Első BIO ellenőrzésünk

Ezen is túl vagyunk: megvolt az első BIO-ellenőrzésünk. Az elmúlt években az informatikán belül szakterületet váltottam: információ-biztonság menedzsmenttel foglalkozom. Ennek kapcsán megismertem az ISO szabványok világát, és megértettem, hogy miért fontosak a minősítési rendszerek. Mindegyik egy kaptafára működik: tűzd ki a céljaidat, próbáld úgy alakítani a szabályaidat, hogy ezeknek a célkitűzéseknek megfelelő irányba vigye a működésedet, majd ellenőrizd, hogy sikerült-e jó irányban tartani a dolgokat. Ha sikerült, az jó (legalább biztos lehetsz a dolgodban) ha nem sikerült akkor tervet kell kovácsolnod arra vonatkozóan, hogy hogyan fordítod helyes irányba a dolgokat. Amint azt sejtettem, a BIO minősítés is ugyanezen az elven működik.

 

Becce szüretre vár

 

Mindenekelőtt el kell határozni, hogy minősített BIO termelők szeretnénk lenni. Magyarországon (ha jól tudom) a Biokontroll Hungária az egyetlen olyan szervezet, amelyik BIO minősítést végezhet. UPDATE: Nem jól tudom, az Hungária Öko Garancia is minősítő szervezet. Velük kell szerződést kötni, befizetni valami csekély tagdíjat, és cserébe kapunk egy füzetet, Dr. Roszik Péter: Az ökológiai gazdálkodás alap-feltételrendszere címmel. Ebben minden szabály benne van, amit be kell tartanunk. Van egy másik könyvecske is, Dr. Roszik Péter: Ökológiai gazdálkodásról gazdáknak, közérthetően címmel. Ez a könyv gyakorlati útmutató arra vonatkozóan, hogy hogyan kell megvalósítani az ökológiai gazdálkodást.

 

Ha már okosak vagyunk, akkor a legfontosabb dolog felkészülni lélekben arra, hogy a gazdálkodási naplót vezetnünk kell. Ha azon szerencsés kiválasztottak közé tartoztok, akik kiegészítő Uniós támogatást nyertek ökológiai gazdálkodásra, akkor a gazdálkodási napló egy bonyolult Excel táblázat, amit egy olyan ember szerkesztett, aki nem ért az Excelhez. Bár bonyolult, a táblázatok mégis értelmezhetőek, így én ezt használom a biogazdálkodás rögzítésére is. Ez azért jó, mert ha egyszer, véletlenül mi is elnyernénk az ökológiai támogatást, akkor ugyanez a séma két helyre lesz tökéletesen megfelelő.

 

S mivel a rendszer lényege a jobbítás, rögtön ajánlanék is valamit az illetékeseknek (echo> dev null): a két szervezet által igényelt táblázatot akár harmonizálni is lehetne, és egy új oszloppal akár a hektáronkénti réztartalmat is ki lehetne számolni.

 

Szóval ha vezetjük a gazdálkodási naplót, akkor van esélyünk átmenni az ellenőrzésen - szerintem egyébként nincs. Az ellenőrzés bejelentésétől számított két héten belül ki is jött az ellenőr, ennyi idő alatt táblánkénti bontásban kizárt, hogy össze tudjuk szedni, hogy mit dolgoztunk -  a permetezésekről nem is beszélve.

 

Ma itt járt az ellenőr, bejártuk az összes területünket. Mindegyikben kereste a biogazdálkodás nyomait: a fertőzött leveleket, termést, a rovarokat, a rovarevőket. Ami azt illeti mindenből jól álltunk: a perenosz beszáradva látszott a hajtáscsúcsokon, a lisztharmat a bogyókon, Nóri szőlőjében még orbáncot is találtunk. Levettünk pár csemege fürtöt, és megrázva kb. 5-6 fülbemászó esett ki belőle. A talajt beborította a takarónövényzet, a gyomirtó használat elkerülése is világos volt.

 

A permetezési naplóból kiderült, hogy az új területet nem tudtuk BIO módon megvédeni (ez a permetezési naplóból ez elég hamar kiderült, mert pirossal írtam be) - erre a területre újra kell indítani az átállási folyamatot. Mert amikor valaki bejelentkezik egy BIO rendszerbe, akkor két három évig nem kapja meg a minősítést, hanem csak "átlállás alatt" lévő gazdálkodó lesz. Ha az átállási idő alatt sikerül megvalósítani a szabályoknak megfelelő gazdálkodást, akkor kapható meg a BIO minősítés a termékekre.

 

Mi ügyesek voltunk a termő szőlőkkel, így január 1.-től a mai napig elfogadták a gazdálkodásunkat. 

2016.09.13. 20:56

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr10011703075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

juhostt 2016.09.14. 13:44:16

Csak nagy vonalakban a BIO minősítésről 2 kérdés:

Ha a szomszédom nagyon NEM bio gazdálkodó akkor kizáró ok-e arra hogy én az legyek.

Egy adott terület "előző élete" alapja befolyásolja-e h bio minősítést kapjon a leendő termék? Pl ha egy terület eddig szántóföldi kultúra volt és kapott elég sok mindent, akkor is kezdeményezhető a 2-3 éves átállással a bio minősítés?

IWAS 2016.09.16. 23:00:11

@juhostt
Ezek nagyon jó kérdések. Szerintem írd meg az info@biokontroll.hu-ra is, aztán meg ide a válaszokat, mert többeket érdekelhet.
Amennyire én tudom, nem lehet ezekre a kérdésekre konkrét válaszokat adni, hanem minden esetet egyenként kell megvizsgálni. Az pl. rosszabb, ha nem lebomló mérgező anyaggal teli szivárgó hordókat ástak el az adott területen, mint ha gyom- és rovarírtóval termesztettek búzát. A szomszédnál pedig nem mindegy, hogy mit használ (pl. engedélyezett vagy betiltott /amiből még maradt neki régről/ szert, mennyit, milyen gyakran, milyen az uralkodó széljárás, kézi vagy motoros permetezővel nyomja stb.).
Ha jól értem Rambo utolsó mondatát, akkor a rendszer komolytalan (hacsak nem arról van szó, hogy csak egyes területein alkalmazott tiltott szert, így a többi területére megkaphatta a pozitív minősítést, nem kell ismét 3 évet várnia).
Az anyagi vonatkozások is érdekesek. Régebben 60 ezer Ft/év volt a minősítés/ellenőrzés díja, ami azt jelenti, hogy egészen kis birtok esetében nem biztos, hogy megéri (a palackszámtól és a többletár /amit a bio minősítés ad/ mértékétől függ).

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása