Próbálok rendet tenni a tervekben

Gazdaságunk túlnőtt a hobbiborászaton és elérte a Németországban átlagosnak számító, hét hektár körüli ökológiai gazdasági méretet. Eddig úgy voltam vele, hogy a másfél hektáros borászatra évente fordított pénzt költhetnénk mindenféle divatos és értelmetlen hobbira, ez az üzemi méret azonban már olyan mértékű fenntartási költséget jelent, amit csak akkor engedhetünk meg magunknak, ha bevételre is számítunk. A szőlőtermesztés ebből a szempontból nem éppen hálás dolog: az első négy évben csak a költség van vele, és csak utána lehet némi hozamra számítani. Ideje hát némi gondolkozással megtámogatni a terveket. A következő mini-sorozatban bemutatom, hogyan kell megtervezni egy gazdaságot. Ebben a postban a középtávú stratégiai célok megtervezéséről lesz szó. (Semmi balanced scorecard strategy map - csak a józan ész.)

 

Egy ideje már nem nagyon alszom. Folyamatosan azon jár az agyam, hogy hogyan fogjuk az új terület bevonását megfinanszírozni. Az teljesen világos, hogy ekkora területet támogatás nélkül betelepíteni nem lehet. A támogatás csak a telepítéskor felmerülő költségeket fedezi (részben), de a következő négy év költsége egy az egyben a gazdáé. A telepítési támogatás elnyerhetőnek látszik, bár hallottam olyan esetről, amikor a támogatást azért utasították el, mert a pályázó nem adta meg a bankszámlaszámát. Igyekszünk jól kitölteni a papírokat, nehogy ezen múljon a dolog. Mivel ilyen esetben nincs hiánypótlás beadására lehetőség, egy teljes évet veszíthetünk egy ilyen piszlicsáré hibával. (Ez vajon megéri az államnak?)

 

A szőlőben a legdurvább költséget a kézi munkák jelentik, amelyekből a talajmunkák és a permetezés géppel kiváltható. Mindennek kulcsa azonban az a traktor, amivel vontatni fogjuk a különböző adaptereket.

 

Hónapok óta tépelődtem azon, hogy milyen traktort vásároljak. Bújom a netet, beszélgetek traktor-tulajdonosokkal, szerelőkkel, forgalmazókkal, próbavezetéseken veszek részt és (képességeimhez mérten) megtettem mindent azért, hogy a legjobb döntést hozzam, mert egy traktor nem olcsó mulatság. Ökológiai gazdaságban a taposási károk enyhítésére törekszünk, ezért döntő a traktor súlya, és mivel ültetvényről van szó, kiemelkedően fontos a fordulékonyság is. Már ezen szempontok alapján is kizárható néhány típus, és a rövidített listára került gépek közül a végső döntést a megbízhatóság, a helyszíni szerviz elérhetősége, a komfortos vezetés (szűrt levegőjű, légkondicionált fülke) és természetesen az ár alapján kell meghatározni. (Sajnos itt másként van, mint a reklámokban: itt nem igaz az a képlet, hogy a legolcsóbb a legjobb.) 

 

Mivel induló gazdaság vagyunk, a vontatott gépeket (adaptereket) is most fogjuk megvásárolni. Ez így együtt egy nagyon komoly beruházás - egy új BMW 520D ára. Elméletileg erre vannak azok a pályázatok, amelyeknek a kiírására annyira vár már mindenki. Erősen szkeptikus vagyok abban a kérdésben, hogy sikerül gépvásárlási támogatást szereznünk. Azok a gazdák, akik vesznek kilenc hektár földet, vesznek rá az államtól szőlőtelepítési kvótát, rendbe szednek egy borospincét, vesznek bele gépeket és hordókat, önerőből lecserélik az ültetvényüket, és várják annak termőre fordulását, miközben permeteznek, kapálnak, villanypásztort telepítenek, napszámost foglalkoztatnak - ha jól olvasom - nem tettek eleget ahhoz, hogy megérje támogatni őket. Sajnos fiatal gazda sem vagyok, hogy minden további kérdés nélkül megdobnának 15 millió forinttal. Nagyon szégyellem magam, hogy csak 47 éves koromra tudtam annyit dolgozni egy másik iparágban, hogy legyen pénzem visszatérni a szakmámba a mezőgazdaság szétverése után. A feleségem is három gyerek megszülésével tékozolta el az idejét, és csak most vágott bele a szőlészeti és borászati szakiskolai képzésbe, három diploma után. Összefoglalva: nagyjából semmi esélyünk gépvásárlási támogatás elnyerésére. Bár siránkozásnak tűnik ez a bekezdés, de valójában ez egy nagyon fontos bemenő paramétere a középtávú tervezésnek. Ostoba lennék, ha olyasmire számítanék, aminek nulla/kicsi a valószínűsége. Tervezünk, nem álmodozunk. 

 

Ebben az esetben (mármint a legvalószínűbben) kompromisszumot kell kötnünk: egy olcsóbb gépet kell beszereznünk, amit talán egyszer lesz módunk becserélni álmaink traktorába. Használt traktor vásárlását rövid megfontolás után elvetettük: nem vagyunk traktorszerelők. Nekem nem ujjgyakorlat a gépjavítás, és nem engedhetjük meg magunknak a folyamatos szervizre várást, ha lerobban az öreg gép - a lisztharmat nem sokat foglalkozik a szolgáltatás szint megállapodásokkal.

 

Amint azt korábban leírtam, nem sokat aludtam mostanában. Ennek az az oka, hogy folyamatosan rágódtam a fent leírtakon. Ez azonban hülyeség. Ha lerajzoljuk a gondolatainkat, hirtelen nagyon világossá válik minden. Ha ügyesek vagyunk, akkor úgy készítjük el az ábrát, hogy minden opciónak egyértelmű a kimenete - azaz már most meghozzuk a jövőbeni döntéseket. Innentől nincs bizonytalanság érzet, csak a várakozás arra, hogy a lehetséges forgatókönyvek közül melyiket kell megvalósítanunk.

 

 

2014.10.06. 21:28
Címkék: tervek

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr686761837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kunzoo 2014.10.09. 21:30:44

Hűha! hát ez nagy falat.

Van a dologban némi tapasztalatom, remélem segít.

-A telepítésnél a sortávot ne vedd túl szűkre, mert ezzel behatárolod a gépválasztékot. 240 cm alá me, érdemes lemenni.

-Hat hektár szőlő a tenyészidőszak közepén kér 6X600 liter vizet, érdemes figyelembe venni a permetezőgép űrtartalmának kiválasztásakor. Permetezőgépből ha vontatottat veszel, kérj hozzá nyomkövető vonórudat. Ezzel lecsökkented a fordulókört. Ha függesztettet veszel akkor jól nézd meg a traktor terhelhetőségét nehogy hanyatt essél vele egy dombon fölfelé elindulásnál. Érdemes a perm. höz kérni mágnesszelepeket amit a fülkéből vezérelhetsz. Nem túl drága, zárt fülkénél így lehet normálisan használni a gépet.

-Traktor. Saját tapasztalatom MTZ, Zetor, Fheng Shuo, Antonio Carraro, Ferrari, Goldoni New Holland vonalon van.
-Az adott méretkategóriát ha kiválasztod, mindig a lehető legerősebb motorral kérd mert a lóerő relatíve nem drága a gép árán belül.
-Kérd a pótsúlyokat, utólag iszonyú drága. Függesztett permetezőnél fontos.
-A légkondi felára nagyon magas és meglepően ritkán van rá szükség. Hat hektárnál nem kell feltétlenül negyven fokban dolgozni. Ha a fülkében jó erősen fúj a ventillátor, az ablakok kibillenthetőek akkor elhagyható.
-A fülkén legyen hátrafelé is munkalámpa!!!
-Kínai gépnél néha kirobban a fülke üvege. Kínai gépes sose vegyél. Igazi szívás. Van amin fordítva van a fokozatok kiosztása, az életben meg nem szokod.
-Bizonyos teljesítmény szint alatt a váltó nem szinkronizált! Dupla kuplunggal és gázfröccsel tudsz vissza váltani menet közben. Meg kell tanulni, ki kell próbálni ha nem megy érdemesebb olyan típust választani aminek szinkronizált a váltója. (mint egy autóé) Ez főleg lejtőn lefelé lehet veszélyes!
-A talaj taposása nem csak súly kérdése hanem a gumi típusáé is. Az olasz gépekhez pl. van választék gumiból, felniből.
-Bármilyen jó a gép legalább ilyen fontos a szervizháttér és az alkatrész utánpótlás. Hisz ha valami tönkremegy menet közben akkor arra neked most van szükséged, nem két hét múlva. Ilyen szempontból a legjobb a Zetor, MTZ, utána a környékeden az Antonio Carraro jön, veszprémben van szervizük. Olyan gép gázos aminek csak országos központja van mert tízezreket elkérnek a kiszállásért, ráadásul heteket várhatsz rájuk.

-Gazdasági dolgok: Érdemes végiggondolni hogy minden munkát magad akarsz végezni, vagy vannak olyan munkák amit külsős is el tud végezni. Jó példa rá a mélylazítás, pár évente van rá szükség, lehet kár venni egy bivalyerős gépet és a lazítót ha van aki bevállalja ezt a ritkán jelentkező munkát.

Egyenlőre ennyi.

kunzoo 2014.10.09. 21:40:34

Óh majdnem kihagytam.

Erőgépet még érdemes olaszt venni de munkagépet semmiképpen sem! Permetezőgépet tudsz venni Forráskútról, Pótkocsit, "vasakat", szárzúzót Bagodról.
Dobosiék bioszőlészek és egyben gépgyártók is, talajművelő eszközöket érdemes velük csináltatni. azok garantáltan nem hullanak szét köves talajon.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2014.10.11. 07:30:23

@kunzoo: Nagyon köszi ezt a hozzászólást, kb. ezeket a dolgokat szedtem én is össze. Külön postot szánok a traktorválasztásnak, kb. ezeket a dolgokat szedtem össze én is.

Az egyenlő kerekű traktorokat kizártam, nekem kicsit "majom a köszörűkövön" vezetési élményt ad 50LE körüli méretben. Lehet, hogy nagyobb traktornál ez az érzés elmúlik, de kicsiben nem.

Nagyon fontos lenne, ha tudnál segíteni Kioti kérdésben. Árban ez egy jó gép, beleülni, vezetni nagyonjó élmény volt, szerintem tudnám használni. Én is ugyanazt találtam gázosnak benne, amit te is írsz: országos szervízközpontjuk van, Tatán, ráadásul nem sikerült meggyőzniük arról, hogy hegyekben állnának az ugrásra kész szakemberek. A szomszéd faluban lakó gazda is ugyanezt a tapasztalatot erősítette meg. Te hallottál erről valamit?

Más: van egy mendemonda itt nálunk (már a forrását sem tudom), miszerint "olaszt traktort nem". Tegnap beszéltem egy gazdával, aki azt mondja, hogy semmi baja nincs az olasz traktorával 1000 üzemóra után. Vajon miről szólhat ez a pletyka? Komolyan kell venni?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2014.10.11. 07:31:04

@kunzoo: pontosan melyik permetezőre gondolsz?

kunzoo 2014.10.11. 17:40:55

@RAMBO:

A japán traktoroknál azt hiszem az a baj (pl Kubota) hogy a hátsó felfüggesztés nem európai szabványú. Másként van megoldva a munkaeszköz rögzítése emiatt csak a hozzá való munkaeszközök illeszkednek pontosan.

Az európai szabványú felfüggesztésből is van egyes és kettes. pl. a Rába 15, T4K ,14B nek keskenyebb az alsó két pont közötti távolsága, A normál szabvány az ami pl. az MTZ-n van. Ez nem mindegy.

A ritka márkájú traktoroknál az a baj hogy nincs készleten alkatrész. Elromlik valami piszlicsáré dolog és emiatt két hétig áll a traktor. Főleg ha pénteken rohad le mert akkor már a külföldi elosztóközpont bezár, csak hétfőn tudnak rendelni. Ez igaz az olasz traktorokra is.

Az olasz traktorok alapvetően használhatóak de nekem is állt hetekig új olasz gép mert gyárilag hibás volt egy alkatrész. Egy ismerősöm ugyanígy járt a Goldoniával. Neki nem állt le a gép "csak" fülsértően visított benne valami.

A permetezőről: Először is meg kell tudni hogy a leendő gépen hogy kell a TLT.t kapcsolni. Az egyszerűbb (és rosszabb) megoldás az ha a kuplung kinyomásával old és kapcsol be. A jobb megoldásnál külön kapcsoló van rá, a kuplungpedáltól független. (pl Antonio Carraro TRG,TRX) Ha a jobbik megoldásút választod akkor a mágnesszelepekkel úgy is tudod vezérelni a permetezőt hogy közben a keverés folytonos. Ha a kuplungpedálos megoldás van akkor a sor végén kiérve váltáskor leáll a permetező is. Kézzel kell ki be kapcsolgatni minden sor végén és elején a TLT-t, kurvára idegesítő dolog.

kunzoo 2014.10.11. 17:48:07

@RAMBO:
A FORRÁS típusú permetezőre. Ott van a gyár Forráskúton, Szeged mellett. Bemész a gyárba és a helyszínen előadod a kívánságodat és olyat gyártanak. pl. kérsz rá extra lecsatlakozást szórópisztolyhoz, vagy kérsz rá hátsó világítást, mert letakarja a traktorét. Ha kérsz mágnesszelepes vezérlést akkor érdemes megerősíttetni a tartóját mivel azon eredetileg csak csapok voltak, a mágnesszelepnek jóval nagyobb a súlya.

Választhatsz kétféle átmérőjű szóróívből. Keskeny sornál a kisebb jobb mert ha túl közel van a szőlő a szórófejekhez, a szóráskúpok nem érnek össze. ez 2-2,2 méteres sorokban előfordulhat.

kunzoo 2014.10.11. 17:51:42

@RAMBO:
Az egyenlő kerekű traktornak jobb a súlyelosztása, több súly van elöl.

Amit érdemes előszedetni, az a gép műszaki leírása. A reklámkatalógusban kegyesen csalnak, pl. a 60 lóerős traktor lehet csak 56, a 30 km/h s végsebesség lehet csak 26. Olasz gépnél találkoztam ezzel.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2014.10.11. 18:52:37

@kunzoo: A forrás gépet néztem ki magamnak, ez eddig OK. Ehez külön kell kérni a mágnesszelep kapcsolást? Ezt valahogy beközik a traktorba? Mindenképpen ilyet szerettem volna eddig is, most megerősítettél benne.

Azt mondják a napszámosaim, hogy a modern szórófejekkel nem kell 800 liter víz egy hektárra, hanem kb. 350-400 liter elegendő. Neked erről mi a véleményed? Azért gondolom, hogy igazuk lehet, mert mi háti permetezővel kb. fél hektárt simán megpermetezünk kb. 150 liter vízzel. Nekik régi gépük van, azt mondják, hogy a szórófejen múlik a dolog.

Nálam 2,5 és 3 méteres sorok vannak, legalább mostmár tudom, hogy milyen választásom van a permetezővel.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2014.10.11. 18:55:36

@kunzoo: Azt hiszem, a Kubota traktoroknak az importált traktorjainál nem szabványos a hárompont felfüggesztés. Szerintem amit a Kétkata Kft. hozat be, az a hagyományos felfüggesztéssel van - de rákérdezek hétfőn.

kunzoo 2014.10.11. 21:52:27

@RAMBO:
A mágnesszelephez jár egy doboz, azon van egy nyomásmérő óra, egy nyomásszabályzó kapcsoló, jobb-bal oldal kapcsolója és egy aktiváló kapcsoló. (permetezzen vagy sem) ez egy 20X10 es doboz, ki kell neki találni egy felfüggesztést a fülkében. Kell neki egy elektromos csatlakozó. ha a permetezőt lekapcsolod a gépről, az egyik ablakon át kikapod a dobozt és ráteszed a permetezőre. A vezetéke vékony, az ablak tömítésén át tudod vezetni.

kunzoo 2014.10.11. 22:00:21

@RAMBO:
Ha teljes lombozat van akkor a 600 liter rámegy egy hektárra. Főleg ha kontakt szereket használsz. Fürtzáródáskor ez több is lehet a fürtök "belocsolása" miatt.

A motoros háti permetezőnek más a cseppképzési elve, sokkal kisebb cseppekkel dolgozik. Ezért kisebb a vízigénye.

kunzoo 2014.10.11. 22:03:41

@RAMBO:
Ha ilyen szélesek a sorok lehet érdemes körülnézni Zetor fronton. Veszprémben a Mega-Zet nevű cégnél annyi alkatrész van MTZ-Zetor fronton hogy -kis túlzással- az udvaron össze tudnál rakni egy traktort a raktárból:))

juhostt 2014.10.12. 14:06:05

Írtad, hogy nem vagy szerelő és a szervizre se várnál heteket. A választáskor térképezd fel az ottani mezőgazdászokat, hogy ők maguk szerelik-e a gépeiket, vagy kihez fordulnak, továbbá azt is vedd figyelembe ott mely típusokkal dolgoznak. Ha valami apró hibája van, akkor ne kelljen hetekig járni szerelő után se, hanem gyors segítséget nyújthatnak a közelben is.
Nekünk MTZ van, sőt szinte mindenkinek aki halandó mezőgazdász. Ha valami elromlik a városban kapásból 4 helyen lehet alkatrészt találni, a faluban kapásból 5 embernek van szerelési tapasztalata. De pl egy new holland-nál már nem lenen ilyen egyszerű a dolog...
Továbbá nem tudom mostanság hogy megy, de nekünk 3 db könyvet adtak hozzá. Ebben a teljes traktor le van rajzolva alkatrészenként. Aki konyít a rajz olvasáshoz, a traktort az utolsó csavarig szét tudja szedni majd összerakni. Ide még nagy szaktudás sem kell, hisz a rajz adja magát.

Ami az adaptereket illeti, nem feltétlen a legújabb a legkézenfekvőbb! A talaj művelőknél lehet olcsóbban megúszod használtan, mint újonnan, csak szét kell nézni. Sőt egyes talajművelőket még saját magad is megépíthetsz! Így csak a vas és a munkádba kerül. Tervezni meg olyanra tervezed amilyenre szükséged van.

Az adaptereket ne

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2014.10.12. 14:13:01

@kunzoo: Mindenképpen kompakt összkerékhajtású trakiban gondolkozom, széles gumikkal, elsősorban a súlya miatt. Próbálok pillangósokat termeszteni a sorok között, azoknak nem tesz jót egy több tonnás gép. Ahogy írtad, én is úgy tervezem: a kétévente esedékes mély földmunkákat (késes kultivátorozás) bérben fogom megcsináltatni - esetleg veszek egy ásógépet, bár sokan azt mondják, hogy az eltörik a köves talajon.

Még egy kérdés: fúvókánként kapcsolható a permetező, vagy csak a jobb és bal oldal kapcsolható a fülkéből?

juhostt 2014.10.12. 14:20:03

Na a vége lemaradt:

Az adaptereket nem feltétlen szükséges újonnan venni, főleg a talajművelőkre gondolok. Sőt ha magad készíted vagy maszekban készítteted, akkor még olcsóbb, mert szinte csak a vasat kell fizetni + a munkát megbeszélni mibe kerül. Ekkor szabadabb a választék, mert olyan raksz össze amilyenre szükséged van.

kunzoo 2014.10.12. 15:02:59

@RAMBO:
Csak a jobb és bal oldal kapcsolható, a fúvókákat a kereten te kapcsolod be. Ha elfordítod kilencven fokkal, akkor lezárod.

Az ásógépek iszonyatosan drágák, bonyolultak. Ha azon bedöglik valami nagyon drága lesz. A köves talaj biztos hogy nem tesz nekik jót.

Pillangóst nem olyan egyszerű termeszteni, keléskor nagyon hajlamos a gyomosodásra, a taposást nem bírják. Még a könnyű gépek is kárt tesznek benne.

Azt az opciót ne hagyd ki hogy a talajt művelni is kell. Főleg száraz évben fel kell törni. Hiába erős a géped ha nincs hozzá súlya. Nem tudod a vonóerőt a talajra átvinni. A függesztett permetezőnél is könnyen okozhat meglepetést a kis súly. Hanyatt eshetsz. Vagy az első kerék nem nyomja kellően a talajt és a kormányzás bizonytalanná válik.

Amit az eladó mond adatokat azokat gyanakodva vedd mert kedvezőtlen körülmények esetén nem teljesülnek!

kunzoo 2014.10.12. 15:11:02

@RAMBO:
Súlyokról: A konpakt 30-40 lóerős traktorok egy tonna körül mozognak. A felfüggeszthető súly kb. 250-300 kg. Ez permetezőnél azt jelenti hogy 200 literesnél nem nagyon tehetsz rá többet hiszen magának a permetezőgépnek is van súlya. Vagy vontatottat választasz de ott sem érdemes túlzásba vinni nehogy a vontatmány elsodorja a traktort egy üzemzavar miatt. Ezeknek a gépeknek elég egyszerű a fékje!

Az 50-70 lóerős gépek kb. 2-2,5 tonnásak, azokon már be lehet vállalni 300-400 literes permetezőt. Pótsúlyokkal, keréksúllyal talán a 600 literest is.

Az MTZ 3 tonna felett van

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2014.10.12. 15:23:27

@kunzoo: Olyan kompakt trakik között válogatok, amelyeknek a kabinos súlya 1700 kiló körül van, erre jön még az első hárompont súlya. 400 literes permetezőre gondoltam. Ha van első hárompont és TLT, akkor lehet elöl pótsúlyozni? Esetleg fel kell emeljek valamit vele, hogy egyensúlyban legyen? Vontatott permetezőt nem vennék, mert szeretnék szűk fordulókat hagyni a fejezet végén.

Semmiképpen sem szeretnék nehezebb trakit ennél, mert talajkímélően próbálok gazdálkodni. A pillangósokat úgy értem, hogy meliorációs keveréket vetnék, nekem csak a gyökérzetük miatt kell a takarónövény, ha közé vegyül a természetes gyomflóra, nem leszek öngyilkos, mert learatni nem fogom (egyelőre) csak mulcsozni. Később talán összeszedem az első két kaszálást, ha lesznek nyulaim. A sorokat szeretném kinyitni, ott lenne meg az a terület, amin a csapadék le tud szivárogni, de "feketén tartott" sorokat semmiképpen sem szeretnék. Tehát ősszel könnyű tárcsa és felülvetés, kétsoronként, ha nagyon tömörödött a talaj, akkor grubber kultivátor.

kunzoo 2014.10.12. 15:50:41

@RAMBO:
ÖÖÖööö mihez kell az első TLT kihajtás? Szerintem ha ilyen cuccok vannak elöl akkor a súlyozás kérdéses. Vagy fel-le kell szerelgetni őket. Piszkosul drágítja az ilyen cucc a gépet.

Ha gépi soraljművelőn spekulálsz akkor vedd figyelembe a köves talajt! Forgóborona jó lehet de nem szabad elfelejteni hogy nem ad tökéletes eredményt. Ha a művelőeszközök elöl vannak Száraz időjárás esetén nem látsz semmit a portól, ráadásul a szűrők is hamar eltömődnek.

Bioszőlőnél nem pont a sorban van a növénykeverék? Ott tud virágozni is, változatos növényzetet lehet kialakítani.

A sorközbe ajánlom a facéliát is, ha hagyod hogy magot hozzon akkor szépen elveti magát. Ősszel is tömegesen kel, letakarja a talajt, nitrogéngyűjtő.

juhostt 2014.10.12. 16:52:11

@kunzoo: A pillangóst azért nem eszik olyan forrón. Első körben nem kell spórolni a vetőmaggal, így a rendes gyomok nem tudnak felnőni annyira!
Szőlőben persze nehezebb, mert ott kénytelen taposni, mert permetezni kell... De ha megbokrosodott, akkor nem tesz benne kárt. Rá kell számolni, hogy a taposás helyén gyengébb lesz a pillangós, vagy csak fű fog nőni.
Na meg kerékből is ha van lehetőség szélesebbet kell tenni, így nagyobb felületen tapos, de a súly is nagyobb felületre oszlik, mintha keskeny kerékkel egy mély nyomot tapos.

juhostt 2014.10.12. 17:26:24

@RAMBO: Ha lekaszálod a növényt, azt vagy be kell juttatni a tőkék sorába(gondolom ott lesz valamennyi fekete terület), mert ha a lekaszált helyen hagyod, alatta "bevakul" a növény. Ez lehet kézi v gépi. Lehet kapni rendsodrót, amely könnyíti a munkát, de a pillangós élettartama közel felére csökken mert a tövét kaparja. Ha meg kiemeled nem szedi fel a rendet. (Ha meg van becsülve, a lucerna 7-8 évig is megvan egy helyen, a lóhere max 4-5 év)

Ha olyan kaszát választasz amely csak össze-vissza szór, akkor lehet a bevakulás nem lesz, de akkor ott a szálas gyűjtése se lesz egyszerű. Főleg ha télére ott hagyod, akkor tavasszal nem találsz napszámost aki a nyulaidnak gyűjti majd a tavalyi kaszálásból a frisset...

Ha rendre vágó kaszát veszel, akkor nem tarthatod sokáig renden, mert alatta kimegy a pillangósod, továbbá ha a kaszád kinyitható (pl LK2), akkor el se fér könnyen egy keskeny sorban. Ha rendre vágót veszel, akkor olyan kell, amely a teljes sorod szélességét lefedi, és a gép után vág, különben 2x gázolsz. Ekkor viszont számolj arra is, ha jó erős hosszú szálú a pillangósod, akkor azt a vastag rendet elég lesz mozgatni. (Ha nem forgatod az alja megpenészedik, nem szárad meg nyúlnak semmiképpen nem való) Egy későn kaszált lucernát amely már virágzásnak indult, olyan egybefüggő vastag rendet ad, hogy egy paraszt is utána pár napig pihen...

Esetleg ott a szarvaskerep, amely magát veti, nem nő nagyra sem. Ekkor viszont a tőke soraljába könnyen beveti magát, azt meg kapálhatod lelkesen.
Maga a pillangós termesztés nem rossz dolog, de úgy megtartani, hogy a szőlő az elsődleges, úgy már nehezebb.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2014.10.12. 19:18:01

@juhostt: Vannak ezek a talajátalakító keverékek a Biocont-nál, arra gondoltam, a helyi gyomokkal vegyítve. Nem gáz, ha csak 2-3 évente kell újra vetni. Úgy gondolom, tőközművelő kultivátort veszek, és a sorközt hagyom "füvesre". Azt mulcsozni szeretném. Olyat veszek, ami a szeprentét is összevágja.

Több év múlva, ha felépül a házunk, veszek egy olyan fűgyűjtős cuccot, ami a lekaszált szálast összeszedi. Láttam ilyen gépet egy könyvben. (Majd ha elérünk a folyóhoz, átmegyünk a hídon.) Ezt szépen kiterítem a ház mellett, kiszárítom, majd behordom. Ez a terv. Csak amennyi a nyulaknak kell, nem az egészet.

A front TLT a csonkázóhoz kellene. A front 3pont a hótoláshoz, meg esetleg a komposzt forgatásához lesz jó.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2014.10.12. 19:20:20

@juhostt: Én nem vagyok olyan spíler, mint te, aki bogyózót építesz. Egyszer a vaterral csináltunk egy betonkeverőt - de az az öreg érdeme volt. Szóval én inkább veszem a cuccokat (vagy megcsináltatom veled :DDD).

Széles gumi - természetesen tervben van.

juhostt 2014.10.12. 19:38:45

Véletlenül nem egy rendfelszedő hamsztert láttál? A TSZ-ben anno használták. Manapság már kiment a divatból mióta van kör bálázó elérhető áron. Az megint egy olyan beruházás ami nem térül meg a szőlőben és a fordulás is rosszabb vele és ugyanúgy kaprja a füvet mint a rendsodró v bálázó. Továbbá a nyúl gyomra érzékenyebb, nem biztos h tolerálja az esetleges sűrű réz-kénes kaját.

Én se vagyok spíler, nekem is segítenek!
De amennyivel előrébb vagyok ezeken területeken, annyival hátrébb a kataszteri besorolás terén.
Hiába van bogyózó, spéci cuccok és föld, és támogatás (mert én még bőven beleférek a fiatal gazdásba), ha a HNT azt mondja, hogy húzzak el a búsba...
Teljesen más, hosszabb úton kell megoldanom azt, ami egy borvidéken mindössze egy db papír.

Régen a Nyírség bortermő vidék volt, most meg a térképeken sincs fent... Kvótát nem vehetek se mástól se államtól. Már-már azon agyalok, vmi kérvényt kéne benyújtani h újra tárgyalják a Nyírésget a bor térképen... Sok bortermő helyen csak lőregyár megy, akinek meg komolyak a szándékai azt meg levegőnek nézik.

kunzoo 2014.10.12. 19:40:43

@RAMBO:

6 hektár szőlőnél még nem biztos hogy megtérül a csonkázógép. Mivel úgyis sok zöldmunka lesz, többször is lesz hajtásválogatás, fürtválogatás, hónaljazás ezért a csonkázást ezekkel a munkákkal együtt elvégzi a brigád. Tapasztalatom szerint a csonkázás a legrövidebb meló, a lombozaton belüli matatás viszi el az idő nagy részét.

Ráadásul egy jó csonkázó milliós tétel, az első TLT kihajtás felára is súlyos százezrekbe kerül. Ha mégis kell csonkázás akkor érdemes körülnézni a faluban nincs-e valakinek ilyen gépe. Ha tíz rongyot is kér el óránként jó pár évig csonkáz mire visszahozza a gép árát. Ráadásul nem a te gázolajod fogy:))

A traktorhoz lehet érdemes hótolólap helyett vonólapot készíteni. Ezt a hátsó szabvány három pontra lehet tenni, Remekül lehet vele kapubejárókat, kocsibeállót, udvarokat takarítani. Az olaszok képesek elkérni egy kicsi tolólapért 350-400 ezer forintot, ennek a feléből csináltathatsz magadnak Bagodon egyet. Az a titka hogy lehet merőlegesen húzni vele a havat, vagy ki lehet billenteni oldalra akkor meg kidobja. Mint egy hóeke. Át is lehet fordítani, akkor rückvercben tolólapként funkcionál.

juhostt 2014.10.12. 19:41:24

"vagy megcsináltatom veled"

Ha veszel nekem kvótát, én csináltatok neked egyedi gépet :D :D :D

Egyszerűen mindenki elküld a pi..ba, mikor szépen levezetem hogyan kell a kvóta:
1. szőlő papíron ne legyen kivágva.
2. kibérelem a kivágandó szőlőföldet.
3. én indítom el a kivágást, így kerül a nevemre a kvóta.
Az új földtörvény miatt már a bérlés is nehézkes.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása