Metszés évről-évre (video)

Új dologgal kísérletezem a blogon: rövid videókban mutatjuk be a szőlőművelés egyes munkafolyamatait. Az első ilyen videók a metszésről szólnak. Évről-évre haladvva mutatjuk be, hogyan kell kialakítani egy szőlőtőkét. Mi a kétkaros, rövidcsapos metszést alkalmazzuk. Két kar, mert ha az egyikről "kivakulak" a szemek, akkor úgy tudjuk lecserélni, hogy a tőke fele méd terem. Rövidcsap, mert szeretnénk támaszkodni a tőke törzsében és karjaiban felhalmozott tápanyagokra. Ez egy a lehetséges módszerek közül, nekünk bevált, de nem állítjuk, hogy ez az egyetlen üdvözítő módszer.

 

Egy éves tőke metszése, vagy két éves tőke metszése visszavágással, ha nem elég erősek vesszők.

 

Két éves tőke metszése: a tőke törzsének kialakítása.

 

Három éves tőke metszése: a karok kialakítása.

 

Négy éves tőke metszése: a rövid csapok kialakítása.

 

Beállt tőke metszése: a rövid csapok visszavágása.
2017.03.06. 18:58

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr2412317919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bakatorro 2017.03.09. 11:43:46

szia Rambo!
kérdésem lenne: ha egy karra hagytam meg tőkét és csak a legutolsó (a tőkefejtől legmesszebb lévő) szem hajtott ki (tavaly), akkor most mi a teendő?
köszi. és köszi a videókat :)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2017.03.09. 17:39:00

@bakatorro: Vissza kell fiatalítani: hagyni kell egy hajtást a törzsről, és arról új kart nevelni.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása