Szőlőtelepítés engedélyezése - kormányzati Skynet

Azt hiszem, a borászok 12 pontja nem volt elég precízen megfogalmazott - és itt különösen a 3. pontra (A hegyközségi törvény és rendtartások újragondolása) gondolok. Mert ha a kormányzattól azt kéred, hogy gondoljon újra valamit, akkor mérget vehetsz rá, hogy bonyolultabb és drágább lesz. Nincs ez másként a szőlőtelepítés terén sem. Hogy pontosan mire gondolok?

 

Van szabályozás arra vonatkozóan, hogy szőlőt telepíteni csak érvényes telepítési jog birtokában lehet. Ez rendben is lenne, értelmes a célja is: rossz termőhelyre ne lehessen szőlőt telepíteni. A megvalósítás már eddig is eléggé béna volt: az állami jogbolt csak időszakosan van nyitva (ennek a világon semmi értelme nincs) és magánkézből jogot venni eléggé nehéz (nem kapni). Itt tehát automatikusan bele van építve a rendszerbe több hónapnyi késlekedés - így nyer értelmet a keleti nyitás: majd holnap megcsináljuk. Eddig, ha az ember vett jogot, akkor elegendő volt a jog megszerzését igazoló szerződést és beküldeni az MVH-hoz a telepítési engedély kérelemmel egyidőben - és a jog átírását és az engedély kiadását egy füst alatt megcsinálták. De szerencsére átszervezték a rendszert: most a hegybíró adja ki az engedélyt, és a jog átírását külön kell kérelmezni az MVH HNT-nél. Tehát az eddigi egy körből lett kettő.

 

A telepítéshez talajvédelmi vizsgálatot is kell végeztetni. Ennek bekerülési ára 80 ezer forint körül van. Kihívja az ember a legközelebbi kutatót, aki szép anyagot készít, aminek a 6. pontjának (Összegzés) első mondata: "talajtani szempontból a terület alkalmas oltványszőlő telepítésére". Valószínűleg a kormányzat nem biztos az oktatási reform sikerében, ugyanis november elsejétől ez nem elegendő informció ahoz, hogy egy hegybíró eldöntse, hogy kiadja-e a telepítési engedélyt. Ehelyett ezt a szakvéleményt a megyei hivatalhoz kell elvinni, ahol ebből egy szakvéleményt készítenek, és annak alapján lehet csak kiadni a telepítési engedélyt. Mivel én sem bízom az oktatási reformban, segítek, és megírom a szakvélemény sablonját: "Az van odaírva, hogy talajtani szempontból a terület alkalmas oltványszőlő telepítésére". Ez a bámulatos teljesítmény további 30 ezer forintjába kerül annak, akinek nem megy el a kedve az egésztől. Tehát nem egy helyen kell intézni a dolgokat, hanem két helyen, és drágábban.

 

Szerencsére a Közterület Fenntartó Vállalatnál is dolgoztam az egyetem előtt, így nem okoz gondot 4-5 percig folyamatosan káromkodni egyetlen szóismétlés nélkül.

2013.10.29. 19:47

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr85605259

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kormányzati Skynet 2013.10.29. 20:13:02

Ha a kormányzattól azt kéred, hogy gondoljon újra valamit, akkor mérget vehetsz rá, hogy bonyolultabb és drágább lesz. Nincs ez másként a szőlőtelepítés terén sem.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

papp_schubert 2013.10.30. 10:41:09

Elnézést érte, de azt hiszem nagyon idevág a korabeli vicc: Gázkitörés van Zsanán, a szakik vakargatják a fejüket és felhívnak egy amerikai mérnököt, aki részletesen elmondja a protokollt és egymillió dollárért hajlandó is iderepülni és elhárítani a bajt. De ennyi pénz nincs, felhívják hát Szergejt az orosz mérnököt, mondják neki, hogy az amerikai mit tanácsolt, mire Szergej: "udjan mar, hagyjatok elegni a pit*aba..."

Szóval biztos jó a rendszer (valakinek), de, ha nem vagy milliomos-befektető-kulák-oligarcha-nagymenő, akkor megforgatod a földet, ültetsz bele szőlőt, és, ha kérdi valaki (szerintem nem fogja), azt mondod itt volt, csak rendbeszedted.

bakatorro 2013.10.31. 09:53:38

és akkor ne is beszéljünk a romániai állapotokról ...
te borszagú úristen! :D

Tóth-Ferenc (törölt) 2013.10.31. 15:40:24

Hát barátom, erről lemaradtatok. Egy pár évvel. De ugye akkoriban könnyebb volt ekézni az alföldieket(pl. jásdiblog), akik időben kapcsoltak és telepítettek.
És nem vagyok kárörvendő. Csupán igazam lett.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2013.11.01. 00:44:48

@Tóth-Ferenc: Az alföldi telepítések jelentős része a támogatási csalás miatt történt - nem valósult meg a kataszteri rendszernek az a célja, hogy a gyengébb termőhelyekről kiszoruljon a szőlőtermesztés.

Egyszerűen jövedelmezőbb az olajtartályokban történő csigere előállításánál támogatással telepíteni szőlőt, hagyni elfagyni, majd az erre a területre kiállított hamis származásival olasz mustsűrítményből készített bort forgalomba hozni.

Ha így gondoltad, akkor szerintem is igazad van.

Tóth-Ferenc (törölt) 2013.11.01. 07:01:42

@RAMBO: Hát barátom, ez tömény hazugság. A vesztesek eszetlen vagdalkozása. Nálunk 100 hektárt, Kiskőrösön 500 hektárt telepítettek, ezt első kézből tudom. Akkor ezeknek a tulajdonosai mind csalók? Barátom, ez nagyon bátor kijelentés. Tudod mit? Szervezek neked hegyközségi gyűlést mindkét helységben, gyere ide, mondd a szemükbe és állj elő a bizonyítékaiddal. Sőt, ha annyira biztos vagy benne, tegyél feljelentést. Vagy csak vádaskodsz a vakvilágba? Magadat minősíted. Persze az interneten könnyebb keménykedni.
Meg kéne tanulnod emelt fővel veszíteni.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2013.11.01. 09:18:36

@Tóth-Ferenc: Ugyan már! Most idézzem ide azokat a kombinátokat, amelyek lebuktak masszív borhamisítással? Amelyről az országos újságok is cikkeztek? Te ott vagy a szomszédban és nem tudsz róla? Szervezz hát gyűlést, és olvasd fel ezeket a cikkeket:

www.delmagyar.hu/kecskemet/ujabb_kunsagi_boraszatot_zarattak_be_borhamisitas_miatt/2203443/

hvg.hu/itthon/20101229_manipulalt_bor

www.breuerpress.com/2013/02/05/aki-elbitorolta-stadler-jozsef-akasztoi-kiralysagat/

Értem, hogy van egy borzasztó kissebbségi érzésed azért, mert az országos termőhelyi kataszterbesorálás szerint (tehát törvényben foglaltan!) az izsáki aranyháromszög termőhelyi pontszáma alacsony. Értem, hogy az ebből eredő frusztrációdat úgy próbálod levezetni, hogy hülyemódon ekézed azokat, akiknek magasabb pontszámú területe van.

De az, hogy az adminisztráció béna és drága (ráadásul egy ponton a hegybíróm is tévedett) az nem jelenti az alföldi termőhelyek felértékelődését. Ezt nem is tudom, honnan veszed. Az különösen értelmetlen része a mondandódnak, hogy emelt fővel kéne veszítenem. Miben veszítettem én? Hogy be kell adnom még egy papírt???

Éppen tegnap beszéltem egy kecskeméten végzett borásszal. Nevetve mesélte, hogy minden második évben elfagyott az ültetvény a tangazdaságban, és folyamatosan nevelték újra a tőkéket. És mintha éppen a tavalyi tél után lett volna tele a média ugyanezzel a siránkozással:

www.delmagyar.hu/csongrad_hirek/szolovizsgalat_35_forugybol_24_elfagyott/2267877/

Az "interneten könnyű keménykedni" dologhoz meg annyit, hogy névvel és fényképpel vállalom a véleményemet.

Tóth-Ferenc (törölt) 2013.11.01. 10:54:22

Aha, értem, tehát a néhány hamisító miatt az egész borvidék bűnözővé avanzsált :) Ezek miatt lecsalózol kollektíve mindenkit. Komcsi duma. És még én vagyok a frusztrált. Ne gyere már ezzel a hülyeséggel! Nem is vagy előítéletes, ugye? Meg ti(Bzolival) vagytok megsértődve azért, mert VÁLASZUL!!! fikázom hegyvidéki bor/ász/okat. És fikázni is fogom, amíg ilyen véleményeket kell olvasnom.
Tudod barátom, az akasztói szőlőben is annyi a munka, mint a dörgicseiben. Az akasztói szőlőtermelő szőlője/munkája/szakmai tapasztalata is ér annyit, mint a tiétek, bármennyire is próbáljátok degradálni. Az ilyen, hozzád hasonlók véleménye még jobban erősíti azt az álláspontomat, amit hangoztatni szoktam: "csinálj jó bort, add olcsóbban és a tied a piac. Ha nem adnak helyet, vedd el. Ha eléd állnak, gázolj át rajta.". Ha pedig ebbe tönkremegy néhány hegyvidéki termelő, hát így járt. Elégedetten nyugtáztam a tavasszal Balaton északi partján a sok elhagyott szőlőt :)
Mielőtt elszállna az agyad, ismétlem: EZ VÁLASZ A TI VÉLEMÉNYETEKRE!!
Név és fénykép kevés. Látogass el felénk egy borkóstolóra! Szállás van, körbejárunk egy-két pincét, hogy lássad, nemcsak csupa hamisítócsalóbűnöző van errefelé :)
Már ha le tudod győzni az előítéleteidet.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2013.11.01. 12:09:01

@Tóth-Ferenc: A te munkád és az én munkám között nem az a különbség, hogy te síkságon dolgozol, én meg domboldalon. Te mennyiségi és technológiai szemléletben szőlészkedsz, én meg a koncentrált, termőhelyre jellemző bort akarok készíteni. Kettőnk munkája között tehát a lényegi különbség sokkal inkább a tőkén hagyott fürtök számában, mint lejtők dőlésszögében írható le. Ennek csak annyiban van köze a termőhelyhez, hogy alapvetően más jellegű bort lehet készíteni Dörgicsén és Izsákon.

Ezért értetlenkedem azon, amit a piac megszerzéséről írsz: engem nem érdekel az a piac, amit te vagy bárki az általad alkalmazott termesztéstechnológiával készített borral meghódít. Akár domboldalon csinálja, akár síkságon. Sokszor, sok helyen elmondtam neked: az egy másik termék. Bornak hívják mindkettőt, de teljesen más. Mint a broiler csirke és a háztájiban tartott csirke is csirke (csak az egyik intenzív a másik extenzív technológiával készül)- mégis elképesztő különbség van az ízében. Nincs igazán közös metszete a mi vevőkörünknek - más szavakkal: aligha szorítja ki bármelyikünk bárhonnan a másikat.

Ez tehát a véleményem, amit te hegyvidék-sikság ellentétként látsz, amiről már többször elmondtam, hogy bennem ilyen ellenérzés nincs - éppen ezért készült erre a blogra interjú Köpcössel, aki síkságon borászkodik. Nem tudom világosabban elmondani, mennyire tévedsz.

Tóth-Ferenc (törölt) 2013.11.01. 13:36:32

@RAMBO: Ebből is látszik, hogy TE nem értesz semmit. A csirkés hasonlatod durván fals. Ugyanis az én boromnak a környékén nincs vegyszer :) a szőlőm is csak a minimális/feltétlen szükséges permetezést kapja. A pince technológiám(nem szeretem ezt a szót) pedig hagyományos-a fajélesztőt leszámítva. Két alapvető különbséget látok: a tőketerhelés és a talajszerkezet. De ez nem azt jelenti, hogy az így készült bor értéktelenebb. Csak olcsóbb. Nagyon nem ugyanaz. Nem trükkök százainak bevetésével készült agyonvegyszerezett/műtrágyázott lőre, hanem egy más kategória. Csakhogy ez nem érdekes, ugye? A borhamisítás, az már igen. Egy kalap alá tesztek mindenkit, aztán akinek nem tetszik, azt leteremtitek, hogy frusztrált. Hát kösz, ebből nem kérek
Nem tudsz rólunk semmit, csak a botrányokra hivatkozva vagdalkozol. Te tudod....csak akkor ne sértődj meg, ha az ember nem túl udvarias veled. Azt hiszem, hogy ezt nagyon sok hozzám hasonló szőlősgazda nevében kijelenthetem. Igaz, senki nem kért meg rá :)
A broiler csirkét meg ne részletezzük, hogy mivel etetik. Nagyon éhesnek kéne lennem, hogy ilyent vegyek.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2013.11.01. 16:23:25

@Tóth-Ferenc: Ezt írod: "Két alapvető különbséget látok: a tőketerhelés és a talajszerkezet. De ez nem azt jelenti, hogy az így készült bor értéktelenebb. Csak olcsóbb."

Nézd, a szőlő bogyójának ízét (azonos fajta, azonos rendszerben) két dolog határozza meg: 1. mennyi és milyen komplex tápanyagot tud felvenni; 2. a növény által felvett tápanyagot hány db. bogyóban raktározza el.

Tehát a jobb termőhelyen (tápanyagdúsabb és minerálisabb) termő szőlőből készült bor finomabb, az alacsony terhelésű szőlőből készült bor koncentráltabb. Én semmi mást nem állítok, csak ezt.

Ez viszont ellentmond a te következtetésednek: szerintem a jobb termőhelyen, kis terheléssel készített bor bizony jobb.

Egyébként nem velem vitatkozol, hanem az aranykorona rendszerrel, ami a talaj jövedelemtermelő képességéből származtatott érték volt, vagy a termőhelyi kataszteri besorolással, amely számtalan paraméter alapján pontokban határozza meg a terület értékét.

De ez nem jelenti azt, hogy ne csinálhatnál jól eladható bort. Ezt is sokszor leírtam én is neked (és mások is). És azt sem jelenti, hogy a jobb termőhelyi borok automatikusan jobbak. Egy frászt. A jobb szőlész, a jobb borász bora a jobb, és a termőhely csak ezután számít (igaz, két jó borász esetén már döntő fontosságú).

Azt kellene elfogadnod, hogy én másmilyen bort szeretnék csinálni, mint te. Valamiért ez neked nem megy, ehelyett azt bizonygatod, hogy mindkét bor tökegyforma, csak a tiéd több, és ettől te vagy a császár. Nekem ez beton mindegy, ha így gondolod, részemről rendben.

Azt se felejtsük már el, hogy semmit, de tényleg SEMMIT nem mondtam a te borodra, mert még nem kóstoltam. Így azokkal a dolgokkal, amit erről írtál (vegyszer? műtrágya?) nem tudok mit kezdeni - érted, miért gondolom, hogy valamitől frusztrált vagy?

dezso 2013.11.01. 16:27:42

@Tóth-Ferenc: van azert meg egy apro kulonbseg, bar tudom, hogy az Zoli maniaja, de sajnos objektive szemlelve igaza van. Illusztracio: www.stuartpigott.de/wp-content/uploads/2011/01/Hasennest-243.jpg

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása