Első munkanap az új területen

Van az a mondás, hogy ami nem öl meg, az megerősít. Nem tudom, mi van Dörgicse zászlójára hímezve, de ha nem ez, akkor valaki valamit nagyon eltévesztett. Dörgicse babaarcú gyilkos: amikor elkezded a munkát, fickándozni van kedved, amikor a Balatoni kilátásról a kisdörgicsei hegyekre téved a szemed, amikor gyönyöködsz a madárdalban, élvezed a napot vagy beszívod a kristálytiszta levegőt. A vidám teszek-veszek észrevétlenül szívja el az energiáidat, és ha nem rendelkezel egy rinocérosz kondíciójával, akkor este azon kapod magad, hogy üres tekintettel bámulsz az eléd tett vacsorára, és megenni sincs erőd. Erre még rátesz egy lapáttal, hogy a bölcs helybéliek tudják, hogy nyolc-kilenc órányi munka bőven elég egy napra, de hétvégi gazdaként mi tizenkét órát dolgozunk a "szabadnapunkon".

 

Kezelőút. Anélkül a kurfli nélkül nem lenne ilyen szép. 

 

A múlt héten megvolt az ültetés, és hét közben ennek az utómunkái zajlottak: a hidrofúrósók öntözték az új oltványokat, a pálcaegyengetők pedig eligazították az ültetési buckákat. Az ültetőgép kötött talajon elég retek munkát csinál: húz egy bazinagy árkot, amibe belelógatja az oltványt, és erre ráhúz néhány bazinagy hantot. Így a szőlő gyökere a levegőben lóg, és kiszárad: az oltvány elhal. Éppen ezért, gépi telepítés után azonnal be kell öntötzetni a területet - ami azt jelenti, hogy a telepítést másodszor is kifizeted, ahogy azt az oltványt telepítő ember mondta. Beruházásról van szó, tehát ez a többletköltség mindenképpen mégéri, mindenkinek ajánlom.

 

Munkában a hidrofúró

 

A telepítéskor letette a gép az üvegszálas szőlőkarókat is, amik valami elképesztően kuszán álltak. Ezeket szorgos kezek kiegyengették, és a tőkék mellé némi porhanyósabb földet kapáltak. A területen nagyon érződik, hogy régóta nem volt eső, és az is, hogy a tavalyi takarónövény vetés nem sikerült: nagy agyagtömbök száradtak össze kőkeményre. Ezek alól kell kikotorászni az oltványokat, és melléjük állítani a karót. Nem túlzok: ahol kötöttebb volt a talaj, ott a karók 10%-a állt kb. függőlegesen, a többit igazítnai kellett. Lazább talajú területeken a jó elhelyezés aránya 90% fölött volt.

 

Katonás rendben állnak az oszlopok

 

Hétvégére maradt a hiányok kipótlása, a tőlekeltár elkészítése valamint a kövek lehordása. Bizony, sok hiány van gépi telepítés után, alig-alig volt olyan sor, amelyikben minden tőke a helyén volt. Van a területen egy kőpad, amibe nem ment el az ültető eke - egy teljes sort, és 3-4 fél sort képtelen volt elrakni a gép, ezeket hidrofúróval kellett eltelepíteni. A sorok szélét is ki kellett pótolni, egyenesbe hozni, mert hol később kezdett az ültetőgép, hol korábban hagyta abba, mert nem volt fordulója. A hidrofúrós csapathoz csatlakozott Gombóc lányom, aki vidám homokozásnak fogta fel az ültetést.

 

Gombóc ültet
A pálca beszúrásával van kész a munka

 

Amint arról már írtam, a terület alsó részét ledréneztettük, és a rétegvizet három, betongyűrűkből összeállított tartályba vezettük, amelynek egy túlfolyót is készítettünk. Tehát a rétegvizet nem vezetjük el az utolsó cseppig, hanem csak akkor lép ki a túlfolyón, amikor a feleslegesen sok lenne belőle. Egy hónapja nem esett az eső, de a túlfolyóból még mindig csorgott a víz: ennek megfelelően az oltványok beöntözését és a hidrofúrós telepítést is ingyenvízből tudtuk megoldani! 

 

Kezelőút. Anélkül a kurfli nélkül nem lenne ilyen szép. 

 

A "vadiúj" japó kistraktorom elkezdte a munkát: Krisztián pótkocsiját utána kötve ezzel hordtuk le azokat a köveket és ágakat a földről, amiket az ültetőgép kifordított. A traktort Áki és Enci felváltva vezették lépésben, és a fiúk három sort fogva dobálták rá a köveket. Néha akkora követ is felemeltek együttes erővel a pótkocsira, hogy a traki elkapart a lazább talajon. 

 

Áki vezeti a traktort
Encivel váltásban

 

Norkával a tőkeleltárt készítettük el. Nekünk eddig is volt ilyen kimutatásunk, ennek alapján pótoltuk/szelektáltuk a tőkéket, de most az uniós támogatáshoz is kell ilyen készíteni az MVH által megadott séma szerint. Nem nehéz kiszámolni: egy hektár 100 széles és 100 méter hosszú, ha 2,5 méterenként vannak a sorok, akkor 40 db 100 méteres sor fér el rajta, azaz egy hektár bejárása egy 4 kilométeres utat jelent - tehát a mi területünk felleltározása egy kellemes, 24 kilométeres gyalogtúrával oldható meg. Ketten csináltuk, így csak 12 km jutott fejenként. És ez nem is lett volna baj, de a kb. két hektáron még nem voltak kibontva az oltványok. Úgy számolni, hogy közben a kemény agyagtalajt túrva próbálja az ember megtalálni az oltványt - na ez rohadt nehéz volt. Másnap Krisztián csapata segített, bujtókapával felvértezve keresték az oltványokat, de így is kb. 3 óra alatt volt meg egy hektár, ami egyébként másfél óráig tartott volna.

 

Norka számol

 

Hát, szó se róla, bemutatkozott az új terület. Már kezdem megtalálni azokat a pontokat, amelyek nagyon szerethetőek benne - legjobban a címlapképen szereplő, frissen kialakított földutam tetszik. 

2016.05.01. 21:51

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr888678172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.05.02. 15:40:36

Nagyon szépen haladtok! Minden elismerésem a tiétek.

Komolyan jó látni, hogy van olyan induló borászat Magyarországon ahol átgondoltan, profi tervekkel futnak neki a munkának.

bakatorro 2016.05.03. 11:38:33

6 hektár! :) respekt! az hány oltvány?

vilag 2016.05.03. 15:26:09

Ahogy azt a korábbi hozzászólásban írtam hál Istennek nekünk két sor után távozott az ültetőgép.
A következtetés az volt, hogy nekünk ez nem jó. Mégpedig azért nem amit neked is mondtak: ez után másodszor is kifizeted a telepítést, mert ugyan azt megcsinálod mint a telepítőgép nélkül csináltál volna, hidrofúrózol...
Ennyi erővel eltehetnéd azzal is.
Nyilván az ültetőgépnek nagy előnye, hogy nem kell előtte sem sorokat, sem tőkehelyeket kitűzni, ami mind idő energia és nem utolsó sorban pénz.

Én azt tudom mondani, hogy az ültetőgép 28+ÁFÁ Ft-ért tette volna el az oltványokat.
Mivel az ültetőgép szar munkát is végzett meg cserben is hagyott, a kialakult szükséghelyzet miatt segédmunkások igénybevételével kellett eltenni az oltványt ami forintosítva kb. felére jött ki.

Egyébként még mi is a locsolásnál tartunk, ha minden jól megy ma a végére érünk.
Nyilván a segédmunkások sem végeztek tökéletes munkát, volt, hogy annak ellenére, hogy minden hatodik oltvány helye ki volt tűzve 15-20 cm-el is kilógtak a sorból az oltványok, azokat újra kellett ültetni.

De hát amit az ember nem maga csinál az nincs is rendesen megcsinálva, nagyon keserű tapasztalat ez nekem.
Be kell látnom, hogy a pénzemért nem kapok rendes munkát, és még nekem kell hálásnak lennem, hogy pénzért eljönnek dolgozni.
Minden egybevéve azt gondolom, hogy így is ez volt a jobb megoldás.
Jövőre a 1,5 ha-t ha lehet akkor családilag tesszük el, akár esténként is.

Örülök az ültetvényednek, szépen fog kinézni :)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2016.05.03. 15:29:15

@vilag: Az ültetőgép 15-20 centis gyökérrel teszi el a szőlőt, a hidrofúró 3 centissel. Az áttelelési esélye kb. kétszeres. EZÉRT éri meg géppel eltetetni.

halom2 2016.05.03. 19:44:37

@RAMBO:
A fajtákat elárulod (a sárga muskotályon kívül, meg a furmintot említette Mogyorósiné)?

vilag 2016.05.04. 09:18:51

@RAMBO: Na, ebbe nem is gondoltam bele... igazad van.

valópapa 2016.05.04. 16:03:24

Fagy nem volt nálad, ugye?

grano · http://fuxvolgy.blog.hu/ 2016.05.07. 07:29:40

Érdekes megfigyelésem volt az idén: a vadak csak száraz időszakban eszik a szőlő zsenge hajtásait. A bujtásaim javában a fagy kevesebb kárt okozott mint a vadak. A karokon levő hajtásokban is jelentős kárt tettek. A csapadékosabb időszakban szinte sosincs vadkárom. Lehet hogy a védekezés terén ebbe az irányba kéne elmenni?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2016.05.23. 06:16:49

@halom2: Furmint, kékfrankos, sárga muskotály.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása