Átoltott tőkék metszése

Itt van a metszés ideje, ennek okán gyorsan leírom, hogy a korábbi évek tapasztalati alapján szerintem hogyan kell az átoltott tőkéket megmetszeni. Néha az átoltásból sarjadó hajtás akár 4-5 méter hosszúra is megnő. Korábban azt gondoltam, hogy ezt a hajtást akár le is lehet fordítani a vezetőszál mentén - azonban ez mégsem olyan erős, mint egy tőkefejből kihajtott fiatalítás. Azt figyeltem meg, hogy nem minden szem hajt ki, és a kifejlődött hajtások nem elég erősek.

 

Átoltott erős tőke

 

Ezért legyen akármilyen erős, hosszú a hajtás, az oltás utáni évben mindig a vezetőszál magasságában elvágom, és ugyanígy járok el minden olyan hajtással, amelyik legalább ceruza vastagságú és (ez nagyon fontos!) a metszéskor az elvágott felületen látszik, hogy körben hibátlanul élénkzöld színű (azaz nincsenek benne barnás, elhalt körcikkek, vagy foltok). Beteg vesszőt semmiképpen se hagyjunk meg! Ezeken a tőkéken fattyazáskor a felső öt hajtást hagyom meg. Ebből az öt hajtásból a következő évben ki tudom választani azt a kettőt, amit le fogok hajtani.

 

A vezetőszál magasságában elvágott vesszőt két helyen meg kell kötni

 

Az átoltásra úgy készítjük fel az alany tőkét, hogy kb. térdmagasságban elvágjuk a tőke szárát, és az ebből kihajtó hajtásokba oltunk. A rákövetkező évben ez az elhalt tőketörzs egyrészt csúnya, másrészt jó lakóhelyük szolgál az áttelelő spóráknak és korhadéklakóknak, ezért ezt le kell vágni. Ha már itt tartunk: iszonyatosan jól vizsgáznak a Löwe ollók. A metszőollóval tán' háromszor vágtam mellé egy nap alatt (ami semmi, az is inkább a béna ollótartás miatt volt), a fogása pedig olyan kényelmes, mintha kölyökfókák bőrével lenne bevonva a nyele. A nagyollót pedig Brutalizátor néven kellene forgalomba hozni, annyira jól lehet használni. 

 

Kis hajtást hozó átoltott tőke

 

Azokat az átoltott hajtásokat, amelyek a vezetőszálat nem érik el, vagy a vezetőszál magasságában elvágva élettelenek (vagy nem szép a vágási felületnél a vessző) kettő szemre metszem vissza, amiből kihajtó két hajtást nevelgetem az idei évben, majd jövőre ezek közül a szebbiket (két tökegyforma vessző esetén az alaphoz jobban ízesülőt, két tökegyformán ízesülő vessző közül az alsót) vágom el a vezetőszál magasságában (a fent leírtak szerint).

 

Gyenge átoltás visszametszése két szemre

 

2015.03.21. 15:18
Címkék: metszés

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr127288273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zolisef 2015.03.23. 21:20:50

Jól látom? Nemesbe oltottál egy újabb nemes vesszőt? Az első képen mintha ott lenne az eredeti vadalanyba oltás helye, aztán feljebb az újabb oltás. Mit oltottál mibe? Hány százalék volt a a "hibahatár"?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2015.03.24. 08:20:29

@Zolisef: szolo.blog.hu/2010/06/27/zoldbe_fas_oltas

Az eredési arány 80-90% körül van, előnye, hogy a tőke azonnal hatalmas gyökérzettel rendelkezik, harmadik évben bőségesen terem.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása