Hogyan nem lesz traktorom?

Újra lehet kertészeti gépekre pályázni, mert megjelent a Miniszterelnökséget vezető miniszter 26/2015. (V. 6.) MvM rendelete az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a kertészeti gépek beszerzéséhez a 2015. évben nyújtandó támogatások részletes feltételeiről.

 

Ahhoz, hogy érthető legyen miért maradok ki idén a kertészeti gépvásárlás pályázati lehetőségéből, két dolgot kell megérteni: 1.) Mi az EUME fogalma, és azt. hogy 2.) mikor ületetik a szőlőt.

 

Lássuk szépen sorjában! Az ökonómiai méretet (azt a birtokméretet, amelyen gazdaságos termelés folytatható) az EU az üzem potenciális jövedelemtermelõ kapacitása alapján határozta meg, és Európai Mértékegységnek (EUME-nek) nevezi. A részletek ismertetése nélkül ez azt jelenti, hogy van egy ún. EUME kalkulátor, amelyben művelési áganként meg lehet adni, hogy hány hektáron gazdálkodik az ember, és a program kiszámítja, hogy az hány EUME egységnek felel meg. A mi szőlővel beültetett területünk kb. 1,2 hektár, és idén telepítünk további 6 hektárra. Azonban a számításban csak az 1,2 hektáros területtel lehet kalkulálni, a szőlőtelepítésre váró területeken most gyep van, így kb. 3 EUME egységünk van. Amikor minden területünkön szőlő lesz, bőven 9 EUME egység fölé kerülünk.

 

Támogatás akkor kapható, ha a területünk már a tavalyi évben elérte a 4 EUME értéket. Szerencsére az induló vállalkozásokra kedvezmény vonatkozik, amely szerint ezt az EUME értéket elegendő addigra elérni, amikor a támogatással el kell számolni, azaz október 5.-re. Megkérdeztem a faugazdászt, ez azt jelenti, hogy addigra szőlőt már el kell telepíteni. Október 5-ig. Azok számára, akik vizuálisan könnyebben tájékozódnak, ide teszek egy képet a szőlő októberi állapotáról:

 

Szőlő októberben

 

Vajon ilyen vegetációs periódusban fel lehet szedni az oltványt? El lehet ültetni a szőlőt? De komolyan! Bármilyen gyümölcsfát? Biztosan nem.

 

De sebaj, úgysem vagyunk induló vállalkozás. A 23/2007. (IV. 17.) FVM rendelet 3. § 19. pontja szerint az induló vállakozás: "[...] az egyéni vállalkozó, valamint az őstermelő, ha egyéni vállalkozói nyilvántartásba vételére, vagy őstermelői igazolványának kiadására a támogatási kérelem benyújtását megelőző 12 hónapon belül került sor, valamint azon jogcímek esetében, ahol a támogatás igénybevételére jogosult mezőgazdasági üzeme méretének el kell érnie meghatározott mértékű európai mértékegységet, ott az induló vállalkozás fogalma kiterjed azokra a jogi személyekre, egyéni vállalkozókra, akik a mezőgazdasági tevékenységüket a támogatási kérelem benyújtását megelőző 12 hónapon belül kezdték meg"

 

Ott van a szőlőtelepítési kérelem, amit legkésőbb tavaly tavasszal el kellett kezdeni intézni azért, hogy biztosan lehessen a jogtartalékból telepítési jogot vásárolni, telepítési engedélyt kérni, és támogatási kérelmet beadni a szőlőtelepítésre. A támogatási kérelem előfeltétele a bankszámla nyitása, ami ugye őstermelői/vállalkozói bankszámlát jelent, hiszen a telepítés költségeit már úgy számolja el a gazdálkodó. Azzaz addigra már biztosan volt a gazdának őstermelői/vállalkozói igazolványa. Egy ennyire hosszú engedélyezési procedúra szinte biztossá teszi azt, hogy a pályázat beadásakor szőlősgazda nem lehet induló vállalkozás, mert kifutott a 12 hónapos határidőből.

 

Csak annyit jegyeznék meg, hogy a szőlőtelepítés most kezdődik. Nincs az a szőlészeti tankönyv, amelyik szerint a telepítést ne előzné meg tereprendezés, melioráció, kituskózás, kövek kihordása, tápanyagutánpótlás, mélyszántás, zöldugarolás pillangóssal, majd még néhány tarlóápolási munka. Én már most a szőlőmben dolgozom, holott az még az oltványiskolában van. Ennek ellenére a területemet csak úgy lehet lejelenteni, hogy "átmeneti gyep" művelésben van. Tehát nem szőlő, hanem gyep - így persze esélyünk sincs elérni a 4 EUME értéket. Van tehát területem, telepítési engedélyem, megitélt telepítési támogatásom, dolgozom a telepítés előkészítésén - de mégsem vagyok jogosult támogatásra. 

 

Ezzel a feltételrendszerrel induló szőlészeteket támogatni nem lehet (szerintem gyümölcsösöket sem). Ha ez mégis cél lenne, akkor ezt az "induló vállalkozás" kedvezményt a telepítéshez kellene kötni (a 2015-16-os borpiaci évre meghatározva - ami az idén előkészített telepítést jelenti).

 

A szerencsés kiválasztottak kérjenek ajánlatot Kubota 7040 Narrow traktorra, szerintem ordas best buy!

2015.05.07. 23:32

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr727439486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csite 2015.05.08. 08:37:59

Veszel papíron annyi hektárt ami kell a támogatáshoz, aztán visszaadod .. :)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2015.05.08. 10:38:11

@csite:
Én a vetek 6 hektár káposztát opcióban gondolkoztam :D

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.05.08. 15:59:53

Vagy bérelsz őszig szőlőt és utána visszaadod.

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2015.05.12. 17:51:16

@csite: földművesként lehet venni kifüggesztés meg a többi marhaság nélkül is földet? Mi (nem földművesnek minősülőként) tavaly novemberben írtuk alá a szerződést a meglévő 6500 m2 mellé még egy szomszédos területre, 5 hónapig pörögtek a fogaskerekek, mire megjött a jóváhagyás, végül tegnap utaltam az eladónak. Esélytelen, hogy októberig átmenjen a bürokrácián egy ilyen ügylet.

kunzoo 2015.05.12. 21:23:57

A haszonbérlet valóban járható út lehet. Ha kivesszük a pályázatot, még akkor is. Nem vágom hogy miből tartanád fenn a vállalkozást éveken át számottevő bevétel nélkül. Ha van átmenetileg termő ültetvényed akkor van valamennyi bevételed is. Még az üzleti terv is hihetőbb így.

kunzoo 2015.05.12. 21:25:16

@RAMBO:
Gyep-szőlő művelési ágban ez járható út?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2015.05.13. 06:54:10

@kunzoo: Ezt nem értem. Mi az a gyep-szőlő?

kunzoo 2015.05.13. 21:57:30

@RAMBO:
A terület művelési ág besorolása nem meghatározó? Arra céloztam hogy ha a területed szőlő vagy gyep művelési ágban van akkor az EUME számításnál figyelembe vesznek-e egy kertészeti kultúrát. (káposzta) Gondolom a terület amit telepítesz az benne van a szőlő kateszterben de a jelenlegi művelési ága gyep vagy kaszáló. Vagy ugar.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2015.05.14. 09:01:00

@kunzoo: Így már értem. Hasonlóval próbálkozunk, de az ördög természetesen a részletekben rejlik.

Az MVH--nál van lehetőség arra, hogy igazolják, hogy annak ellenére, ami a TERA rendszerben (területalapú támogatásokat nyilvántartó rendszer) megjelenik (gyep) helyett igazolják, hogy megvan neked a szükséges 4 EUME egységnyi terület. A pályázatírással megbízott vállalkozó futkározik falugazdásztól MVH ügyintézőig, de senki nem tud semmit. Most megkérdeztük az MVH ügyfélszolgálatát e-mailben, hogy a szerencsés kivételek sorába tartozunk-e.

vilag 2015.05.14. 10:00:06

Én is indulnék a pályázaton, de majdnem hasonló helyzetben vagyok mint te.

Az egységes kérelemben be tudok adni 3,58 ha-ra támogatási igényt, azonban ahogy mondtad az ördög a részletekben lakozik.

A tényállás a következő: a 3,58 ha szőlő művelési ágú ingatlan, szőlőkataszterben van, azonban 15-20 éve felhagyták, a tőkék ahol még meg is vannak ott is minek...
Ebből kifolyólag szerkezetátalakíást kívánunk végrehajtani amihez ugye ki kell vágni, trágyázni, szántani, stb.

A kérdés az (amire eddig sehol nem tudtak válaszolni), hogy mi van akkor ha a ma (ez június 9-ét jelenti, mert ugye az ekkori állapotot ellenőrzik) még papíron szőlő területemet szőlőként jelentem be az egységes kérelemben, majd másnap kérek engedélyt fajtaváltásra, megkapom és harmadnap kivágom? Mi lesz ha az egységes kérelemmel összefüggésben ellenőrzést kapok és nem találják a szőlőt, mert közben érvényes engedély birtokában kivágtam?
Továbbá géptámogatás szempotjából mi van ha a kivágást az említett október 5-e előtt ejtem meg?
Szőlő-e a szőlő ha éppen nincs rajta szőlő, mert érvényes engedély birtokában újratelepítés alatt van? Beszámít-e a terület az EUME-ba?

Más megközelítésben:
Az egyszerűség kedvéért tételezzük fel, hogy 1ha szőlő 1 EUME.
Mi van akkor, ha nekem 4ha=4EUME szőlőm van az egységes kérelem beadásakor és október 5-én is, nyerek a pályázaton, megkapom a gépet, majd az ezt követő öt éves üzemeltetési kötelezettség ideje alatt mondjuk 1 ha=1EUME szőlőt szerkezetátalakítással le kívánok cserélni? Ebben az esetben 4 EUME alá került az üzemméretem vagy sem???

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2015.05.14. 10:04:18

@vilag: Nagyon hasonló a helyzetünk - valahogy fel kellene fogni az illetékeseknek, hogy a szőlő- és gyümölcstelepítés nem olyan munka, mint a bab elveteményezése.

Szerintem írj te is az ugyfelszolgalat@mvh.gov.hu címre, (kb. ezt, amit leírtál most), hátha felfigyelnek rá az illetékesek! Egy próbát megér.

vilag 2015.05.14. 10:43:20

@RAMBO: Hasonlónak hasonló a helyzet, annyi különbséggel, hogy nekem (papíron legalábbis) most is szőlő.

Egyébként már írtam nekik a témában egész pontosan 2015.05.12. 0:14-kor.
Válasz még nem érkezett, de ma szerintem felhívom őket, hogy mikor óhajtanak válaszolni.
Természetesen ha megtudok valamit szólok.
Gondolom te is ha úgy alakul.

Az én esetemben egyébként annyival bonyolultabb a helyzet, hogy ngy jogcím is érint:
1. Fiatal gazda
2. Egységes kérelem
3. Szőlő-szerkezetátalakítás
4. Géptámogatás

Ebből ugye 3 jogcím esetében kardinális kérdés, hogy az EUME-ba beleszámít-e a szőlőt ideiglenesen nem tartalmazó földterület.

vilag 2015.05.14. 10:47:50

@RAMBO: Kérdés: A 75LE-s Kubotának mi az ára?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2015.05.14. 11:30:55

@vilag: Szerintem a szerkezetátalakítás az EUME-től független. Emlékeim szerint mintha az lett volna. A támogatás mértéke függ a telepítendő terület méretétől, de nem előfeltétele a támogatás megítélésének.

vilag 2015.05.14. 11:41:00

@RAMBO: Nem egészen világos.
Ezt úgy érted, hogy akkor is beleszámít az EUME-ba ha átalakítás alatt van?
Azaz a művelési ág számít még akkor ha ideiglenesen nincs rajta a szőlőkultúra?

Egyébként hitel ügyben nem igazán előny az induló vállalkozás, most beszéltem a Takarékszövetkezettel.
Első körben azt mondták, hogy induló vállalkozásoknak nem is adnak hitelt, de esetleges fedezetbevonással már lehet, hogy lehet róla szó, még visszahívnak.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2015.05.14. 11:46:02

@vilag: Nem, úgy értem, hogy a telepítési támogatás megítélése (egy minimális üzemméret fölött, első osztályú terület esetén "automatikus"). Ehhez nem kell előre semmilyen EUME érték.

Szőlőnek nem tudom, lehet-e nevezni, mert évente lefényképezi az MVH, és látják, hogy az ott elvadult terület. Ezért a TERA rendszer számít, amiben megigényelted a területalapú támogatást. Ha ott kivették a művelésből, mert fákkal-bokrokkal benőtt, akkor nem szőlő. Ha úgy kapod a területalapú támogatást, hogy szőlőnek jelentetted be, és ezt ők elfogadták, akkor az szőlő (még akkor is, ha idén felújítod) - tehát átmenetileg ki lesz vágva. SZERINTEM.

A hitelezés egy vicc, komolyan.

vilag 2015.05.14. 11:55:45

Korábban még (legalább is saját nevemben) nem adtam be egységes kérelmet, tehát az idei lesz az első.

Nem egészen világos a "kivették a művelésből" szóösszetétel jelentése.
Arra gondolsz, hogy nem támogatható területként szerepel?
Az említett terület egyébként támogatható területként szerepel a Meparban és így az egységes kérelem felületen is. Éppen most rajzolták át a blokkhatárokat, persze megint lemaradtak a valóságtól így kezdeményezhetem a változásátvezetést, mert szépen keresztben elvágták mind az 50 hrsz-t...
Innen is csókoltatom a FÖMI-t.

vilag 2015.05.14. 11:57:44

Hitelezésről annyi a véleményem, hogy akinek van pénze annak adnak, hogy legyen még több, akinek nincs, annak nem adnak...

Számomra ez egy kicsit ellentmondásos...

Gabssy · http://www.medvebor.hu 2015.05.20. 21:06:47

Én is küzdök (csak épp a fiatal gazdával, hátha még idén meg tudom csípni).
Kedvenc ügyvédem azt tanácsolta, vegyek ki "Feles bérletbe" (ez ugyebár jogi kifejezés, a gyakorlatban sokszor annyit jelent, hogy a termésért cserébe rendben tartom a területet - vagy épp a termés 10-15%-át kapja a tulaj fizetségképpen) alig művelt szőlőt, s érvényes szerződés birtokában vezettessem át a földhasználatot a nevemre a Földhivatalnál.
Így meg lehet az EUME...

vilag 2015.05.22. 13:32:33

@Gabssy: Fiatal gazdában is érintett vagyok, már van nyertes 2014-es pályázatom, így a következő évben kezdődik a kötelezettség.

Sajnos azonban nem jutok 5-ről a 6-ra, mert az MVH nem tudja megmondani, hogy mi alapján számolják az EUME-t.
Értem ezalatt, hogy a meglévő növényi kultúra számít, vagy a földhasználatomban álló ingatlanok művelési ága vagy mi????

Tovább azt sem tudják megmondani, hogy EUME szempontból szőlő-e a szőlő ha éppen nincs benne a szőlő kultúra, mert érvényes hegybírói fajtaváltási engedély birtokában kivágom és még nem tettem el az új szőlőt.

Meg van még néhány ilyen kérdés a tarsolyomban.
Válasz viszont nincs, a minap már Lázár János titkárságához irányítottak éppen a géppályázat kapcsán, persze onnan meg vissza az MVH-hoz és a kör bezárult.

Hajdu Z 2015.05.22. 18:27:28

@RAMBO: "Ehhez nem kell előre semmilyen EUME érték." Úgy van, sőt, utólag sem.

vilag 2015.08.04. 22:35:07

Örömteli hírem van és szeretném veletek megosztani.
A mai napon átvettem a Kertészeti géptámogatási kérelmemet jóváhagyó határozatot.
Itt jegyezném meg, hogy a pályázatot magam adtam be és nem vagyok csókos.
Mivel az előzetes tárgyalások már folyamatban voltak a kereskedővel, így ma nagyjából véglegesítettük is a dolgot.
A banki növekedési hitelprogramos hitel is folyamatban van. Na itt viszont úgy tűnik számít az ismerettség. Ez konkrétan most 2,7 millió Ft-ot ér. Ennyivel kevesebb önerőt kell ugyan is felmutatnom egy másik hitelintézet ajánlatához képest, ja és kezes cég sem kell, fedezetnek meg elég a gép :)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2015.08.05. 06:49:31

@vilag: De jó! :) Örülök a sikerednek, és gratulálok az új masinához!

vilag 2015.08.05. 07:14:05

Hát még én hogy örülök neki. Kár, hogy tegnap még nem tudtuk hazahozni. Viszont azt mondta a kereskedő, hogy amint aláírtuk a hitelszerződést szóljak és már vihetem is a gépet, a bank meg majd utalja a pénzt, a köztes időt meg már kiböjtöli :)

Egyébként javaslom mindenkinek, hogy ha van rá lehetősége akkor nagyobb beruházást növekedési hitelprogram keretében végezzen. 2,5%-os a kamat, így szerintem jobb ha a bank pénze áll benne mint a saját.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása