Helló május!

Amikor annyira jól összejön minden, hogy ez már nem lehet véletlen, akkor tölti el az embert az az érzés, hogy lám, az Isten / Földanya szeret engem, mert:

  • a téli folyamatosan szötyörgő csapadéktól annyira megtellt a talaj vízzel, hogy alig lehetett elkezdeni a tavaszi munkákat,
  • az ezt követő áprilisi aszálytól kiszáradt/megszikkadt a föld felső húsz-harminc centis rétege, ami engedte elültetni a szőlőt,
  • az ültetés után, amikor végeztünk a munkákkal, egy aranyat érő, áztató esőzés érkezett, ami beiszapolta az ültető árkokat,
  • amit kellemesen meleg, húsz fok körüli idő követett, ami aztán kirobbantotta a szőlő rügyeit, és csodálatos, 99,9999%-os rügyfakadást produkált.

 

Életke

 

Szóval, ha ez az érzés tölt el, akkor igyekszem arra is gondolni, hogy milyen nagyképű dolog lenne azt hinni, hogy az Isten / Földanya pont az én kedvemre alakítja az időjárást. Igy hát inkább csak örülök, mint majom a farkának, mert ennél csodásabban nem is akalulhatott volna a telepítés. A természet segítségére szükségem is van, mert az átélt izgalmak miatt kissé szétesett a gondolkozásom - azaz meglehetősen sokat bénázok. 

 

Tegnap elültettük az átteletetett oltványokat. Amikor ültetünk, annyi oltványt szoktam venni, hogy maradjon még tartalék is. A tartalékokat literes tejesdobozba szoktam elültetni ősszel, ahol már februárban kihajtanak. Félárnyékba teszem ki amikor már nincsenek fagyok, és májusban, még jóval a nyári oltványok előtt el lehet ültetni, kb. 40 centis hajtáshosszal, szép gyökérrel. Egy borzasztóan rosz kondícióban vásárolt szőlőt újítunk fel már évek óta, talán idén beáll, azaz nem lesz benne több hiány. Hallgattam a szóra, és átoltattam az öreg tőkéket - ezeknek kb. a feléből lett életerős szőlő, a másik fele elsatnyult, néha úgy, hogy az első évben szép hajtást hozott, aztán a második évben nem ment semmire, ki kellett vágni. Évről évre pótoltuk a hiányokat, és az oltványosok (több helyről is vettem oltványt) minden évben más-más színnel jelölték a fajtákat. A juhfark szőlőt pl. pirossal, sárgával és (tavaly) zölddel. De sárga szín szerepelt a furmintban is. A tartalékok is színekkel voltak jelölve, hát persze, hogy összekevertem a fajtákat, ami a munka felénél derült ki, ezért 27 tőkét fel kellett szedni és újra elültetni. Géza már hozzá volt szokva ahoz, hogy nem tudok számolni, ezért feleslegesen ás lukat, de ez még neki is új volt. Újracsinálni valamit vacak érzés, a munka végén Peti mondta is: "a közepén egy olyan tíz percre elment a kedvem az egésztől". De minden jól, ha jó a vége, végül elültettünk mindent.

 

Karonként két csap, csaponként két hajtás

 

Idén eddig háromszor permeteztünk, amikor a Szőlőőr szólt, réz-kén, mint becsületes biogazdához illik. Írom a művelési naplót, néha meglepődök, amikor kinyitom, hogy mi mindennel foglalkoztunk már idén. A családdal kifattyaztuk a szőlőt, beállítottuk a csapokat két-két hajtásra. Ezt a művelési módot Balog Zoli mutatta a Somlói Apátsági Pincénél, és megértettem, hogy így zöldszüret nélkül is be lehet állítani a termésmennyiséget. A módszer lényege, hogy a csapok között 20-25 centi van, két hajtás jön egy csapból. Így egy méteres tőtávon négy, nagyon jól levegőző hajtáscsoport lesz, ami csoportonként kb. 4 fürtöt ad - ez olyan másfél kiló körüli tőketerhelés, ami a mi talajunkon egy nagyon koncentrált mustot eredményez. Viszont nyáron csak a fattyúhajtásokat kell leszedni (és a termőhajtásokat befűzni, ami ezerszer könnyebb és gyorsabb munka, mint tökölni a fürtök válogatásával.

 

Kioti NX5010c - tökéletes választás

 

Ami azt illeti, a munkának meg is van a látszatja. Remekül néz ki a szőlőnk. Már csak a talajjal kell kezdeni valamit, de hát ott is bénáztam egy kicsit. Megmondom őszintén, nehéz volt túllépni azon a dolgon, hogy gépvásárlási támogatásra nem számíthatok. Hosszú-hosszú válogatás után megvettem az általam szőlőbe a legjobbnak tartott Kioti NX5010c traktort, amit a héten szállítottak le. Mivel a család minden vásárlását a feleségem intézi, így megmutatkozott a járatlanságom ezen a téren: adaptereket még nem vettem hozzá, így most még nem tudom használni a gépet. Gyorsan veszek egy kultivátort, ez most a legszükségesebb. A következő cél az ültetvény sorában a tervszerű növénytermeszés megkezdése annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb meginduljon a talajélet. Őszre tehát vetőgéppel is rendelkeznem kell. Ha direktvetőgépet nem lehet venni, akkor szórvavetőgép is megteszi.

2016.05.28. 08:54

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr48753750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

grano · http://fuxvolgy.blog.hu/ 2016.05.29. 19:17:47

Rambo:
Azt írod, hogy:
"A következő cél az ültetvény sorában a tervszerű növénytermeszés megkezdése..."
Sokat keresgélek ebben a témakörben, apósom által művelt dolgokat is figyelemmel kísérem és nagyon várom, hogy ezt részletesebben is kifejtsd.

halom2 2016.05.29. 20:00:20

Mogyorósiné oltványai 100%-ban megerednek, még úgy is, hogy mondta, csirkézzem fel őket, mert jön a fagy, amire magamban mondtam, hogy a Halomban nem jön, ezért nem húztam fel őket, aztán mégis jött, egy-két tavalyi tőkét elkapott, de azok is túlélték. És a második évet is megérik, még amelyik metszésébe a nyulak is beszálltak, az is. (Dobosiék aránya sokkal rosszabb, 2/3, és még a 2. év után is volt, amelyik kimúlt.) Ezért aztán lenyelem, ha felveszi a rendelést, de a végén nekem nem marad.
A telepített fajtákat elárulod?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2016.05.29. 21:39:06

@halom2: kékfrankos, sárga muskotály, furmint

halom2 2016.05.30. 20:06:11

@RAMBO:
Végül is hülye kérdés volt: ismerve a hülye szöllőtermesztési törvényt, a Halomban ezek a támogatott fajták, másra – valami régire – nem lehet ültetési támogatást kapni.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2016.05.30. 21:02:03

@halom2: A sárga muskotály csak tűrt, az Irsai lenne a támogatott muskotályos. LOL

halom2 2016.05.30. 22:15:28

@RAMBO:
Na igen, pl. sárgamuskotály, amely aztán mindenhol 'őshonos'. Ez ugyanolyan 'rejtélye' a szabályozásnak, mint hogy a Halom miért tartozik ma a Füred-csopaki borvidékhez (homokkő), amikor mindig a badacsonyihoz tartozott, egész Tihanyig ua. bazalt és bazaltmálladék a talaj, ahogy fönt a kilátónál a vulkántúra mutatja.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása