Talajművelés gépei - lazítás, forgatás

A szőlősorok közötti terület gyommentesítésére a kapás kultivátor szolgál. A kapákat kb. 10 cm mélyen húzza a traktor a föld alatt, ami által ez elvágja a gyomok gyökerét, de a talaj alsóbb rétegeit érintetlenül hagyja. Egy ilyen új gépet találtam a neten, de nem vagyok vele elégedett: ugyanis a talajt le kellene zárni (rögtörő hengerrel) a beavatkozás után. A lezárással megóvható a talaj nedvességtartalma, és csökkenthető a nitrogén vesztesége is, ezért a rögtörőhöz mindenképpen érdemes ragaszkodni.

 

Használt gép, rögtörővel, keréknyom-lazítóval.

 

Ugyancsak gyommentesítésre szolgál a könnyű tárcsa is, ami hasonló (10-15 cm) munkamélységben dolgozik, mint a kultivátor, de a talajt meg is forgatja. A tárcsa mögé itt is érdemes simítót akasztani a talaj lezárása érdekében. Kétféle új tárcsát is találtam, bármelyik megfelelő szerintem - de a narancssárgán van simító, a kéken meg nincs.

 

'V' elrendezésű könnyű tárcsa, simítóval.

 

 Az eketalpbetegség megszűntetésére a Grubber kultivátor használható. Ha a fennti eszközöket 10 cm mélyen használjuk, akkor azon a felületen, amin az eszköz csúszik, felkeni a talajt, és a víznek/gyökérnek nehezen átjárható részt hoz létre. Ezt a réteget szakítja át a késes kultivátor, de a talajt nem forgatja fel, csak meglaztítja. Egy jó Grubber kultivátort találtam, ami megfelelőnek tűnik, kapható hozzá rögtörő henger is.

 

Grubber kultivátor. (A kép azért szemcsés, mert a gyártó és a forgalmazó marketingese gyökér).
2016.03.01. 22:10
Címkék: talajművelés

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr18433418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vilag 2016.03.02. 11:41:03

Igazából a "narancssárga" tárcsa az szerintem piros (nekem pont ilyen van), csak rosszak a kép fényviszonyai.
Eljössz érte "hozzánk" Egerbe?

Mondjuk én Tiszavasváriból vettem használtan, de gyakorlatilag még új volt, mert a tárcsákról mindössze 2 cm-es sávban kopott le a festék :)

Simítónak egyébként tökéletesen megfelel egy megfelelő hosszúságú kisvasúti sín :)
Nekünk az van a kultivátoron.

Mi most ezeknek az eszközöknek az új ára?
Csak új eszközben gondolkodsz?

Egyetértek azzal, hogy a Penda cég marketingese gyökér, mert a képek a színeik alapján úgy kb. 16-22 évvel ezelőtt készültek és azóta senkinek nem jutott eszébe új képet készíteni egyik termékről sem...

kunzoo 2016.03.04. 18:24:55

A tárcsa minőségéről sokat elárul a súlya azonos méretek esetén. Olaszt ne vegyél, papírból vannak. Van egy cég, remélem működik még. Busa kft. Elsősorban erdészeti célú eszközöket gyártanak. volt nekik valami spéci forgó gyomirtó eszközük is. Érdemes futni ez ügyben egy kört.

A mélylazító esetében nincs valakinek a környéken? Venni egy ilyet... ritkán használod majd. Azt a cuccot a képen el is kell ám vontatni! Ha nincs nehéz géped hiába az erő, könnyen elkapar.

www.busabt.hu/index.html

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása