Március, a rohanás hava

Nem vagyon egészen biztos abban, hogy kamaszkorom kedvenc bandája, az Iron Maiden pont a szőlőhegyre gondolt, amikor a Run to the hills című klasszikust megalkotta, de a hangulatot nagyon eltalálták, az biztos. Nyakunkon a metszés, a szőlő lekötése, a szeprente lemulcsolása, a talajtakaró növényzet vetése. Ha szőlőt telepítettünk, akkor ehhez adódik még a támrendszer befejezése. És ha ez nem elég húzós, akkor pótoljuk ki a tavaly elszáradt mandulást is.

 

Magkeverék

 

Rengeteg szervezést igénylő munka ez, be kell szerezni egy csomó mindent (oltványtól a vetőmagon át a kötözőanyagig) és össze kell hangolni a munkákat az időjárással és a természet órájával. Túl későn nem jó metszeni, túl korán nem lehet lekötözni, ha fagyos a talaj nem lehet támrendszert építeni, ha felázott a föld, akkor rá se lehet menni, ha túl száraz, nem lehet vetni bele (nem érdemes).

 

A vetőmagos nem igazán kapkodta el a dolgot: március végére csak sikerült bekeverniük a tavaszi vetésű talajtakarót - így még éppen időben el tudtuk vetni, amit szerettünk volna. Azaz csak majdnem. Tavaly vettem egy "precíziós" szórvavetőgépet, amivel 1,6 méteres sortávba lehet vetni. Elolvastam a kézikönyvét, szépen leírták, hogyan lehet beállítani. Bőven elég lett volna, ha annyit írnak: sehogy. Ezt a gépet lehetetlen kalibrálni. Azt kellett volna elérni, hogy 530 deka potyogjon át rajta percenként. Gyanús volt, hogy sehogy se sikerül ráközelíteni erre a mennyiségre - se úgy, ha fokozatosan növeljük, se úgy, ha fokozatosan csökkentjük a nyílás átmérőjét. Amikor egyszer már majdnem pontosan megvolt a kívánt érték, akkor csináltunk egy kontrollmérést, ami az első mérés DUPLÁJA volt. Ennek megfelelően nem is lett elég a vetőmag (holott bőven túlrendeltem), de sikerült kérni a falu juhászától, így van mivel befejezni a vetést. Annyit azért tegyünk hozzá, hogy mindenféle méretű mag volt a tartályban, a zabtól az 1mm átmérőjű izéig, így el tudom képzelni, hogy nem egyszerű ennek az adagolását eltalálni. 

 

Magyágy előkészítés

 

Az új géppark ezzel együtt jelesre vizsgázott: mindkét gép pontosan tette a dolgát, a talaj ideális volt. A Kioti traktorral vontatott rugós kultivátort mintha erre a talajra találták volna ki: tökéletesen előkészítette a magágyat, amit aztán a Yanmarral bevetettünk, és Komondor kultivátorral takartuk be a magokat. Ezt még fogja követni egy crosskill hengerezés, a tömörítés kedvéért. 

 

Vetés

 

2017.03.27. 22:29

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr1912375661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kunzoo 2017.04.05. 21:29:23

A zab könnyebb mag mint az aprómag, lehet hogy felment a rakat tetejére miközben dolgoztál. Ha van boltozódásgátló a gépben akkor kevésbé válik szét frakciókra.

A szárazság miatt nem mertem bevállalni a facéliát, lesz helyette cukorcirok zöldtrágyának telepítés előtt. Neked mik vannak a keverékben?

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása