Symbivit

Ahogy említettem a telepítésről szóló postban, kötött talajon előfordul, hogy az ültetőgép által húzott árok fala az oltvány behelyezése után nem záródik össze, mert az ültetőgép csak a talaj felszínét tudja összenyomni. Ilyenkor az oltvány egy üregben lebeg addig, amíg a beöntözést végző csapat oda nem ér. Ha minden rosszul megy, akkor az oltvány gyökere ilyen esetben ki is száradhat - ami lényegében a tőke végét jelenti. Nálunk fennált ez az eset, és néhány tőkét fel is kellett húznunk (és félretenni addig, míg a hidrofúrós csapat oda nem ér), különösen a terület felső végéről, ahol elképesztően kötött volt a talaj. Van viszont egy adalékanyag, amelyik képes áthidalni az ültetésnek ezt a kockázatát: ez a Symbivit.

 

Így mártottuk be az oltványkötegeket a Symbivit oldatba

 

A Symbivit lényegében egy gyökéren élő gomba készítmény, amelyhez mindenféle tápanyagokat adalékolnak, valamint olyan zselésítő anyagot, amitől az rá tud tapadni a szőlő gyökerére, és bevonva azt akár napokig is nedvesen tartja. Határozottan állítom, hogy nekem az mentette meg a szőlőm felső végét, ami majd' egy héttel a telepítés után lett beöntözve, hogy 1.) Krisztiánékkal behúztuk az ültetőárkot, és laza földet próbáltunk juttatni a tőkék tövébe 2.) a gyökereket vastagon beborította a Symbivit, ami nedvesen tartotta addig amíg be nem lettek öntözve az oltványok.

 

A Symbivit elsődleges hatása a mikorrhiza gomba révén mutatkozik meg, ami azt jelenti, hogy gombafonal (más néve: hifa) és szőlő hajszálgyökér vidáman élnek a másik által termel tápanyagból. A gomba ugyanis segít a talajban lévő tápanyagok feltárásában, és a korhadékanyagokat és kőzeteket a szőlő gyökérzete által felvehető formába bontja / mállasztja. Cserébe a szőlő a napfény segítségével szintetizált cukrot ad a gombának, aki ennek nagyon örül. Ahogy nő a szőlő gyökere, úgy terjed vele a gomba is, így - ha nem mérgezzük rommá a talajt - akkor ez a kedvező együttélés (szimbiózis) fennmarad. Ahogy a forgalamzó honlapján néztem, az ottani képek alapján (tehát ez nem saját tapasztalat!) a szőlőnek sokkal több gyökere is lesz - hogy ennek mi a pontos oka, azt nem tudom. Az viszont biztos, hogy több helyi termelő is ajánlotta a szert, és szóban pontosan akkora növekedésbeli különbségekről számoltak be, mint amint az a forgalmazó oldalán közzétett képeken látható.

 

Telepítésre várva

 

Mi a szert a következőképpen használtuk fel:

  1. Szüretelőládában kevertünk kb. 20 liternyi sűrű oldatot, amelyet olyasmi állagúnak lehetne leírni, mint a malter vagy a tejbegríz. 
  2. Az anyagot kb. fél órán keresztül állni hagytuk. Akkor eresztett egy kis vizet, amit további por hozzáadásával besűrítettünk.
  3. Az oltványkötegeket egyben belemártottuk az oldatba, jó alaposan megforgatva benne a köteget, tunkolva, hogy minden egyes gyökérre bőven jusson az anyagból.
  4. Az oltvány így került az ültetőgépre, ami eltette.

 

Amikor konténeres oltványt ültettünk, akkor a munkafolyamat így alakult:

  1. A szert egy vödörben kevertük ki.
  2. Az anyag zsákjában van egy adagolókanál, amellyel ki lehet mérni az egy tőkéhez szökséges mennyiséget.
  3. A beöntözött ültetőgödörbe tettünk egy kanállal a szerből.
  4. Az oltványt kibontottuk a konténerből, és rátettük a Symbivitre, majd egy kicsit elmaszíroztam rajta az anyagot, hogy minnél több gyökérre jusson belőle.
  5. Ezután félig betakartuk a szőlő gyökerét, majd jól beöntöztük, hogy az adalékanyag el tudjon keveredni az iszappal.

 

Ennyi idő után még nem lehet tapasztalatról beszélni - de látva a pompás eredést, nagyon bizakodó vagyok. 

2016.06.01. 22:49

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr658769332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Batka Laci 2016.06.12. 13:25:56

Hova küldhetem a képeket? Köszi előre is!

jorgecosta 2016.11.13. 09:34:25

Nem tudnád megsaccolni, hogy egy oltványra kb. hány grammot adagoltál? A forgalmazó 50g-ja elég húzós végösszeget ad ki.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2016.11.20. 17:25:45

@jorgecosta: A forgalmazó kb. a DUPLÁJÁVAL számolt. Egy láda anyaggal 5-6 csomag (50 db) oltványt be lehet mártani, és egy zsákból kb. 2-3 láda anyag jön ki. Mindezt úgy kell érteni, hogy kb. 25 centis volt az oltvány gyökere.

jorgecosta 2016.11.20. 18:45:42

@RAMBO: köszi, a 3 vagy a 10 kilós zsákról beszélsz?

bakatorro 2017.03.16. 12:02:44

szia Rambo!
Nálad van már valami "látszata" a symbivitezésnek?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2017.03.16. 13:10:12

@bakatorro: Viccelsz? Semmit sem ültetek már nélküle! (Komolyan!!)

bakatorro 2017.03.17. 11:47:38

értem :) mondjuk a képek (is) elég meggyőzőek ...
utólag is hozzá lehet a cuccot adni?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2017.03.17. 11:49:01

@bakatorro: Szerintem nem. A forgalmazó egy olyan módszert javasolt, amit nem hiszek el.

Ültetéskor kell megmártani a tőkéket.

bakatorro 2017.03.17. 13:07:30

a lyukakat fúrni a tőke mellé és belocsolni? az tényleg necces

szervezkedő 2020.04.10. 13:50:49

@RAMBO:
Én visszavágtam az oltványok gyökereit, tehát kevesebb mint nálad volt.
Olvasva a te irásodat, lehet akkor úgy kalkulálni, hogy 10kg/ 1.000 oltványonként?

Még nem használtam symbivitet soha, de sokaktól hallottam a jótékony hatását.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2020.04.12. 09:52:15

@szervezkedő: Van egy kis kanál a Symbivites zsákban. Ha visszavágott gyökérrel ültetünk, akkor egy ilyen kanállal teszünk a hidrofúró által fúrt lukba, és utána tesszük be az oltványt. Ilyenkor az oltványra kent mennyiség kevés. Ez a kanál annyit port (vagy májkrémszerűre kevert kását) tartalmazhat, mint egy púpozott evőkanál.

szervezkedő 2020.05.11. 09:35:26

@RAMBO:
....nos!
Végeztünk a telepítéssel.
Ugye ezek a "bio motyók" mindig picit megfoghatatlanok, hiszen nem olyan látványos, mint amikor a nagyfater bi58al lespriccentette a levéltetves szilvafát. :-) Az nem csak látható volt, de már az utca végéről érezni is lehetett a szaga miatt.

A bemártás nekem nem volt hatékony. Ez menet közben nem derült ki, csak akkor amikor egy hektárral már végeztünk és matekoztam, a forgalmazó által megadott mennyiség/tőke el lett e használva. Hááát nem lett elhasználva. Hiába buveszkedtünk hogy minél sikeresebb legyen a bemártás, hiába csináltuk sűrűbbre stb nem fogyott annyi.

Az utolsó 1000 oltványt úgy tettük le, hogy a lyukba öntöttük be kanállal a port.

Hogy lássuk a különbséget, illetve mert 200tőke miatt egy 20kilos zsákot már nem szerettem volna felbontani,egy sort nem gombával telepítettem.
Tapasztalatok:
A bemártás szerintem felejtős. A kanalazás jó lehet DE!
1. A hozzáadott kanál nagy. Mindenki mérje le hogy lássa mennyi az annyi.
2. A hidrofúróval történt fúrás során hamar be kell tenni az oltványt, mert ha laza a talaj bomlik, ha kötött nem úgy iszapolodik ahogy kell. Ha a lyuk tele van vízzel és akkor öntöd bele a symbivitet, az nem jut le alulra, hanem a víz tetején úszva, a lyuk falán ül ki, ahogy húzódik le.

Lattam a videódat a telepítésről/pótlásáról.

szervezkedő 2020.05.11. 09:51:41

@RAMBO:

Véletlenül rányomtam a küldés gombra...

A végén ami lemaradt:
Egy idősebb szőlész ismerős azt mondta, ha laza a talaj, azért kell sok víz, mert issza, ha kötöttebb, akkor azért mert lassabban fúrják.
Mi sokkal több vizet használtunk, ránézésre, mint ahogy nálad látom. Nálam kb szűk 3liter/ tőke ment el egy menetben, a cimborám 4,5-5literrel telepít 2menetben. Nekem időm és vizem nem volt ennyi. Egy hektárra 90- 100hekto ment el.

Láttam te azonnal bekapáltatod, tömködöd a lyukat. Én vártam kb másfél órát vele. Amikor már beitta a vizet, akkor tömködtük be. Volt 4-500 oltvány, ahol már sötét volt és csak másnap temettük be. Na legközelebb így kell!!! A gyökérzet mintha gipszben állna, annyira beiszapolódtak, felette betomott talaj nem ázik annyira át és nem szárad beton keménnyé.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása