Metszőollók

Ez a bejegyzés korántsem a teljesség igényével született - már csak azért sem, mert mint kiderült, a végletekig igénytelen vagyok a metszőollók ügyében. Amikor belevágtam a szőlészkedésbe, betértem az OBI áruházba, és az ott forgalmazott Gardena metszőollók közül kiválasztottam azt, ami leginkább tetszett, persze a műanyag változatból, mert a másikat roppant drágállottam.

 

Ilyen metszőollóim vannak

 

Meg kell mondanom, nagyon kézreálló ollók ezek, de a napszámosaim megjegyezték, hogy nekem, aki egy-egy napokat dolgozik a szőlőben szinte minden olló megfelel, de nekik, akik télen hektárszámra metszik a szőlőt, nagyon fontos, hogy jó ollójuk legyen. Mutatták is a becsben tartott ollókat, eredeti dobozban tartva, minden műszak után szépen karbantartva - és szinte mindegyiküknek forgó nyelű ollójuk van. Egyszer egyszer el kellett kérnem tőlük egy-egy tőkét etalonnak megmetszeni, de ilyenkor úgy éreztem, mintha egy beolajozott angolnát tartottam volna a kezemben, annyira idegesített az a nyekle nyél. Egy szó mint száz, nekem a forgónyelű ollók nem jönnek be, és ahogy nőtt a birtok, csak nem horgadt fel bennem a bírvágy egy ilyen szerszámra.

 

A nagyollóból is Gardenát vettem (ugyanazon érvek alapján) - de itt már nem voltam biztos a dolgomban, ugyanis az egyik tavaszi metszéskor, amikor fiatalítottunk, olyan mérhetetlenül megfájdult a vállam, hogy el kellett mennem a másik faluban lévő patikába gyógyszerért és krémért, és csak így, "bedrogozva" tudtam folytatni a munkát. 

 

Aztán amikor a Bricostore kivonult az országból, sikerült a végkiárusításban vennem egy Gardena profi ollót fél- vagy húsz százalékos áron. Sajnos nem pont azt, amelyiket szerettem volna (mert az már elfogyott), hanem olyant, amelyiknek kicsit lefelé áll a feje. Most nyáron használtam a zöldmunkáknál ezt az ollót, és mivel eléggé hasonló a fogása a műanyag változatéhoz, ezzel is jó volt dolgozni - ráadásul a lefelé hajló fejjel a tőkefejből kihajtó hajtásokat kényelmes volt kicsippenteni.

 

Most hétvégén viszont szert tettem egy Löwe metszőollóra és és nagyollóra. Amikor kicsomagoltam, megdöbbentett a különbség: a metszőollónak az eddigi ollóimnál lényegesen robosztusabb, erőt sugárzó feje volt. Nagyon finoman jár, igazi "műszer" hangja van. A mandulás telepítésénél én metszettem vissza a fákat, a működésében semmi hiba nem volt. Egy dolog szokatlan: többször kell tisztítani, mint egy kevésbé precíz ollót - lám, a németek csak nem tanulnak a sztálingrádi csatából. 

 

Balra Löwe, jobbra Gardena

 

A nagyollók között több különbség is van: a Gardena ollónak hosszabb a vágórésze, a Löwe olló robosztusabb, és hosszabb a szára. Ugyanakkorára lehet nyitni a két ollót, de a teljes nyitásban a Gardena olló szárai nagyobbra nyílnak, ezért a Löwe ollót könnyebb összenyomni.

 

Fent Löwe, lent Gardena

 

Már nagyon várom a tavaszt, hogy kipróbálhassam az új ollókat. Őszintén szólva kicsit meg vagyok botránkozva magamon, amiért ilyen balzsamos jó érzéssel tölt el a tudat, hogy milyen menő szerszámokkal láthatok munkának. 

2014.11.02. 21:18

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr856858015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.11.03. 09:13:20

Mennyibe kerültek ezek?

Én 10eFt-ért vettem Fiskars-ból a legjobbat az Obiban. Óvtak tőle, de nem volt vele gond.

csite 2014.11.03. 10:46:07

Kunde, Felco
ha kipróbálod nem térsz vissza :D

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2014.11.03. 14:47:19

Facebook komment:

Barna Barabás Sziasztok! Több éves kertészeti tevékenység után nem tudok elmenni szó nélkül a cikketek mellett. Örülök, hogy vetted a fáradtságot az összehasonlításra. Eddig a cégeimnél megfordult vagy 40-50 metszőolló illetve ágvágó, így én is elmondom a véleményem. A legrosszabb eszközök a Fiscars metsző, illetve ágvágók. Nem kell felülni a német minőségi hullámra, 3 év alatt 4-5 ágvágónk tört el, az áttételes illetve forgónyelű ollók is használhatatlanok. A Gardena egyel jobb vétel, a nagy ágvágójukat 4-5 évig tódoztuk-fódoztuk mire megadta magát. A Felco az új hullám, de tömegtermék lett, az eddigi tapasztalat egy pengetörés és egy csavarkiszakadás. Nekünk eddig a legmegbízhatóbban az ARS ollók teljesítettek. Egyetlen ellensége az elvesztés és a drótok . És ha a Felco egy igazi műszerként működik akkor ez egy precíziós remekmű. Árban pedig a Löwe és Felco kategóriában van.
U.i.: szüretre vettem Stocker "gagyi" ollókat. Tökéletes célszerszámok, kisebb hibákkal, de hát 800Ft-ért az évszazad vétele volt.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2014.11.03. 16:38:06

@akov: itt találod őket: pannoniavitnyed.hu/index.php/loewe-metszoollok

A házikóra kattintva a boltba jutsz, ott van mindenféle olló árakkal.

kunzoo 2014.11.03. 21:12:39

@RAMBO:
Nekem Fiscars árvágó van, a legrövidebb nyéllel, tompa véggel. Az a lényeg hogy azt kell választani aminek az áttételezése is fémből van. Évente-kétévente kell hozzá új pengét venni, attól függ hányszor csípem meg a drótot.

Metszőollónak Lövét vettem forgónyéllel. Hidd el előbb utóbb rááll az ember keze.
Lehet az volt a baj hogy túl nagy ollót vettél a kezedbe. Itt is vannak méret tartományok.

juhostt 2014.11.04. 13:51:39

Én pont egy fiscars p90-est akartam venni. Akkor erről tegyek le inkább?
Mindenképpen a hagyományos alkatú ollók jöhetnek számításba nálam és jó minőségű! Mit javasolnátok akkor?

Fehérváry Gál László 2014.11.18. 13:27:40

A Bahco forgónyeles ollóját használom 10 éve, ha esetleg szükség lenne bármilyen alkatrészre hozzá, mindent megkapsz. Az után nekem szenvedés bármilyen másik ollóval metszeni. Persze drága kör lenne a munkásoknak azt venni, de ha szeretnél egy jó ollót magadnak, nagyon ajánlom.
www.bi-bor.hu/termekek/bahco-termekek/bahco-metszoollo-pxrm2

Rendszerspecialista 2015.02.13. 16:14:46

Ugyanez a Bahco fixben. Megéri.

papp_schubert 2015.02.14. 08:24:22

Két hektáron 3 éve használom az ARS-t. Néha vágok olyan kart vele, amit azelőtt csak ágvágóval tudtam. Drótra nem emlékszem, 3 év alatt egyszer éleztettem. (a forgónyeles Fiskars éle 2 napot bírt)
Nagyon ajánlom, egy ami fontos lehet, ez egy nagyon pontosan illesztett szerszám, annyi törődést szerintem igényel, hogy használat után az ember megtisztítja egy kis szappanos vízzel és egy kefével. Így nagyon sokáig működni fog szerintem.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása