Tavaszi versenyfutás

Ez a tavasz eddig egészen jól alakul, be is fejeztük a kora tavaszi munkákat, már csak a talajmunkák vannak hátra. A családomra nagyon büszke vagyok: a feleségemmel és Ákossal nevetségesen rövid idő alatt befejeztük a metszést, és Enci és Kata bevonásával a lekötést is. A lekötés utolsó munkanapja a múlt héten volt, és igencsak észnél kellett lenni, mert a rügyek már barkásodtak, és egy óvatlan mozdulat hatására lefordultak a vesszőről.

 

Április elején minden rendben van

 

A gépi munkákat - még utoljára - megbízással végeztetem: a szabályozás miatt tavaly nem tudtam megpályázni azt a gépet, amit szerettem volna, idén meg még nem volt meg a pályázati kiírás. Bevárom a gépbeszerzéssel az április-májusra várt pályázatot, hátha idén több szerencsém lesz. Az oltványok kapálását (kitányérozását) Krisztiánék napszámos csapata végzi - nagyon szépen. A tavalyi oltványaim szépen átteleltek a házban, és már februárban kihajtottak, mostanára térdig érnek. Így a szőlőket, amelyek nem teleltek át, saját készletből, még tavasszal ki tudom ültetni - ami megtöbbszörözi annak az esélyét, hogy az így megeredő oltványok átteleljenek. Szentesi Józseftől szereztem Tihanyi kék oltócsapot - ebben a vágóban szinte nulláról kell újrakezdenünk a munkát.

 

A szeprentét is idén hordtam ki utoljára a szőlőből, ezentúl (ha lesz gépem) mulcsoljuk kora tavasszal, amikor a gaz már majdnem felnövi - és utána jön a talajtakaró növényzet vetése, a lehető legkevesebb földmunkával. Direktvetőgépre még mindig nem kaptam ajánlatot, a magyar képviselet gyakorlatilag nem létezik. Az utóbbi időben semmi nem hozott annyira lázba, mint a non-tillage vagy a minimum tillage művelés bevezetése a szőlőben.

 

Közben gőzerővel zajlik a hat hektárnyi szőlő eltelepítésének előkészülete. Úgy volt, hogy a jövő héten ültetünk, de eltört a telepítőgép, és minden csúszik a valahová. Kora tavasszal az új területen elvégeztük a telepítés előkészítését: a rigolszántás széttárcsázása, kombinátorozás, a kombinátor által összehúzott növényi törmelék (gyökerek) leszállítása a területről, kövek lehordása. Rendeltem egy Symbivit nevű mikorrhiza készítményt, amelybe az oltványok gyökerét belemártjuk telepítéskor. Ezek a gombák szimbiózisban élnek a szőlő gyökerével, segítik annak tápanyag felvételét - azaz a szőlő jobban fog fejlődni. Szerdán kimérjük a táblákat, aztán már tényleg csak a telepítésre kell várni (most vasárnap mértük volna ki, de a meteorológiai előrejelzés özönvizet jósolt - persze megint tévedtek az agyhalottak). 

 

Szépen átteleltetett oltványok

 

De nem csak emiatt kell idegeskednem: vettem egy használt japán kistraktort a nagy területre, amit elsősorban a cuccaink magunk után hordására fogunk használni. A trakihoz kapcsolható pótkocsin tervezzük lehordani a grubberezés során előkerülő köveket, a metszéskor kivágott öreg tőkekarokat, a kiesett tőkék pótlásakor az oltványokat - szóval olyan mindenes öszvér lesz. Bónuszként ezzel a kis géppel még a birtokmag nagy traktor által be nem járható szőlősorait is meg lehet kultivátorozni. Szóval a cipekedéshez kelleni fog egy pótkocsi, amire meg is alkudtam a jófogás.hu oldalon. Megbeszéltük, hogy mikor szállítják, de csak én vártam ott, mint egy hülye, mert amikor felhívtam az eladót, az közölte: meggondolták magukat. Úgy általánosságban azt gondolom, hogy a mezőgazdasággal kapcsolatban minden olyan elképzelhetetlenül bizonytalan, hogy ezen belül az időjárás még a legkiszámíthatóbb dolgok közé tartozik. Nem control freak-nek való vidék. 

 

De mégis, egy szó mint száz: a tavaszi munkákkal időarányosan nagyon jól állunk, és a legtöbb dolgot önerőből, munka mellett meg tudtuk csinálni. 

2016.04.10. 08:56

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr58583026

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pflanzner Sándor: Tavaszi versenyfutás 2016.04.11. 16:00:02

A mezőgazdasággal kapcsolatban minden olyan elképzelhetetlenül bizonytalan, hogy ezen belül az időjárás még a legkiszámíthatóbb dolgok közé tartozik. Nem control freak-nek való vidék.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

papas 2016.04.13. 11:04:30

Szia, volt már dolgod kendermagbogárral? Tegnap vettem észre, hogy jó pár rügyet megettek.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2016.04.13. 18:25:34

@papas: Nálam még nem volt kártétele.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása