A szőlőnevelés körüli kérdések

Végre, ha jól számolom három hét alatt, 70-80 embernapnyi munka után befejeződött a tavalyi telepítésű szőlő kapálása. Az aszály most megfogta a gazokat, és egy kicsit a hajtásnövekedést is. Az idén eddig felhasznált kézimunka rettenetesen sok volt - ennek tudatában voltam, de mégis megütött, amikor ki kellett fizetnem a számlát. Eddig két kapáláson vagyunk túl - a kapások szépen dolgoznak, de rendkívül lassan haladt a munka annak ellenére, hogy igyekeztünk géppel rásegíteni.

 

Kútfői dűlő

 

Ennek persze nem így kellett volna történnie. Még február legelején beadtunk két darab adapterre (egy permetezőre és egy tőközművelő kultivátorra) a kertészeti géptámogatási pályázatot. Az volt az ördögi tervünk, hogy kora tavasszal elárulják az illetékesek, hogy nyertünk-e a pályázaton, és ha igen, akkor mindkét gépet előfinanszírozzuk, ha pedig nem, akkor sajnos csak a permetezőt tudjuk megvenni tavasszal. Egyértelműen az volt a fontosabb, mert a tavalyi perenoszpóra-vész miatt duplán kell a növényvédelemre koncentrálnunk. A terveket keresztülhúzta a jobban teljesítő kormányzat: júniusban mindössze annyit tudtak írni az MVH-tól (pontosabban utódjától, az Államkincstártól), hogy mostmár nem tartalmaz formai hibát a pályázatom, de ne örüljek, mert ez még nem azt jelenti, hogy nyertem. Az majd még később dől el. 

 

A permetezővel (ZUPAN ZM 400 VRA-V) iszonyat jó vásárt csináltunk: egészen apró, szinte köd-jellegű cseppmérettel dolgozik, ami hihetetlenül víztakarékos megoldás. Akármi van a dobozra írva, én bizony nem juttatok ki 800-1000 liter permetlevet hektáronként, és abban nem oldom fel kilószám a rezet, hanem (figyelem!) eddig két és három csappal mindössze 400 liter vízből megoldottuk 6 hektár megpermetezését. Az apró cseppméret miatt szinte a kijuttatás pillanatában rászárad a permet a tőkére, nincs megfolyás, kék cseppek a levél felületén, csak ha elhúzza az ember az ujját a levélen, akkor érzi, hogy teljesen beborította a köd fázisú permet. Így a kisüzemi töménységben használom a réz szereket, ami azt jelenti, hogy a biogazdaságban engedélyezett hektáronkénti rézmennyiség kb. 10-15%-nak felhasználásával megoldjuk a növenyvédelmet (miközben hetente permetezünk). Bónusz: a legfrissebb normáknak is megfelelő gépről van szó, kézmosótartállyal, saját gépmosó tartállyal, hidrofúró leállással. Háromszor annyiba kerül, mint a "hagyományos" permetezőgép, de az utolsó fillérig megérte az árát. 

 

A kinézett tőközművelő (ID DAVID CHM-2IA-C 1) - azért kinézett mert még nem vettük meg -, egy hasonlóan csuda darab. Tud mindent: hidraulikusan állítható sorszélesség, saját olajszivattyú és hűtő, mikrokapcsolós kerülő automatika. És kurva drága. És amellett, hogy annyiba kerül, hogy az arab olajsejkek mostanában inkább ezzel villantanak a garázsban az aranyozott Bentley helyett, mégis megtérül három éven belül. Ismétlem: három éven belül, egy hat hektárnyi szőlőben.

 

Tőközművelő munka közben. 

 

Az egyetlen, amiért nem vetettem ki még magam az ablakon (amellett, hogy családi házban lakunk, és kiröhögnének a szomszédok) az az, hogy a két szemre visszametszett szőlőben úgyse mertem volna használni. Pedig mikrokapcsolós, és pusztán az oszlop érzékelésével ki tudja kerülni a szőlőt - de szerintem ez egy húsz centis, zsenge hajtást még így is simán lever. Szóval most, hogy szépen megnőtt a szőlő, "begumisodott" az új hajtás (azaz nem pattanik le, ha hozzáérünk) akár be is lehetne vetni az új wunderwaffét - ami nincs. De nem baj, hol van még a Karácsony?! 

2017.06.23. 21:50

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr7212616729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scitec92 2017.06.24. 10:30:39

Bevallom, ennyire visszafogott terheléssel, fiatal ültetvénynél nem is csodálkozom ezeken az adatokon. :) Egyébként, nálunk az Alföldön, azokban az ültetvényekben, ahol tömeg-termelünk, ilyenkor már kell a 5-600L/Ha.

cser11 · http://csernyikpince.blog.hu 2017.06.24. 20:21:27

Szia

Megkérdezhetem, hogy milyen fúvókák vannak a permetezőben?

Csernyik István

vilag 2017.06.29. 10:09:35

Most jól értem, hogy a 6 ha-t permetezted le összesen 400 liter vízzel????

Azaz 66,6 l/ha-al permeteztél????

2,9 méteres sortávval számolva az 3448 m-nyi sor,
0,01931 liter/méter =1,9 cm3/méter

0,9 méter-es tőtávval számolva a végeredmény 2,15 cm3/ tőke (és nem mind a tőkére megy).

Nem akarok kötekedni, de nekem ez nagyon kevésnek tűnik figyelembe véve azt is, hogy az említett permetező nem lévisszanyerős.

Szóval biztos, hogy nem 400 liter/ha-r akartál írni?

Üdv, vilag

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2017.07.01. 13:37:25

Ha nem indiszkrét a kérdés akkor megkérdezhetem, hogy mennyibe kerül egy ilyen ZUPAN ZM 400 VRA-V?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2017.07.02. 09:12:11

@BZoltan: Közben ügyesen megtaláltam az interweben a Zupan permetezőket és az árakat is.

Értelem szerűen hatalmas különbség van a 400l-es és 100l-es modellek között. A te masinád ára úgy 2.2 misi körül van ameddig egy 100 literes alapmodell már 700 bruttóért megvehető.

A kérdés az, hogy a fúvókák is mások a nagyobb gépen vagy csak a kapacitása nagyobb?

Nálunk jövőre esedékes a mostani 10 éves permetező lecserélése, ezért is keresgélem az utódot. De nálunk értelem szerűen nem kell egy huzatra 0.7ha-nál nagyobb táblát lefújni. Szóval a kapacitás nálunk nem releváns.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2017.07.03. 09:42:15

@BZoltan: A porlasztása is más a nagyobb gépnek - nekem az tűnt a döntő különbségnek.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2017.07.03. 09:42:53

@vilag: Nem, ennyivel megy. Kettő szálra leválogatott, növendék szőlő - éppen csak be kell lepje a permet.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2017.07.03. 09:44:19

@cser11: 0,8-as, ha jól emlékszem. 3 csap van nyitva, 1 bar nyomás.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2017.07.03. 09:45:21

@scitec92: Igen, ez termő szőlőben több lesz, természetesen. De a kilevelezéssel őrült mennyiségű permet takarítható meg, és a szőlő is ezerszer kevesbé betegszik meg.

kunzoo 2017.07.03. 20:10:02

@RAMBO:
Üdv! Nézd meg alaposan, nehogy átverjen a por. Ahogy halad a traktor száraz talajon felver némi port. Ezt beszippantja a permetező és ráviszi a nedves levélre. Lehet azt látod nem is a növényvédőszert! Maga a légáram is felkeveri a port azt is ráviszi a nedves levélre.

Az egy bárt nem is értem. Ha ilyen kevés vízből apró cseppeket gyárt a gép akkor a szórófejnek nagy ellenállásúnak kell lennie. Nálam 4-5 bár alá nem tud lemenni a nyomás mert ekkora a szórófejek ellenállása. Üzemi állapotban 15-20 báron mennek. Akkor ha három fej van nyitva 15 bárnál 300 liter /ha
Két fej húsz bárral kb 200l/ha

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2017.07.03. 21:19:22

@RAMBO: Igen, megeshet, hogy a nagyobb masina az jobban porlaszt. Sajnos én ebben mindenképpen kompromisszumra leszek kényszerítve, mert 19 lóerővel azért nem lehet nagy permetezetőt elhúzni. De majd ügyesen csináljuk :)

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása