Elvarrjuk a szálakat

Ha bárki azt hiszi, hogy akkor van vége a telepítésnek, amikor az oltványok a földbe kerültek - az óriásit téved. Mondhatnánk az is, hogy a buli még csak akkor kezdődik el. Vegyük szépen sorba, hogy mi minden teendőnk van az ültetés után.

 

Mindenhol szőlő

 

Először is be kell öntözni a szőlőt. Attila, aki telepítőgépet vezette, nagyon találóan úgy fogalmazott: "a szőlő ott érzi igazán jól magát, ahová ezzel a géppel technológiailag nem lehet eltenni". Ez azt jelenti, hogy kellően nedves, kötött talajon a szőlő gyökerét nem tudja megfelelően tömöríteni a gép, így minden egyes tőkét hidrofúróval is meg kell öntözni. Ezzel egy ütemben lehet kipótolni a hiányokat is, legyen az tőke- vagy oszlophiány. Ez a munka (az eső miatt kis csúszással) egy hete tart, és még holnap is ez lesz műsoron.

 

A telepítés után el kell készíteni a tőkeleltárat. Ha nem pontosan téglalap alakú táblákat alakítunk ki (ennek lehetőségét kizárhatjuk) akkor egyes sorok rövidebbek, mások hosszabbak lesznek. Meg kell számolni a tőkéket, és - soronként - meg kell állapítani a hiányokat. Az oltványostól annyi tartalék szőlőt kell kérni, amennyi a hiányunkat fedezi - szopóág, ha éppen nincs több már pl. sárga muskotályból. Az oltványokat ki kell fizetni, cserébe kapunk származási igazolást. Az átvételkor néhány százaléknyi hiány megengedett - de ha már a telepítéls hézagos, akkor túl nagy a kockázat, hogy a ki nem hajtó tökékkel együtt meghaladjuk a megengedett hiányt.

 

A származásit, valamint a fajtaleltárt el kell küldeni az MVH-nak, ezzel jelentjük készre a telepítést, és megnyílik az út az ellenőrzési procedúra előtt. Az ellenőrzéskor majd megnézik, hogy stimmel-e a tőkeleltár, valóban akkora területre telepítettünk-e, mit amekkora az engedélyünkben szerepel, és ha igen, akkor kifizethetővé válik a szőlőtelepítési támogatás. Előre szólok, hogy ha több mint egy helyrajzi számra, támogatott és tűrt fajtákat egyaránt telepít valaki, akkor az forduljon a hegybíróhoz segítségért, mert a fajtaleltárt valami egészen más naprendszerbeli logika szerint kell kitölteni. A feleségem az egész területről csinált egy csodálatosan átlátható táblázatot - ami nem jó, valamiféle más bontásban kell leadni az adatokat. Amíg a hegybíró asszisztense és a feleségem összerakta a jelentést, engem kiküldtek a szobából, annyira nem bírom az adminisztrációval járó feszültséget.

 

A papírmunka után ránéztem a többi szőlőre is, akik szerencsére nem sértődtek meg a gondoskodás hiányában (bár a héten megpermeteztük őket a Szőlőőr rendszer előrejelzése alapján rézzel és kénnel). Erről jut eszembe: a maradék felszívódó permetszereket elajándékoztam: ha bio, akkor bio. Mondtam a feleségemnek: minden hidat felégetünk magunk mögött, nincs visszavonulás. A szőlő egyébként szépen nő, de nem túl gyorsan, hogy még legyen időnk a fattyazásra a jövő héten. Ezt a vasárnapot ellógom - gyakorlatilag három hete ez az első szabadnapom, kicsit ki vagyok merülve. 

2016.05.07. 19:40

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr778694234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bakatorro 2016.05.09. 10:13:41

szia Rambo! kitakartam az oltványokat. rengeteg megégett a napon azok közül amelyeknek nem volt még levele. van rá esély, hogy ezek újból kihajtanak? :(
egy rügyet hagytam meg csak és soknál a sárszem is kihajtott ...

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2016.05.09. 10:51:04

@bakatorro: Az alvó rügyekből kihajt a szőlő. Nekem még olyan is volt, hogy a RÁKÖVETKEZŐ évben hajtott ki (elég sok, nem egyszeri eset volt) tehát még csak felszedni sem érdemes az oltványt, ha év közben elhaltnak tűnik. Persze késni fog egy kicsit, erőtlenebben megy a télbe - de ezzel most nincs mit tenni.

Sajnálom ezt a becsirkézés dolgot, az oltvány fejét a napnak kell melegítenie, és attól hajt ki. Ilyenkor termelődik elég színanyag, ami megvédi a friss hajtást. Tavasszal ez az első munkák egyike: kitakarni a szőlőt.

bakatorro 2016.06.01. 13:17:27

hál'IStennek szinte mind újra kihajtott ...
hiába, a természet korrigál : )

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása