Az apparátus teszi a dolgát

Ilyen melegben már locsolni kell a kis szőlőket, most ez jelenti a legnagyobb feladatot - augusztus elejével lezárul ugyanis a permetezés, a szőlőt szépen megkötve várja a szüretet. A feleségem szőlőjében még ki kell építeni a támrendszert, ami ráér akkor, ha végre csillapodik ez a hőség. A szüreti készülődés egyik munkája a készletek jelentése a NAV-nak. Erre a célra alkották az ABEV nevű programhoz a J05 bizonylatot, amit relatíve egyszerű kitölteni, ha az ember nem ad el bort, hanem csak megissza a családja. Maga az ABEV program egy elbaszott szarkupac, ennél ócskább fospisztolyt keveset alkotott az emberiség - de hát az Adóhivatal by definition baszakszik az emberrel, és ennek legelső lépcsője ez a fostalicska. 

 

A saját gépemen nem tűrök ilyen programot (egyszer feltelepítettem, krómkénsav és reszelő kellett az eltávolításához), a így feleségem küzd vele. Miután túljutott a minden belépés után szokásos órákig tartó installálgatáson, beküldtük a készletbevallást, amit a NAV a "A bejelento nem szerepel a [KKK2 EÜC] nyilvántartásban, vagy jelenleg nem küldheti az adott nyomtatványt." üzenettel utasított el. Sajnos az AHKNYR (Adóhivatal Hülye Kódjait Nyilvántartó Rendszerben) nem találtam meg ezt a hibaüzenetet - azt hiszem, tolmácsot kérek.

 

Végre megérkezett a pincekönyvem, ami nem kis teljesítmény, hiszen hónapokat csavargott a postán. Ez rendben is van így, hiszen a "levelezési cím" rublikát legfeljebb ötvenszer töltöttük ki az engedélyezés során beadott 3,5 köbméternyi papíron, és teljesen normális, hogy a pincekönyvet ennek ellenére egy másik címre küldték, ahonnan visszaküldték (miután hetekig várt arra, hogy valaki, aki nem lakik ott, átvegye), majd újra kiküldték - ezúttal a helyes címre. Akárhogy is, most már lassan tudok bort eladni - de azért ne kígyózzon hosszú sorokban a pincém előtt senki, mert egyelőre még csak nagyon picike tételek vannak. A juhfarkból vittem a Somlói Apátsági Pincés Balog Zolinak (ők azok, akik egyszer 10 pontot kaptak a juhfarkjukra, tehát a véleménye igencsak fontos nekem), és nagyon szépeket mondott a boromról. Mondom, ez a juhfark a legjobb borom eddig.

 

Amint azt már megírtam, a területünk (érvényes telepítési engedély birtokában, megítélt EU támogatással) egyelőre sajnos nem megfelelő a pályázáshoz, így még nincs traktorom. De hála istennek, borospincét is akkor építhetünk, ha a terület 80% be van ültetve szőlővel. Így aztán hiába készítettettük el a szőlőfeldolgozó épület terveit, amíg nem telepítünk, addig áll ez a project is. Öröm az ürömben, hogy így nem kell szín sem a traktornak (ami nincs) szóval ezzel a nyomorult engedélyezési procedúrával sem terhelem az államigazgatást, mehet mindenki szabira. Egy évet csúszik minden - le van szarva, a gazdasági növekedést majd megoldja a Mercedes.

 

Azért vannak pozitív dolgok is: írtam a székesfehérvári Környezetvédelmi Hatóságnak, akik két napon belül válaszoltak a telkünket körülvevő kerítés engedélyezése ügyében. Már telefonban is nagyon kedvesek voltak, és szaporán el is intézték az ügyemet. Respect. A kerítést elkezdtük építeni, Csaba, aki a drénezést csinálta, elvállalata ezt a munkát is, meg a traktorutak kialakítását is - egyre hitelesebben néz ki termőterületnek a szőlőm (képeket a Facebookon találtok). 

 

Dörgicsének új polgármestere lett a legutóbbi választáson, István, aki elintézte a dűlőutak rendbe tételét - ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy az ott nőtt kiserdőket leapríttatta egy gépes emberrel. Az illető hónapokat csúszott a teljesítéssel, de végre van kivehető nyomvonal a majdani szőlőhöz. Az előző polgi számára ez megoldhatatlan feladatot jelentett - jót tett a friss vér. Ha jövőre kapna a falu pénzt murvára, akkor lenne igazán zseniális az út. A telkem mellett magam takaríttattam ki az utat - így mindenki jól járt. 

 

Magyarország csúcsbankja továbbra is dermedt révülettel néz egy olyan, számukra testidegen feladatra, mint egy hitelkérelem. Ha jól értettem az aggodalmukat, félnek attól, hogy az egy éves futamidejű hitelt nem fogom tudni a szőlő hozamából visszafizetni. Hát ezt jól gondolják - legalább egyikük figyelt környezetismeret órán - bár nem ez volt a feladat. Most ott tartunk, hogy a "támogatás előfinanszírozás" szófordulat jelentését próbálom elmagyarázni nekik - csekély sikerrel. Olvasgatom a 29(!) oldalnyi hitelkérelem-kellékeket, és lepetézek: azon túl, hogy kockáztatom a saját tőkémet, és fedezetül felajánlok egy, a hitelt egyébként fedező lakást, valamint megvalósulás esetén a támogatásból röhögve kifizetem a hitelt kamatokkal együtt - olyan baromságokkal fárasztanak, minthogy igazolom kell, hogy létezek, mint őstermelő. Ott van náluk a kurva őstermelői számlám, minden rohadt adattal, miről beszélnek ezek? Írjak megvalósíthatósági tanulmányt? Nebazdmeg, de komolyan, egy első osztályú termőhelyre szóló hegyközségi igazolás, a telepítési kvóta vásárlás, a telepítési engedély kiadása után, ahol leírok tőtávot, sortávot, fajtát, támrendszert, kitettséget, lejtő dőlésszöget, úgy, hogy mindezt megelőzi egy minősített labor által készített a talajvizsgálat amiből talajvédelmi terv is készült - mégis mi legyen abban a megvalósíthatósági tanulmányban? Itt mindenkinek elment az esze?

 

Emellett még alkudozok a traktorokra - de ha a "fogd a pénzt és fuss" konstrukciónál csak egyel bonyolultabbat ajánlok a finanszírozásra, akkor az erős remegést okoz az erőben. Ezzel párhuzamosan  próbálok kicsikarni bármilyen ígéretet az oltványostól arra vonatkozóan, hogy mikor telepítené el az általa szállított oltványokat, minek kapcsán megismerem a fél Dunántúl telepítési terveit, de határidő gondosan nem hangzik el, csak a "lehet eső, lehet hó" érvelés - ami helyett akár fel lehetne vezetni egy feladat-ütemtervező programba az ügyfelek igényeit, és nekem bőven elég lenne, ha lekérdezné belőle a telepítésem várható időintervallumát a félórás süketelés helyett. Az agyzsibbasztásból van igazán elegem. 

 

Szóval zajlik az élet, csak nem érdekes dolgok történnek. Majd ha érdekes dolog is lesz, írok róla. 

2015.08.11. 22:34

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr577697508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vilag 2015.08.12. 13:48:01

@RAMBO:

Mondhatom szokás szerint együtt tudok érezni veled bejegyzéseid kapcsán.

Ebből kifolyólag fel is merült bennem egy kérdés a pincelétesítéssel kapcsolatban.
Érdekelne, hogy mik most ennek a feltételei (mekkora egybefüggő terület kell, hogy építhess, meg úgy általánosságban)? Érdekelne az is, hogy mi az a 80% amit a bejegyzésben említesz?

További kérdésem az, hogy hogyan jönn a kerítésépítés kapcsán képbe a Környezetvédelmi hatóság?
Utóbbit azért kérdezem, mert sajnos az idei telepítésünkben -mivel 3 oldalról erdő veszi körbe- vidáman tapossa ki és zabálja le a szőlőt a rohadt szarvas.
A minap is kimentem este és a szilvafasorban vidáman csemegézik a szarvas és le sem szarja, hogy traktorral ott vagy 25-30 méterre.
Mmert ugye kevés a van... brühühü -mondják a vadászok...
A kérítésproject nálunk most áll, mert míg nem túrja ki a dózer a maradék 4 ha-ból a tuskókat, addig nem tudunk keríteni, vagyis tudnánk de csak magunkkal csesznénk ki.
Egyébként megvetted már a kerítésfonatot, mert tudok egy olcsó helyet. Körbe jártam a témát és nem találtam olcsóbb helyet.
Erősített (3,1/2,8 mm) tüzihorganyzott drót. A szépséghiba csak annyi, hogy 2 m-től magasabbat nem gyártanak. Viszont raktárkészletről adják a cuccot, míg máshol megrendeléstől számítva 1 hónapos határidővel vállalták volna.
Szállítást is ha jól emlékszem üzemanyagáron vállalták. Mondjuk az igaz, hogy neked kicsit messze lenne (Nyíregyháza mellett), de még lehet, hogy így is jobban jönnél ki.
Esetleg összeálltok többen (ahogy mi is tettük), így egy kanyarral elhoztak 4,5 km kerítésdrótot.

Nálunk a már említett 4 ha-t kellett lezúzni, de itt is volt gond az idővel, a vállalkozó csak kb. 1,5 hónapot késett az eredetileg tervezett határidőhöz képest, aminek következtében a dózert közben elvitték Tiszaújvárosba, ahonnan még mindig nem hozták haza, aminek következtében még mindig nem tudunk keríteni, aminek következtében még mindig tiporja és zabálja a szőlőt a szarvas meg az őz. Innen küldöm hálámat minden hasonló vállalkozónak...

A hivatkozott bankról én is tudnék mesélni. Mint korábban megosztottam veled/veletek az örömhírt, nyertem a Kertészeti géptámogatási pályázaton, így elkezdtem banki hitel után kajtatni. Végül szerintem az általad is hivatkozott banknál kötöttem ki nem kis kapcsolati tőke árán -ahogy már ezt is említettem- végül úgy néz ki, hogy egy viszonylag jó hitelt kapunk.
Én is épp a napokban küldtem ez (szerintem) ugyan azt a 28 oldalas hitelkérelmet. Szerencsémre -tekintettel induló vállalkozási mivoltomra- viszonylag kevés dolgot kellett kitöltenem, de én is láttam, hogy elég kacifántos táblázatok vannak benne.
Ebben a fiókban szerencsére úgy tűnik értik, hogy mit jelent az általad említett támogatás megelőlegező hitel. Igazából egy kérelemben adtam be a két (támogatásmegelőlegező, és a 7 éves hitel) hitelkérelmet.

A gépbeszerzéssel nem akarsz még várni, állítólag ősszel újra lesz géptámogatási pályázat már az új Vidékfejlesztési Program keretein belül.
Addigra hátha az EUME méret is rendeződik...

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2015.08.12. 14:46:42

@vilag: Nálunk van egy olyan szabályozás, hogy a szőlő kataszterbe tartozó területekre csak akkor építhető pince, ha 80%-a a területnek be van ültetve szőlővel. Ez szerintem azért van, mert a Balaton parton szőlőt venni olcsóbb, mint belterületet, és nem akarják elpazarolni a déli lejtőket nyaralókra. Ezt szinte senki nem tartja be, körülöttem egy szál szőlő nincs, csak pincék, átalakítva hétvégi háznak. (Szerintem ezt durván adóztatni kéne, de hát nem én hozom az adótörvényeket.)

A minimális terület építkezéshez más és más: zártkert esetén (valahol 3-4000 m2 terület kell) és talán 5-10% lehet a beépítettség, külterület esetén (2,5 ha a minimum) és 1% lehet a beépítettség.

Mivel mi nemzeti parki is vagyunk, ezért a 3 ha -nál nagyobb terület elkerítésekor a Környezetvédelmi Hatóság is lehet felügyeleti szerv. (Pont az én telkem esetén nem az. De ezt meg kellet tőlük tudnom.)

De, a trakival várok őszig - bár télire meg kell oldanom a grubberezést - a föld olyan, mint a beton, így nem fogadja be a csapadékot.

papp_schubert 2015.08.19. 08:24:38

@vilag: Felénk, ahol van vadkerítés (2m-es) ott is bent van a szarvas... Lehet, ha egy autóúttól lenne elválasztva ezzel, azt mondaná, leszarom, nem éri meg ugrálni, de mert szomjas (gondolom), valahogy bemegy az elkerített szőlőkbe is. Nem tudom, hogy a villanypásztor jobb-e, mindenesetre a kerítés nem állítja meg őket. Vagy lehet, hogy vizesárok kéne, kihegyezett karókkal és krokodilokkal....

vilag 2015.08.19. 14:06:44

@papp_schubert: Szerintem az automata géppuskafészket kifelejtetted. Az egyébként más típusú "vadállatok" ellen is hatásos lehetne.

Egyébként még a kerítés fölé optikai szálat is rakunk, reméljük ez elég lesz, mert ha nem akkor csak az marad amit te is mondtál.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása