami: sok tőkénél a tüneteket megelőző évben egy repedést veszek észre a fás részeken. A vesszőt kettévágva inkább az Eutypa Lata tünetét látom (cikkelyesen szárad) de érés kezdetére ott a jellegzetes levéltünet.

Vajda Péter 2017.07.26. 19:25:47

Üdv!

Jövőre érkezik egy biopreparátum a piacra, egy gomba ami alkalmas lesz a még meg nem fertőződött tőkék megvédésére, és engedélyezve lesz bioban is.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2017.07.27. 07:00:03

@Vajda Péter: Ez nagyon jól hangzik! Ha valami konkrétumot tudsz akkor majd osszad meg kérlek.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2017.07.27. 09:37:56

@kunzoo: ESCA, vitán felül, a tőkefejnél nem jellegzetes, de a lombozaton ott van a tigriscsík.

Én a visszavágott, átoltott tőkéken figyeltem meg, amit te írsz - ezeket idén selejtezzük ki. Egyébként egészséges öreg szőlőben is horror a tőkepótlás.

grano · http://fuxvolgy.blog.hu/ 2017.07.27. 18:08:39

Nemcsak a benőtt tőkefejeknél tapasztalom. Nálam nagyon sok elöregedett tőke van. Ahol a fej elkezd elhalni ott jönnek ezek a vírusos nyavaják. Ha belevágsz egy ilyen látszólag jó tőkefejbe a fele halott. A mentés elég kétesélyes a korai felismerés tűnik a kulcsnak. A gyógyszer a fűrész.

Vajda Péter 2017.07.27. 22:10:26

@BZoltan:

Az lesz a neve hogy Vintec, én már 4. éve kísérletezek vele itthon Tokajban és nagyon jó eredmények vannak, nyugaton már engedélyezve van, és oltványkészítésnél is használható az akkori (Pheo spp., Phaeo spp.) kérosítók ellen, ennek is és a termő tőkék kezelésének is már részletesen ki van dolgozva a technológiája de majd erről akkor tudok ha már lesz engedély jövőre, mert így egyenlőre ez még...:-)

Gabssy · http://www.medvebor.hu 2017.07.29. 09:29:12

Szia!
Ez a doksi:
www.nak.hu/hirek/1245-1-esca-nak-nebih-hnt-roadshow-bp-dula-b-ne/file
még (a Vintecet is emlegetve) a Trifender WP-t ajánlja. Hatóanyag ugyanaz, mindkettő bioban is használható.
Elvileg már telepítéskor érdemes, de utólag is használható a talajra permetezve és/vagy metszés után a vágott felületekre (gondolom inkább kordonkarosnál, de nálad az van, ha jól emlékszem...)

Vajda Péter 2017.07.29. 14:16:56

@Gabssy:

Üdv!

Nem ugyan az a hatóanyag és teljesen más a felhasználás és a kijuttatás módja és ideje is speciális. A Vintec kijezetten a fás részek kezelésére való a trifender pedig a talajra, én azt nem fújnám rá a szőlő föld feletti részére.

Gabssy · http://www.medvebor.hu 2017.08.02. 15:24:39

@Vajda Péter: Üdv!

A Vintecnek nem a Trichoderma asperellum a "hatóanyaga"? Mert a Trifender WP-nek igen, és a külföldi honlapok, amik Vintec néven említenek biokészítményt, ugyanezt írják.
El tudnád mondani, mi a különbség hatásmechanizmusban, kijuttatásban?
Köszi!

Vajda Péter 2017.08.02. 16:23:54

@Gabssy:

A Vintec az Trichoderma atrovirideae SC1- es törzs, de az általad hivatkozott Terike féle előadás anyagban is benne hogy külön jegyzi. Az a lényeg hogy a Vintecet azt majd a metszés után a nedvkeringés megindulása előtt és kijuttatást követő fagymentes 1-2 éjaszaka meglétekor kell kijuttatni a metszési sebekre, ott kolonizálja a seb felületét és behatol 1-2 cm-re a növényben ezáltal meggátolja hogy a szél által terjedő Phaeomoniela és Phaeoacremonium fajok bejussanak a sebeken február márciusban. A Trifender az talajlakó antagonista gomba azt talajfertőtlenítésre lehet használni. Egyébként a Phaeo fajok inkább oltványkészítévskor az alanyessző áztatásakor fertőzik az alanyt és az áztatóvízben való feloldás is nagyon jó eredményeket hoz, illetve az előhajtatásnál majd botritisz ellen. Az ültetvényben pedig gyakrabban a Fomotiporia és Bothriosphaeria támad és azok ellen védekezünk, de ez nagyon komplex gond nem lehet általánosítani mindenhová, illetve egy pár sorban leírni sem:-)

Facebook

Utolsó kommentek

  • BZoltan: @vilag: A kérdés az, hogy hány termelő fog emiatt kreatívkodni a szüretkor. Mert ugye származásit ... (2017.08.16. 19:24) Back in the USSR
  • vilag: Az Egri Borvidéken kötött szerződésemben nekem is furcsa kicsit, hogy a szerződés szerint én kötel... (2017.08.16. 12:28) Back in the USSR
  • csorsza: @Daeril: Lásd BB és vidéke, dettó. (2017.08.16. 11:09) Back in the USSR
  • Daeril: Nem teljesen értem mi az új ebben a szőlőfelvásárlási rendszerben. A garantált (kartellezéssel meg... (2017.08.16. 07:58) Back in the USSR
  • BZoltan: Eltoltam a HNT küldötteinek ezt a cikket. Hátha elolvassák. (2017.08.15. 11:39) Back in the USSR
  • Utolsó 20

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.