Kezdjük utolérni magunkat

A múlt héten Dörgicsén olyan meleg volt, hogy egy kicsit se lepődtem volna meg azon, ha a szőlőmben egy ott bujkáló Predatorral találkozom - de a földönkívüliek a rekkenő hőség ellenére maradtak a saját bolygójukon, pedig a plazmafegyverével segíthetett volna lukat ásni a villanypásztor kitört karójának. De ne szaladjunk ennyire előre, ez ugyanis az utolsó munka volt.

 

Szalmatakaró a sorok között - Becce, olaszrizling

 

Először a cseresznyét szedtük le - sajnos túlérett, mire mentünk, és idén nem is sok termett. A cseresznyézés után beállítottuk a fiatal szőlőket, így a feleségem vágóját, a vadfeketét, valamint a juhfark-furmint pótlásokat Beccén. A tőkéken 2-3 hajtást hagytunk, a többit kitörtük, és megkötöttük kb, térdmagasságban. Ezután befűzögettük a termő szőlőket, és megritkítottuk a tőkefej közelében a hónaljhajtásokat. Idén rengeteg a fattyúhajtás, sárgállik a tőle a szőlő. Sajnos nem csak ettől, hanem az aszálytól is - elsősorban az átoltott tőkékre jellemző ez. A sárguló tőkéket visszametszettük, hogy mindenhová jusson elég tápanyag, és kapott a szőlő lombtrágyát is. Ez egyelőre nem segít. Az alsó vágóban elszáradt a gaz, és lekaszálva sem nyújtott elegendő védelmet a földnek, így lúdtalpkultivátorokkal megnyitottuk a talajt - és elroncsoltuk a hajszálcsöves szerkezetét, ami segít megtartani a még talajban lévő vizet. A fölső termő vágót lekaszáltam, és a szénát a fiam a sor közepére favillázta - így biztosítottuk a talajnak az árnyat adó mulcsréteget. A szőlő egyébként egészséges, két helyen láttam lisztharmatot, ezeket a fürtöket levettük. 

 

Norka szőlője (Halom)

 

Az új területet csodálatosan megmunkálta a helyi juhász, István és csapata. A területet felszántották, nehéz tárcsákkal összevagdalták a hantokat, majd addig kombinátorozták és rögtörő hengerezték, amíg magágy nem lett, és végül az egészet (még a beígért eső előtt) gyorsan bevetették facéliával. Ezután ismét szembesülnünk kellett azzal, hogy a magyar mezőgazdaság egyik kritikus pontja (a munkaerőhiány, a szaktudás hiánya, a kegyenceknek kedvező földosztások, az elavult ültetvényszerkezet és géppark, az értelmes agrárhitelezés teljes hiánya mellett) a meteorológiai előrejelzések nevetségesen alacsony színvonala. Eső természetesen nem lett, így most egy olyan kísérletet állítottunk be, amelynek célja kideríteni, hogy facéliamagból lehet-e pattogatott kukoricához hasonló valamit előállítani az izzó talajon.

 

Befűződrótok felrakása

 

Végül a család nekilátott a vadfekete ültetvény vezetőszálainak felrakásához. A feleségem, mióta szőlész-borász lett (itt ragadnám meg az alkalmat, hogy e helyről is gratuláljak neki a jeles bizonyítványhoz) hihetetlen tempóban igyekszik magába szívni a gyakorlati ismereteket is - valószínűleg olvasta a statisztikákat, hogy a korombeli férfiak ilyen stressznyomás mellett meddig élnek, és még idejekorán meg akar tanulni mindent. Szépen bedrótoztuk az ültetvényt, ami nem sikerült volna a fiam nélkül. Emlékszetek még erre a postra? Amíg én a Szőlőőr rendszerrel ismerkedtem, a fiam leült játszani a Gripple huzalfeszítő-rendszer gyártójánál. Szóval, amikor rosszul dugtam össze a drótot, a fiam rám szólt: - "Várj apa, hol a kioldószerszám? Itt is van! Így kell meglazítani!" - és pillanatok alatt szétszerelte az elrontott kapcsot. Igyekeztem mindent tudóan hümmögni, de azért elég világos volt, hogy a gyerek jobban ismerte ezt a cuccot, mint az apja (megérte tehát ellógni egy napot a suliból a kiállításra). A feleségem húzta a drótot, Ákival tekertük, vágtuk, kötöttük a végére a láncot, Kata lányom pedig felrakta a drótot a támrendszerre. Ebből a melóból Enci kimaradt, hasfájás ürügyén, de előző napokon csudaszépen dolgozott a kötözéskor. 

 

Befűződrótok beakasztása az oszlopok füleibe

 

A végére maradt a villanypásztor aljának kikaszálása, a szakadások kijavítása és egy törött oszlop cseréje. Na ez utóbbi igazi rabszolgamunka volt: csákánnyal ástam lukat - az ásó nem vitte a földet. Iszonyatosan forrón sütött a nap már kilenc órakor - sétálós zöldmunkát csak-csak, de nehéz fizikai munkát már nem tudtam végezni.

 

Feszítőlánc a sor végén

 

Az idei év amúgy is nagyon elgondolkoztató. 2011, 2012, 2013 nyara különösen forró volt. 2010, 2014 esős, hűvös időt hozott, és most ismét úgy vágunk bele a hivatalosan július közepén beköszöntő kisülési periódusba, hogy az utolsó 30 napban Dörgicsén 11 (tizenegy) mm csapadék volt. Ebben a formában a sorok közötti gyomtakarót nagyon komolyan át kell gondolni, mert a vízkivételével komoly táplálék-konkurenciát jelenthet a szőlőnek. És megint ugyanott vagyunk: ennyire megbízhatatlan meteorológiai előrejelzési rendszer esetén nem lehet jó döntést hozni: nem mindegy, hogy a gazt letörjük, mert lesz annyi eső, hogy a szőlőnek elegendő legyen, vagy még zölden beforgatjuk, mert a hajtásnövekedés időszakában a szőlőnek minden nitrogénre szüksége lesz.

 

Egyre aggasztóbb a gépesítettségünk teljes hiánya. Nyilván a napszámosok igyekeznek minden ügyfelüknek megfelelni, és ezért sorba kell rendezni a dolgaikat. A permetezésre igyekszenek odafigyelni, és valóban az a legfontosabb. De a rotálásra nálam két héttel azután került sor, ahogy ideje lett volna. Ez így van, ez egy adottság, nem igazán lehet vele mit kezdeni. Mivel megcsúszott a rotálás, előtte kaszálni is kellett - megcsúszott a teljes technológia. De ugyanez történt az új területen is: csúszott a melioráció, csúszott a talajmunka - későn vetettünk. A feleségemnek vizsgára kellett készülnie, megcsúsztak a zöldmunkák. A technológiai kiszolgáltatottságunk nagy, amit nagyon komolyan csökkenteni kellene. Viszont a gépbeszerzésben meg a pályázatok döntőbizottságainak vagyunk kiszolgáltatva - idén is vártunk a pályázatokra, és egy felháborítóan banális marhaság miatt nem is indulhattunk. 

 

A fölöttem lévő telekszomszéddal jókat szoktunk dumálni, ő hoz saját szalámit (saját marhából) én meg adok saját bort (saját szőlőből). Mondtam neki, hogy szerintem mit kellene csinálnia a kis csemegeszőlőjével (jobbról-balról megrotáltatni), mire ő vett egy 20 lóerős kistraktort egy talajmaróval, és percek alatt megcsinálta magának. És más gazdálkodók is azt mondják, hogy ilyen kis traktorokkal simán elvégzik a fűnyírást, rotálást, peretezést - hiszen ha nem túl meredekek a lejtők, ezek nagyon csekély vonóerőt igénylő feladatok - és ilyenkor a teljesítményleadó-tengely által meghajtott adapter dolgozik. Nekem sem lenne rossz ötlet egy ilyen kis traktor: ha az elkövetkezendő tökéletes jövőben tudok egy álomtraktort vásárolni, akkor lesz egy olyan tartalékom, amivel még mindig tudok permetezni, ha a csudamasina éppen nem működne - ugyanakkor a beccei szűk fejezetvégeken könnyen forgolódhatnék egy ilyen kis géppel.

 

És ha csak egy lépéssel is előre gondolkozom: mi lesz jövőre? Megint reménykedhetünk abban, hogy ezúttal a csókosok mértéktartóbbak lesznek, és nem fogy el 3 óra alatt a pályázati forrás? Reménykedhetünk abban, hogy megfelelő lesz a támogatás-intenzitás (ez azt jelenti, hogy mekkora az önerő/támogatás aránya), amiért egyáltalán megéri pályázatot írni? Várjunk májusig, mert egy pályázatkiírónak valahol a nagyvárosban ez az életciklusa (amit nem közölt sajnos a gazzal, ami már márciustól nő)? Miért számítanánk másra? Miért tenném kockára a frissen telepített hat hektárnyi oltvány művelését a gépbeszerzési pályázaton elnyerhető (a beruházási költséghez képest nevetségesen kevés) összegért cserébe?

 

Jövőre valahogyan gazmentesen kell tartani az új szőlőt. Nem tudom, hogy sikerül-e felépíteni addigra a támrendszert, mire tőközművelő kultivátorozni kell. Nem tudom, tudok-e addigra venni tőközművelőt. De ha a tőkék mellett közvetlenül elmegyek egy talajmaróval, akkor a kézi kapálás könnyebb lesz. Nem tudom sikerül-e a sorok közé vetnem. Azt sem tudom, hogy addigra tudok-e ilyen keskeny vetőgépet keríteni. Nem tudom, hogy le tudom-e törni pálcás hengerrel a takarónövényt/gazt, mint ahogy azt sem, hogy lesz-e egyáltalán pálcás hengerem. De a sorok közét biztosan le tudom mulcholni, mert az egy nagyon olcsó szerszám. Az első két évben ezek a szerszámok (meg persze rengeteg madzag a kötözéshez) elegendőek lesznek az új területre - egy kis traktorral (ami majd a tartalék lesz, ha megjön az új csudagép). Szóval megyek a traktorboltba. Mit gondoltok, van akkora szatyruk, amiben azonnal el is tudom hozni?

2015.07.06. 22:36

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr377605020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Parci (törölt) 2015.07.07. 08:29:11

jó anyag! annyit tennék hozzá, hogy az eső a legnehezebben becsülhető meteorológiai jelenség, illetve, hogy egy hétnél tovább általában semmit sem látni, semmi sem becsülhető. kivétel, ha nagyon stabil időjárás van, mint például most (azaz: végtelen forróság, ameddig a szem ellát). hiába van az időkép.hu-n havi előrejelzés, egy héten túl az már csak egy statisztikai adat (a korábbi évek mért adataiból).

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.07.07. 13:03:35

@Parci: Én úgy vagyok vele, hogy a 3-4 napnál távolabbi előrejelzést én jóslásnak veszem. Vagyis a növényvédelem szempontjából még úgy, ahogy használhatóak az előrejelzések (évek óta a foreca.hu oldalt használom) De az olyan előrejelzések amik egy telepítéshet, aljönvényzet tervezéshez és más több hetes projekthez kell sajnos nincs használható megoldás.

A traktorproblémádat nagyon átérzem. Én a helyedben vennék egy japán használt műszer max másfél misiért meg hozzá a szükséges perifériákat és akkor készen is vagy. Ha ezek után még tudsz pályázni egy igazi rendszerre akkor te leszel a király és lesz tartalék egységed. Nekünk is le van zsírozva a véres torkú előző masina, ami főüzemre már túl öreg, de ha véletlenül megpukkan a kubota akkor a szervíz idejére van tart.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2015.07.07. 16:31:42

@BZoltan: Nem titkoltan te vagy az egyik olyan ismerősöm, aki kis trakival megold 3 hektárt. A jövő megyek traktornézőbe, most van egy új jelölt, racionális ár, korrekt teljesítmény, majd' meghalok, úgy izgulok.

Ati981 2015.07.07. 20:27:46

Valami korrekt kis japán traktor valóban jó ideiglenes megoldásnak azokhoz általában adnak kb. 120 centis gyári marót. azzal felveheted a harcot a gyomok ellen. Mindenképpen érdemes első 3évben gyommentesen tartani az egész területet, és esetleg csak később füvesíteni a sorközt, de ezekbe a száraz évekbe én később se tenném. A "csudagépek" jók csak drágák és drága a fenntartása pl.: most csináltattam nagyszervízt 1000 üzemóránál és benne volt háromkilóba (csak olaj és két ékszíj+munkadíj+kiszálás). Ha most én traktor vásárláson gondolkodnék mégegyszer nem vennék újat inkább egy használt nyugati vagy esetleg mtz amit három kilóból úgy meg lehet generálozni mintha új lenne. Persze érthető hogy új üzembiztos traktort akarsz amibe te hajtod bele az első üzemórát. Egyébként maximális tisztelet a kitartásért, nem kis belefektetett munka és pénz kell ekkora beruházáshoz. És a blogot is jó olvasni, én is hasonlóan fogom majd elindítani a kis borászatom.

kunzoo 2015.07.07. 22:07:16

@RAMBO

Azt nem értem ha egyszer a huzalok végén ott vannak a Gripple szemek, akkor miért kellett még egy feszítőláncot is rátenni?

Továbbra is mondom hogy ne az erőgépből vegyél hat nyelven beszélőt hanem a munkagépre költs! Ekkora birtokméretnél nem gazdaságos csodatraktort venni. Az olcsóbb, könnyített nyesedékzúzót viszont simán kivégzi egy darab kő is.

Nem akarlak csesztetni de: Ha van pénz betegség előre jelző rendszerre, drénre stb. mit sem ér ha a megkésett zöldmunka és a tökig érő gaz pompás feltételeket teremt egy komoly fertőzéshez. Ez az év jó év, tavaly egy ilyen lezserség a termésedbe került volna. Fizess kicsit többet a brigádnak, előrébb kerülsz vele a sorban:)

vilag 2015.07.08. 12:01:58

@kunzoo:
@RAMBO

a feszítőláncot én sem igazán értem, hiszen a Gripple szemekkel tudsz utánfeszíteni is.

Mivel fiatal gazdán nyertem (nem nem vagyok csókos és a pályázatot is magamnak írtam) így a kezdetekhez volt egy kis tőke.
Mi azt csináltuk, hogy vettünk egy használt Zetor 6045-t (szállítással együtt volt 1.990.000), van egy használt Forrás 300 l-s permetező (295.000), egy majdnem újan vett (összesen 7 ha-t tárcsáztak meg vele, azt is csak egyszer) tárcsa, egy szintén használt kultivátor (120.000).
Jelenleg összesen 3,5 ha-t művelünk vele teljes körűen, amiből igazából 1,25 ha idei telepítés, 1,2 ha öreg szőlő, a többi pedig támrendszer nélkül vett szőlő/gaztenger.
Utóbbit egyelőre igyekszünk nagyjából gyommentesen tartani.
Továbbá megyeztünk egy Agrofer grande típusú tőközművelőre, természetesen használtan (650.000)
Ez összeadva: 3.235.000 Ft
Fontos megjegyezni, hogy terv szerint a jövő évben még kb. ha-t telepítünk be.

Középtávú cél (kb. 2019-ig) 8 ha szőlő. A terület már adott hozzá, "csak" a fajtaváltásokat kell végrehajtani.

Úgy érzem a saját traktor -még ha 32 éves is- jó befektetés volt, még annak ellenére is, hogy persze azóta kerültek elő hibák (az lenne a furcsa ha nem).
Ennek első és legfontosabb oka, hogy nem vagyok másra rászorulva!!!!!
Már a telepítésnél is rengeteg költséget megspórolt. A mélyszántás, nehéztárcsázás után már magamnak tárcsázhattam és boronálhattam (utóbbi kölcsönben volt nálunk, mert a gazdája túl magas áron vált volna meg tőle).
Másik legfontosabb, hogy akkor ás úgy permetezek/tárcsázok/kultivátorozok ahogy és amikor nekem tetszik!
(Leszámítva persze a még meglévő 8 órás állásomat, meg, hogy tesóm építkezik :) )

Ezeken ugye megspóroltam a bérmunkás és a bérgép költséget plusz (szinte) csak rajtam múlik, hogy az egyes munkák időben legyenek elvégezve

A tőközművelővel kapcsolatban csak remélem, hogy beváltja majd a hozzá fűzött reményeket és kiváltja a kapálást (ha nem is rögtön az új telepítésű szőlőkben).
Ismerjük a mondást miszerint az a munka van elvégezve amit magad csinálsz meg.
Szerintem ez érvényes a kapáltatásra is.

Halkan jegyzem meg, hogy indultam a mostani kertészeti géppályázaton, remélem hamarosan születik döntés, mert ez jócskán befolyásolja a jövőre vonatkozó terveinket. Azt azért hozzáteszem, hogy ezt elég hosszútávú beruházásnak szánom!
HA nyerünk, akkor meg fájhat a fejem a finanszírozás miatt, mert előzetes érdeklődésem alapján "induló" "egyéni vállalkozónak" nem nagyon akarnak hitelt adni (lízing meg szóba sem jöhet szerintük). Személy szerint sem ezt sem azt nem értem miért, mert az egyéni vállalkozó teljes vagyonával felel.
Nem induló vállalkozásnál elég a lízing fedezetéhez maga a gép induló vállalkozásnál meg nem, pedig az egész vagyonom (ház stb) mögötte van.
Egyébként meg kezes cég kell ?!?!?!?

Aki ezt érti magyarázza el.

Bocs, hogy kicsit bőrére eresztettem.

vilag 2015.07.08. 12:08:21

Javítások:

jövőre 3 ha-t terezünk fajtaváltani.
A tárcsa ára szállítással 225.000 Ft volt bár ezt ki lehetett matekozni.

Kiegészítés:
Nagyon jó volna még egy mulcsozó és egy (lehetőség szerint) alagút csonkázó, de ezek már nagyon nem férnek bele a költségvetésbe. Talán jövőre, remélem...

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2015.07.08. 13:22:11

@kunzoo: A lánc azért kell, mert beállítjuk a harmadik "fülhöz", ami kb. 30 centire van a vezető száltól. De mivel változtatható magasságú drótról van szó, ha lejjebb akarjuk rakni, akkor a lánccal lehet feszíteni - hiszen a ferdén dőlt oszlopon minél lejjebb rakod annál rövidebb kell belőle.

Te vagy az, akinek minden traktoros tanácsát igyekszem megfogadni - láthatólag kő profi vagy. Találtam egy traktort, feleannyiba kerül, mint amit eredetileg kinéztem, adapterekre akarok költeni, és az összes ráfordítás a fele lesz annak, amit eredetileg terveztem. Jövő héten nézem meg.

A napszámosbrigád késedelmét a saját hibámnak tudom be, ezért döntöttem a gépesítés mellett - hogy gyommentesen tudjam tartani a talajt, ott ahol kell. Amúgy is a kapálás a legdrágább munka, ezt éri meg gépesíteni.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2015.07.08. 13:28:20

@vilag: Nálam a használt traktor nem jön szóba - antitalentum vagyok a gépészethez, olyan gép kell, ami garanciális.

2,5m -es sorokba az MTZ túl nagy, tehát kisebb gép kell.

Elsőre egy mulcsert és egy talajmarót vennék, jövőre pedig egy féloldalas Agrofer tőközművelőt, amit elbír a kistraki.

Ati981 2015.07.08. 14:01:53

@RAMBO: Milyen fajtákat fogsz telepíteni, ha nem titok?

kunzoo 2015.07.08. 16:39:38

@vilag:

Jó kis projekt, sok sikert hozzá! A tőközművelés nehéz ügy. A géptől sose várj el olyan szintű gyomtalanítást mint a kézi munkától. Minél sűrűbb tőtávú az ültetvény annál rosszabb lesz a gépi munka hatékonysága. A tő kikerülésénél marad gaz. Ha túlságosan közel állítod akkor meg kivégzi olykor olykor a tőkéket. Főleg a bakhátak lebontásánál veheted hasznát.

Érdemes valahol kipróbálni a dolgot, rendkívül idegölő meló. A traktor mászik, száll a por...ha nem idegenkedsz a gyomirtástól akkor kérdéses a dolog. Ha kitűzöd hogy nincs gyomirtó és nincs füvesítés akkor viszont megkerülhetetlen a megvétele.

kunzoo 2015.07.08. 16:52:16

@RAMBO:

Nehogy azt hidd hogy a forgalmazó szervizese tutira ért hozzá! Eddig három mesterrel volt dolgom ilyen ügyben. Kettő leszerepelt, egy előtt le a kalappal. A szervizesek is a gyakoribb típusokat ismerik. Néha kompromisszumot kell kötni ilyen téren is.

Használt gép esetén részesítsd előnyben (de még újnál is) a sima szívómotoros változatokat. Ami nincs a gépben nem romolhat el. Igaz magasabb fordulaton van a nyomatékcsúcs de van a gépen gázpedál sőt kézigáz is:)

A talajmaró nagyon rombolja a talaj szerkezetét ezt vedd figyelembe. Túl sokszor ne használd mert ördögi körbe kerülsz. Minél többször használod, annál könnyebben iszaposodik a talaj, azt meg fel kell törni... Talán egy kultivátor és tárcsa jobb lenne. Ősszel vagy tavasszal a kultivátorral mélyen megjárni, a tárcsával a rögöket törni. Nyáron váltakozva tárcsa és sekélyre állítva a kultivátor. Rövidebb lesz a meló is, a tárcsával lehet és kell is haladni hogy szépen dolgozzon. A talajmarózás tetű lassú dolog. Az inkább új telepítéseknél jó, egyszer egyszer totálisan gyomtalanít. Ha a géphez adják jó, de külön költeni rá százezreket nem jó. Talajmaró minden T4K hoz, kisrábához japán csettegőhöz járt ha kell olykor olykor keríts egy helyi csettegőst aki megcsinálja.

kunzoo 2015.07.08. 16:56:45

@RAMBO:

Amit megfeszítesz rendesen Gripple szemmel azt te nem tudod majd leakasztani!

Dolgozok láncos feszítésű ültetvénnyel. Ha a melegben megfeszítem lánccal, hidegben már azt sem bírom kiakasztani. A Grippléből kapható visszaereszthető változat. Azzal lehet húzni is meg engedni is. Vagy elég a sima lánc. Ha kész van, persze tárgytalan:))

vilag 2015.07.08. 22:24:41

@RAMBO:

Majdnem egy ilyen lesz nekünk ha minden összejön: www.youtube.com/watch?v=j5fS0jrvd88&list=FL1S_jtemY8tzh61xsTF_0UA&index=1

Ahogy mondtam használt, de az eladó korrektnek tűnik, le is festi, meg munkára kész állapotba hozza, továbbá ki is próbáljuk majd festés után.
Ad hozzá rotakapás és tárcsás eszközt is.

Milyen traktort találtál, hogy fele annyiba kerül? És mennyi az annyi?

vilag 2015.07.08. 22:30:06

@kunzoo: Természetesen nem várok a géptől tökéletes munkát, de arra remélhetőleg stabilan lehet számítani.
Az emberekkel több baj is van: ha olyan a csapat szar munkát végeznek, panaszkodnak, sumákolnak, ráadásul nem is nagyon találni, mert a közmunka felszippantotta az ilyesfajta munkaerőt, ráadásul ha úgy van nem is akkor jönnek amikor én szeretném.

Ebből a szempontból RAMBO-val értek egyet több szempontból is: lehetőség szerint minél kevesebb vegyszert szeretnék kijuttatni, másrészről az élőmunkaigényt a lehető legjoban ki akarom váltani, mert nagy benne a bizonytalansági faktor.

vilag 2015.07.08. 22:54:53

@kunzoo:
@RAMBO:

Az új gépen sem tart örökké a garancia és ha te azt akarod, hogy mindig garanciás traktorod legyen, akkor nagyon sokba fog kerülni. Ha jól emlékszem az ajánlatra a garancia 2 év (de max 5 év).

Mi úgy csináljuk most, hogy a tetejelés után letárcsáztam azt, de egyébként csak kultivátorozunk, szerintem kellő mértékben gyomtalanít. Főleg akkor lenne jó ha a rejtőzködő fatuskók nem hastogatnák el a kapákat.
Ezt akarjuk majd kiegészíteni az Agrofer soraljművelővel (amit belinkeltem).

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2015.07.08. 23:04:08

@Bedujin: Persze, hogy nem. Furmint, sárga muskotály, kékfrankos.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2015.07.08. 23:08:42

@kunzoo: A talajmarós dolgokat szem előtt tartom - de helyi csettegőst nem találni, az szinte biztos. Mifelénk nagyon megy az "ereje legyen" dolog, itt MTZ alatt nem ülnek be traktorba a népek. A talajmaró jó még magágykészítőnek tavasszal, mert aprómagot vetnék a sorok közé. Szerinted?

Gabssy · http://www.medvebor.hu 2015.07.09. 13:50:07

Szia!

Ha esetleg még aktuális: a keletagro.hu oldalt nézegettem sokat, s elég meggyőző kis traktorok terén. AZ hiszem, végül BZoliék is ott vették a Kubotát...
Zacsi nem kell, házhoz viszik.

kunzoo 2015.07.09. 14:33:44

@vilag:

Az élőmunka kiváltásánál van egy szempont amit érdemes figyelembe venni. Az a tapasztalatom hogy oda mennek szívesebben szüretelni a csapatok ahol egész évben kapnak munkát. Hisz nekik sem mindegy hogy éves szinten hogy keresnek valakinél. Szüretkor óriási a munkaerőhiány. Ha a szüretet meg tudod oldani magad+család+haverok akkor jó. De ha nem akkor bajban leszel mert nem biztos hogy találsz embert. Ezt nem lehet úgy levezetni hogy ha kiváltom az élőmunka nyolcvan százalékát akkor tutira meglesz arra a húszra az ember.

A másik megoldás hogy utánanézel szüretelőkombájn szolgáltatásnak. Nehéz ügy az is.

kunzoo 2015.07.09. 14:39:46

@RAMBO:

Csak olyan növényt vess aminek jó a gyom elnyomó képessége. Talán a büdöske (Tagetes) jó lenne. A muharfélék sem bántják a beállt ültetvényt. Tavasszal a legjobb megoldást a természet nyújtja, egyszerűen meg kell hagyni a tyúkhúr, árvacsalán, pásztortáska növénytársulást a maghozásukig. Letakarják a talajt visszatartják a vizet és némi szerves anyagot is termelnek. A későbbi vetésekben ügyelni kell a virágzásra nehogy kivégezd a méheket a növényvédelemmel! Még ha nem is végzed ki őket, nehogy rádfogják hogy te voltál.

Ati981 2015.07.09. 21:04:36

@RAMBO: Jó fajták, de meglepett hogy nem telepítesz olaszrizlinget. :)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2015.07.09. 21:23:07

@Bedujin: Ha az utolsó öt évet nézem - nem tudom, mekkora ötlet az olaszrizling. Persze le lehet szüretelni szeptember első hetében, amikor a sava éppen megvan még, de aligha hiszem, hogy ott teljesen érett ízek lesznek. A savmegtartó rizling klónok meg csak fejművelésen teljesítenek esős évben - azt én nem tudom bevállalni.

Dörgicse már most szubmediterrán régió, ide szárazságtűrő, savmegtartó fajták kellenek.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2015.07.09. 21:24:45

@kunzoo: Tekintettel arra, hogy a gazdálkodásom alatt egyszer sem használtam inszekticidet, komolyan fel kell kötnie a gatyáját annak, aki ezzel vádolna meg. :)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2015.07.09. 21:25:56

@Gabssy: Egy használt, fülkés kistraki túl drága nekem 2300 üzemórával. Alkatrészt se biztos, hogy kapok - ehhh, ez nem az én műfajom.

Ati981 2015.07.09. 21:28:51

@RAMBO: Értem, igazad van. Kékfrankossal van tapasztalatom azzal nem lesznek sav problémáid. Jó fajta és a zöldmunkája is könnyű mert fel felé mennek a hajtások. Az összes termést majd magad fogod feldolgozni?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2015.07.09. 21:34:53

@Bedujin: Van egy ilyen terv... de négy-öt év az, mire komolyan teremni kezd. Ha addigra sikerül valahonnan akkora pincét kerítenem, ahová befér a termény, akkor jobb lenne borként eladni mint szőlőként - van benne minimum egy kétszeres szorzó, azaz valami mérhető eredményt lehetne elérni.

De ha nem lesz pince, akkor csak annyiból csinálok bort, amennyi befér - a többin pedig annyit termelek, amennyi a csövön kifér, hogy elvigye a rezsit.

A 'C' terv szerint mindent feldolgozok, mert a törzsvevők már évekre előre lekötik a teljes termelést, és kártyaleosztásos algoritmussal lehet csak egynél több palackkal venni (természetesen emelt áron). :DDDDDDDDDD Ez a legvalószínűbb forgatókönyv!

kunzoo 2015.07.09. 21:54:46

@RAMBO:

A furminttal saját tapasztalat: Száraz évben eszetlen alkohol. Hiába több a sava az alkohol túlsúly teljesen lerontja. Nedves évben lerohad az egész. Egyszerűen lehetetlen jól megvédeni a rothadás ellen. Amelyik fajta jól aszúsodik az le is rohad.

A sárga muskotály szüreti idejét nem mindig a gazda határozza meg hanem a darazsak. A rothadás őt sem kíméli. A darazsak kártétele kaput nyit a rothadásnak. Esős évben azért jobb mint a furmint mert kevesebb a sava. korábbi a szüret

A kékfrankost jó választásnak tartom.

Mivel nem akarsz szintetikus szereket használni nem tudsz érdemben beavatkozni ha beüt a szürkerothadás. Tehát óriási kockázatot vállalsz. Vagy fajta ügyében töprengsz még a dolgon vagy a növényvédelemben hozol kompromisszumot. A tavalyi évben a furmint bogyói egyszerűen felrepedtek a víztől, tehát a szellős fürtzóna és a vékony lombfal ez ellen nem ad védettséget. Ahol a magas víz miatt drénezni akarsz oda nem ajánlanék ilyen fajtát.

Tavaly olyan helyen volt egy tábla olaszrizling hogy konkrétan vízben állt. A bogyók még akkor sem repedtek fel! A víz felhigította a szemeket, vékony de arányos must lett felőle. A Furmint jobb fekvésben felrepedt. Chorus plusz Rovral kétszeri kezeléssel a rothadást megfékeztem de ekkor betámadtak a muslicák és erjedésnek indult a tőkén. Le kellett szedni ötven százalékos veszteséggel gyenge cukorral vad savakkal. Még így is sikeres volt a dolog mert volt akinél semmi nem maradt belőle.

Ha ebből meg is akarsz élni akkor olyan fajtának kellene túlsúlyban lennie ami minden évben biztosan terem. Ha nem az igazi a must akkor még mindig belenyúlhatsz borászati vonalon. Ha nincs must akkor ugye...

A személyes tapasztalatom az hogy egy induló borászat kitűz magának nagyon szigorú előírásokat, célokat maga elé. Kissé vaskalapos felfogásban. Aztán mikor jön az első nehéz év kezdődik a kihátrálás folyamata. Jó ha mindjárt az elején végig gondolja az ember a nehéz évek teendőit.

kunzoo 2015.07.09. 21:56:49

@RAMBO:

Egy piretroid három négy nap alatt elbomlik. Simán bevádolhatnak a méhészek. Volt már ilyen ügy nem is egyszer. Az megoldás ha nem hagysz tömegesen virágzó állományt az ültetvényben. Akkor nem is mondhatják hogy odavonzottad a méheket.

Ati981 2015.07.09. 21:59:47

@kunzoo: Fehér fajtából, szerinted mi az ami szóba jöhet, és hasonlóan stabil mint a kékfrankos?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2015.07.09. 23:16:50

@kunzoo: Én azt hiszem, a mi területünk annyira száraz, hogy inkább aszusodni fog, mint rothadni. De mivel DK-i fekvésű, talán a cukor se szalad el a világba.

Most, hogy a talajban nem pang a víz, hanem 1 m mélyen van, nem hiszem, hogy aggódnom kellene. Egyébként is csak egy hektár lett meliorálva, a többi lejtő, tehát ott nem áll a víz.

gardonyim 2015.07.10. 14:31:43

@kunzoo: Ezt jó, hogy írod, mert furmint telepítésban (sokkal kisebb léptékben, kizárólag hobbiból) én is gondolkodom - Ramboénál melegebb területen. Lehet, hogy a régi recept szerint Öreg Sárfehérrel vegyesen fogom, az majd leátlagolja az alkoholt. Kíváncsi leszek Rambo tapasztalataira a Sárfehérrel kapcsolatban.

gardonyim 2015.07.10. 14:33:07

@Bedujin: Hát, ha az élőmunka-hatékonyság és a szellős lombfal szempont, akkor én sem az olaszrizlingre voksolnék...

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2015.07.10. 14:33:20

@gardonyim: nálam Beccén van ugyanígy. A sárfehér nem cukrosodik, ha a Szahara közepén ültetik el, akkor se.

kunzoo 2015.07.10. 21:38:36

@Bedujin:

A lényeg hogy ne legyen vékony a héja lehetőleg korai legyen. A koraiság már önmagában növeli a termésbiztonságot hisz kevesebbet van kinn a szőlő a szabad ég alatt.

Szerintem a cserszegi fűszeres, zenit vállalható. A cserszeginél a levélen előfordul filoxéra kártétel hasonlóan az alanyszőlőkhöz. A zenit akár augusztus végén szedhető jó kis bor lesz belőle. A Figuláék lovagolták meg a legjobban a dolgot.

Az olaszrizlinget jó fajtának tartom. Lehet nem ad oly nagy bort mint a furmint, de biztosabban terem a rossz évben is vállalható a bora. Annyi klónja van, van miből válogatni.

Szürkebarátot még véletlenül se! Savtalan szesztenger, a zöldmunkája egy rémálom. A Tramini csak egy fokkal jobb. Kevesen akarnak Traminit inni.

A Sauvignon korai, illatos kissé rothad ami nekem gond hogy nehéz sokat termelni rajta. Aprók a fürtök. A szőlő könnyen átmegy vegetatív túlsúlyba. Csaposan keveset terem, a szálvesszője könnyen törik.

A rajnai rizling borként talán jobb mint az olaszrizling de kiemelkedően fogékony a lisztharmatra! Arra nagyon oda kell figyelni. Ha egyszer belepi a fürtöket az isten se irtja ki róla.

Ha kevés a terület akkor én a helyedben nem kísérleteznék fehér fajtákkal, az egészet Kékfrankossal telepíteném be. A vörös szőlőért általában többet adnak mint a fehérért, a Kékfrankos megbecsült fajtává vált talán növekszik az igény iránta.

Ati981 2015.07.10. 22:32:35

@kunzoo: Eddig csak eladásra termeltünk ha abba gondolkodnál egyértelműen mindent kékfrankossal ültetnékbe. Most jelenleg nincs egy darab fehér fajtám se, idén ültetünk 1-1 hektár irsait és rizlingszilvánit. A következő évi telepítésen gondolkozom, 2 hektárt szeretnék 3 fajtával be telepíteni. Valószínűleg szürkebarát, sauvignon blanc,
és chardonnay vagy pinot noir lesz. Tudom egyik se tökéletes termesztés szempontjából, de talán erre van a legnagyobb igény.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.07.10. 22:38:23

@kunzoo: A fajtapreferenciáddal nagyon nem értek egyett.

Először is a traminit védeném meg. Nálunk a juhfark után a legnépszerűbb fajta. Vannak akik nem szeretik, de a többség zabálja. Nekem mondhat bárki bármit a fogyasztókról, én a saját eladásaimnak hiszek. A jó tramininek nagy piaca van.

A furminttal kapcsolatban sem értek egyett veled. Egyáltalán nem rothadékony. Aszúszodik, de ennek jelentősége csak akkor van ha botritiszes vagy édes bort akarsz csinálni. Ha megelégszel a 19-20 mustfokkal akkor abotritisszel neked nincsen dolgod.

A szeszt mint fajtajelleget két fajtára is írod. Ez nagyon furcsa. A szesz a cukorból lesz. Refraktója meg mustfokolója minden gazdának van. Ha korábban cukrosodik minthogy fenolosan érett lenne (akárki akármit mond van ilyen a fehér fajtáknál is) akkor ott túl zsíros a talaj vagy túl nagy lombfelület. A cukor kordában tartása a szőlész feladata. Igen, jól cukrosodik a furmint. De nem kell betöppeszteni a fürtzóna programszerű kitakarásával, nem kell tolni a lombtrágyát mint süket a csengőt és ügyesen kell a zöldmunkával zsugázni, hogy legyen is levél, de ne is legyen túl sok. Ez persze időjárásfüggő. De nincsen olyan, hogy egy fajta szeszes lenne.

A mi tapasztalatunk szerint a furmint az aszúsodás előtt nem rothad jobban mint a juhfark vagy az olaszrizling.

Persze tavaly rothadt minden, de tavaly még a bazaltszikla is berohadt. De normális évben egy jól kezelt furmint nem rothad jobban mint bármi más.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2015.07.11. 08:24:48

@Bedujin: Én nem szívesen adok tanácsot arra vonatkozóan, hogy milyen fajtát válassz, mert az óriási felelősség.

Ezzel együtt, ha még van időd átgondolni a dolgot, kérdezz rá, hogy a sándorné és a sauvignon blanc mennyire piacos fajták mostanában. Mióta Bridget Jones nyugdíjba ment, ennek lecsengett (szerintem) a nótája. A sándornéról az is kiderült, hogy az Orbán-pincén kívül senki nem tudja tiszta ízben elkészíteni, jobbára káposztalé lesz belőle (brrrrr). Ezt különösen átgondolnám. A Pinot Noir-t pedig csak akkor vállald be, ha óra:perc pontossággal tudsz szüretelőket ugrasztani, mert az pillanatok alatt túlérik.

Nekem többen mondták (pl. Losonci Bálint is) hogy a kékfrankos szüretet csak egészen extrém esetben lehet eltéveszteni. Az ebből a szempontból neked jó választás lehet, ha magadnak termelsz. Időálló bor készíthető belőle.

Ha magadnak is szeretnél bort csinálni, akkor sztem ne csak primőr bort adó fajtákban gondolkozz (a rizlingszilvánit szüretre is veszettül oda kell figyelni, egy éves bora van annak is, utána lelágyul, az irsai bora sem időálló) hanem legalább egy nagyobb potenciálú fajtát is tegyél.

Kunzoo-val egyetértek, a rajnai jó választás lehet, mert megtartja a savát. Az olaszrizling felvásárlási ára (éppen a tömegtermék jellege miatt) a béka segge alatt van, általában csak a származási igazolásért veszik meg, hogy aztán spanyol mustból készített aromásított bort tudjanak a nevén készíteni.

Ha szőlő eladásra tervezel, akkor az egészet irsaival és zweigelttel telepítsd be - piacos és korai fajták, szeptember közepére már csak az üres tőkéket nézegetheted, és elégedetten dörzsölheted a markod.

Ati981 2015.07.11. 10:38:05

@RAMBO: Rajnai rizlingen is gondolkodtam, de a mátraalján azt nem telepítik igazából így az eladása is problémás lehet, ha nem tudok belőle bort készíteni. Itt a irsai, szürkebarát, sauvignon blancra van talán a legnagyobb igény. Kékfrankosom van 1 hektár, Fehér fajtákat (esetleg pinot noirt) szeretnék még. És valóban olyat kellene választanom aminek több évig is tartható a bora, mert kezdőként biztos nehézkes lesz az értékesítés. Szürkebarátot mindenképpen telepítek, mert azt jól el lehet adni, és a maradék 1 hektárra még 2 nagyobb potenciálú fajtán gondolkodom amiből tudnék saját magam is feldolgozni. Ha valakinek van valami ötlete szívesen meghallgatom. Valamiért a sauvignon blanc és pinot noir vonz, de már többen próbáltak lebeszélni, és ha belegondolok igazuk is van.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2015.07.11. 14:21:38

@Bedujin: Ha mátraalja, akkor beszélj Losonczi Bálinttal, Szecskő Tamással vagy Karner Gáborral. Állati kedves ember mindegyik, el nem tudom képzelni, hogy ne ülnének le veled, ha beszélni szeretnél velük. Kiváló borász mind, szerintem a tanácsukat bátran megfogadhatod, mert ők a termőterület adottságait is ismerik.

kunzoo 2015.07.11. 21:30:52

@Bedujin:

Akkor azt a fajtát kell telepíteni amelyiket keresik. Beszélni kell valamelyik nagyobb felvásárlóval hogy mi a hiány.

A szürkebarátról továbbra is lebeszélnélek. A zöldmunkája sokkal macerásabb mint általában mert nagyon rosszul kapaszkodik a drótba. Befűzöd, jön egy szélvihar és képes úgy kinézni mintha semmit nem csináltál volna. Rengeteg másodfürtöt hoz ami előn is és hátrány is. Hátrány hogy átlagos évben beszínesedik de rossz a beltartalma. A melós meg beleszedi.

Meleg évben előny, ez ad savat a borának.

Forró évben kétszer szüretelhetsz. (feltéve ha nem szedik már eleve bele a fő termésbe)

kunzoo 2015.07.11. 21:35:11

@BZoltan:

Te a Somlón borászkodsz. Ha Rambo pl. Tokajban telepítene, naná hogy nem beszélném le a Furmintról. Dörgicse nem a Somló. Feltehetően kevesebb savú alkoholosabb borok születnek azon a területen. A traminit a kutya sem keresi. Egy egy kis pince ha befuttatja oké, de egy kezdő borászatnak viszonylag biztosra kell mennie. Ha már befut, van állandó közönsége akkor természetesen az általad leírt dolgok mind rendben vannak. De ha kezdő az ember akkor a biztonság az első. Termésben és piacban is. Azután jöhetnek a merész tervek, a kísérletek. Ha már megvan a fedezet.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.07.11. 22:19:02

@kunzoo: Dörgicsén is mint a Balaton körül mindenhol a filoxéra előtt a furmint volt a fő fajta. Szigeti néven ismerték és szerették.

Ez az "alkoholosabb borok születnek" dolog szakmailag értelmezhetetlen. Az optimális cukorérettség szőlészeti feladat. Nincs olyan, hogy egy fajta vagy egy termőhely alkoholosabb lenne. Mindenhol lehet helyes lombsátrat kialakítani és jó időben szüretelni.

Nálad nem keresik a traminit, ezt elhiszem. Én viszont tudom, hogy kedvelt és keresett bor a traminiből készült bor.

Mi is kezdőként indultunk, a tramini az első naptól kezdve népszerű volt.

Szerintem kezdeni is a jóval érdemes.

kunzoo 2015.07.12. 07:44:51

@BZoltan:

Rambonál cél a biológiai növényvédelem. Mivel ezt a dolgot kikötötte ezért a fürtzónát jobban ki kell takarnia. A készülő bor szempontjából lehet jobb lenne a nagyobb takarás de növényvédelmi szempontok ezt könnyen felülírják.

Amikor arról beszélek hogy valamelyik fajta ilyen vagy olyan, akkor arányokról beszélek. Adott területen egymáshoz képest... Ha úgy lenne ahogy írtad akkor a nemesítők tévúton járnak. Hisz sok klónt pont a jobb cukortermelés irányába nemesítették. Rambo is írja hogy az egyik fajtája kevésbé cukrosodik mint a többi akármit is csinál vele. Most akkor ez hogy lehet?

A területről: Szerintem meghatározó. Már csak a mésztartalom miatt is. Az alany befolyásolja a nemes tulajdonságait. Maga a talaj befolyásoló tényező. Érdemes volna adott évben savra összehasonlítani pl. a Somlót, B.füredet. Nekem csak dűlők szintjén van hasonlítási alapom Rizlingre és kijönnek a különbségek. Természetesen egy bizonyos szintig be lehet avatkozni de alapvető tulajdonságokon érdemben nem lehet változtatni.

A régi időkben úgymond a furmint volt a fő fajta. Azokban az ültetvényekben volt három négy változata is a furmintnak, gyakorlatilag kevert ültetvények voltak. Hiba volna egy az egyben hasonlítani ahhoz amit ma furmintnak nevezünk.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.07.12. 08:14:26

@kunzoo: A biológiai növényvédelem miért követelné meg a fürtzóna kitakarását??? Ilyenről még csak nem is hallottam még sehol, senkitől.

Nálunk is a biológiai növényvédelem a cél és mégsem takarjuk ki soha a fürtzónát. A fürtzóna korai kitakarása egy alapvető szőlészeti hiba. A fürtzóna szellőssé tétele nem egyenlő a fürtök napoztatásával.

Azt sem értem, hogy a nemesítésnek mi köze van ahhoz amit írtál. Te azt írtad, hogy a furmint alkoholos. Ez egy nettó baromság. Egyik fajta sem alkoholos alapból és egyik fajta sem cukros alapból. Minden szőlő cukorfoka nulláról indul és csak a szőlészen múlik, hogy sikerül e a cukrosodás folyamatát kordában tartani és jó időben szüretelni.

Ennek semmi köze ahhoz, hogy egy fajta a jó cukrosodásra lett kitalálva. Darnyi Tamás is tudott lassan úszni, sőt tudott nagyon kimérten sokat úszni azzal együtt, hogy a négyszáz vegyesen ő volt a világ leggyorsabbja.

Hogy az amit Rambo ír, hogyan lehet. Marha egyszerűen. Minden fajta máskor és máshogy érik. Ettől még lehet minden fajtával ugyanaz az alkoholpotenciál a cél. CSak éppen az egyik ezt tudja szeptember elejére 3kg-os terheléssel, a másik pedig október végére három fürttel. Az egyiknek szálvessző kell ugyanahoz amihez a másiknak alacsony kordon kell három csappal. Az egyik bírja a magas kordont a másiknak meg bakművelés kell.

Erről Ramboval is beszélgettünk. Van sok művelésmód, sokféle iskolázás. Az, hogy egy adott módon, adott időre egy fajta nem azt adja mint egy másik az simán jelentheti azt, hogy nem a megfelelő művelésmódban van a fajta. Ennyi... melós és lassú dolog ez,

Régen nem 3-4 furmint változat volt, hanem 30-40. Ezzel együtt a furmint volt a Balaton környékén a fő fajta. Ha nem is pont az mint a mai furmint akkor is.

De ez igaz az olaszrizlingre is. Annak ami ma olaszrizlingnek ismerünk pont annyi köze van az 1870-es évek környékén a Balaton környékére hozott olaszrizlingnek mint a mai furmintoknak a régiekhez.

Egyébként a kérdés az volt, hogy mit érdemes ültetni. Nos, ha valaki minőségi bort akar a prémium árszegmensbe célozva termelni akkor olaszrizlinget ültetni az ordas ostobaság. Ha valaki olaszt örökölt vagy olyan olyan földet vett akkor nyilván abból főz amilye van. De egy új ültetvényt olasszal betelepíteni az a kreténség netovábbja.

Ugyanazon a költségen, ugyanabban a stílusban készített csúcs olasznak cirka fele a piaci ára mint ugyanannak a furmintnak vagy lényegében bármi másnak. Az olasz jó fajta, de nagyon nincsen ára és soha nem is lesz.

Ha nekem a Balaton környékén olaszom lenne nagy mennyiségben akkor gondolkodás nélkül oltatnám át valami jobb fajtára.

Nálunk is van olasz, mert én szeretem a borát, de a területeim cirka 10%-án.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása