Szoftverek a szőlőben - pincekönyv

Az idei évben először fordult elő az, hogy bár 2016 határozottan nehéz év volt, a boraink meglehetősen jól sikerültek. A vadfekete siller (kastélyos) stabilan élénk, ugyanakkor a málnás-meggyes illata bódító. Kitűnő nyári bor lesz belőle. A góhér meglehetősen fura életpályát futott be: hamar megérett, csábító az illata, de a korty közepe kicsit "lukas" volt. Nos, ez a luk befoltozódott, és egy leginkább az osztrák-német iskoláztatásra hajazó bor lett belőle (illatos, könnyed, sima italú). A juhfark testes, az édeskés-telt íze (ami a nejemet a rabjává tette) még formálódik. A furmint a rettenetes kezdés után két héttel ezelőtt nagyon szép illatot mutatott, kicsit bele is szerettem, de még nagyon változik. Örömömre a kotlósmust kesernyéje eltűnőben van - a gyógyszeres-ürmös ízeket én nagyon nem bírom a borban. A sárfehéret még csak megillatoztam, hiszen annyira kevés, hogy nem lehet megkóstolni, majd csak a házasítás előtt.

 

Már tavaly, a Kis küvével is világos volt, hogy ebből még akármi is lehet, ezért felkészültünk arra, hogy bort adhassunk el. Bejelentkeztünk hát NAV rendszerébe, és egyszerűsített adóraktár lettünk. Az egyszerűsítés ellenére mérhetetlen adminisztrációs terhet kaptunk a nyakunkba, ráadásul mindezt egy olyan pincekönyben kellett vezetni, aminél ostobább és követhetetlenebb szerkezetű bizonylathalmazt én még életemben nem láttam. A multiban szocializálódott feleségem hallani sem akart arról, hogy ő papír alapon vezessen bármilyen nyilvántartást, ezért elém állt azzal a petícióval, hogy ha a gazdálkodási napló vezetésére tudtam olyan programot írni, amelyik precízen vezet minden beavatkozást a hozzá tartozó költségekkel együtt, akkor ugyan írjak már neki egy pincekönyv programot is.

 

Nem igazán fűlött nekem a fogam ehhez, mert utálok olyan programot fejleszteni, amelyik bármilyen módon interfészelődik bármilyen hivatalhoz. A permanens forradalomban a leadandó nyilvántartások változásait a legcsekélyebb mértékben sincs kedvem megérteni, algoritmizálni, és passzítani hozzá a rendszer adatbázisát. Egyébként is, ahogy egyszer egy egyetemi tanárom mondta: miért írnék programot olyasvalamire, aminek a bizonyításának a tárgyával tele van a világ? Mondtam is a feleségemnek, hogy ezt a programot én inkább megvenném, majdnem biztos vagyok abban, hogy vannak erre már kész alkalmazások.

 

Shoppingolni a neten? Nos a feleségemnél keresve sem lehet komolyabb szaktekintélyt találni a témában. Elmondtam a peremfeltételeket: kizárólag olyan alkalmazás jöhet szóba, amit NEM kell telepíteni, hanem böngészőből fut, és vállalható a havi fenntartási díja. A szűkített listán három program maradt fenn. 

 

Az egyik jelölt az első körben azon vérzett el, hogy a neten elérhető leírásában található folyamatábrák Norka szerint olyan alapvető logikai bukfenceket tartalmaztak, ami alapján nehéz volt elképzelni, hogy a program specifikációját készítő személyek jártak valaha is borospincében. A másik program egy régi programnyelven íródott (az 1990-es évek végén én is fejlesztettem ezen a nyelven) - és nem igazán hittem a karbantarthatóságában. Ráadásul az a rendszer inkább a kereskedelemre volt kihegyezve, nekünk pedig inkább a pincenyilvántartásban erős szoftverre van szükségünk.

 

A harmadik program (amit a beszédes nevű www.pincekonyv.hu domanen lehet elérni) készítőivel felvettük a kapcsolatot, akik rendelkezésünkre bocsájtottak egy demo verziót. Felvittük az előző pár havi nyilvántartást, és értetlenkedve álltunk elemi hiányosságok előtt. Felhívtuk a fejlesztő céget, és hamar kiderült, hogy az Edge és az Explorer nem a legjobb barátai a rendszernek, de Chrome-ban ezek a hibák nem jelennek meg. A program a feleségem szerint "lefedi a szőlőfeldolgozás, borkészítés és értékesítés teljes folyamatát és mozgásait". Ezen kívül "logikusan felépített, jól átlátható és könnyen kezelhető". Volt pár továbbfejlesztési ötletünk, amelyek egy részét már megvalósították, és a következő verzióban meg is fog jelenni. (Ismét programozói szemmel: ezek nálam a "minor changes" kategóriába eső változtatások.) Nagyon együttműködők voltak, ami jó benyomást tett ránk.


A már elkészült módosításokon kívül egy nagyobb változtatásra is szükség lenne a programban: bár roppant sok grafikon van a rendszerben, elsősorban a készletmozgásokról, de engem csak egyvalami érdekel: az, hogy melyik tételnek hogyan változott a kénszintje. A havi mérésekben rögzített kénszint KPI grafikonja előre jelezheti a szükséges beavatkozást. 

 

Időközben a Nemzeti Együttműködés Rendszere is lépett: "egyszerűsítette" a borászok nyilvántartási kötelezettségeit. Az egyszerűsítés abban áll, hogy pontosan ugyanazokat a jelentéseket, amiket eddig évente kétszer a NAV-nak kellett leadni, most évente egyszer a hegybírónak kell benyújtani. Aki tehát arra gondolt (mint ahogyan én is), hogy a változtatással esetleg nem lesz szükség ilyen körmönfont nyilvántartásra, az nagyot tévedett. 

 

Kellett tehát egy szoftver, s mivel a próbaüzem során a nejem kiismerte a rendszert, már tudja kezelni, úgyhogy végül üzletet kötöttünk, és a Vincellér pincekönyv mellett tettük le a voksunkat. A szoftverből meg tudjuk állapítani, hogy mennyi borunk van, és remélhetőleg nem büntetnek meg a jelentések elmaradása miatt - szóval a foglalkozás elérte célját.

 

2017.05.11. 22:00

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr6012488167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aaabor 2017.05.14. 18:35:03

@RAMBO
Szeretnek tanacsot kerni
az elso permetezes majus 9 volt Antracol + Thiovit+ Faster

a kovetkezot majus 20 akarom (hogy a harmadik permetezes viragzas elejere esen vagyis junius 1 korulire es akkor Cabrio Top-al )

ezzel a kombinacioval akarom majus 20 -an Shavit + Flacon + Cropmax nem tudom thiovitot vagy egyebb szert adjak meg hozza?

koszonom elore a tanacsot

aaabor 2017.05.14. 18:36:18

@aaabor: Elnezest ezt nem ide akartam atmasolom a masik helyre

vargabor 2017.05.27. 11:38:46

Tájékoztatásul: hnt.hu/wp-content/uploads/2016/12/kis%C3%BCzemi-bortermel%C5%91-%C3%A9s-ear-szab%C3%A1lyok-2017.pdf

A még nem nyilvános új pincekönyv rendelettervezetet véleményezésre szívesen átküldeném, a nagyobb karakterszám miatt teljes terjedelemben ide nem tudom feltenni.

A földművelésügyi miniszter

…../2017. (……) FM rendelete
a kisüzemi bortermelői nyilvántartás vezetéséről
A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 57. §-ának (2) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, – a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 16.) Korm. rendelet 90. § 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljáró nemzetgazdasági miniszterrel egyetértésben – a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 16.) Korm. rendelet 65. § 1. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:
1. Értelmező rendelkezések
1. §
(1) E rendelet alkalmazásában:
a) adómentes borelőállító: aki a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) 133. § (1) bekezdés a) - c) pontja szerint mentesül az adófizetési kötelezettség alól;
b) borászati üzem: a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény (a továbbiakban: Btv.) 2. § 14. pontja szerinti üzem;
c) borkísérő okmány: a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjéről szóló 27/2011. (IV. 12.) VM rendeletben szabályozott borkísérő okmány
d) bor-pincekönyv: a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjéről szóló 27/2011. (IV. 12.) VM rendeletben szabályozott bor-pincekönyv;
e) kisüzemi bortermelő: a Jöt 3. § (3) bekezdés 16. pontjában részletezett feltételeknek megfelelő személy;
f) kereskedelmi minta: kereskedelmi célból kizárólag az érintett termék bemutatásának céljára termékfajtánként legfeljebb 4,5 liter mennyiségben természetes vagy jogi személy részére átadott minta;
(2) Az (1) bekezdésben nem szereplő fogalmakat a Btv.-ben foglaltak szerint kell értelmezni.
2. A kisüzemi bortermelői nyilvántartás vezetése
2. §
(1) a Kisüzemi bortermelő nyilvántartását bor-pincekönyvben, vagy az e rendelet szerinti kisüzemi bortermelői nyilvántartás szerint vezeti.

Varga Zoltán

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása