Elforrt a bor

Az idén nem sokat vacakoltak a borok: a forrás nagyon hamar lezajlott. Nem tudom, hogy mi lehet az oka, talán a több eső miatt több tápanyagot tudott felvenni a szőlő, és az élesztőgombák elszaporodásához minden adott volt, talán az, hogy sikerült a forralópincét 16 fok körüli hőmérsékleten tartani - nem tudom. Izgatottan kóstoltam meg a juhfarkot, hogy aztán a legteljesebb mértékben kiábránduljak belőle. Se íze, se bűze - azaz sajnos ez utóbbival még nem is mondtam igazat. Megvan az az érzés, hogy a szobatársatok nagyon részegen jön haza, telehányja a vécét, és utána fogmosás nélkül fekszik le aludni? Amilyen szag van reggel az ilyen szobában, olyasmire hasonlít legjobban a bor szaga. Az íze ehez képes jó: mintha valaki egy pohár vízbe belecsavart volna egy citromot, és ez enyhe élesztőízzel keverve. Éppen itt az idő reménykedni a csodában, mert ez így rettenetes. De még az alkoholt sem érezni - fogalmam sincs, hová tűnt a 21-es cukorfok. A rizling még ilyen se - enyhébb citromos víz, minden szag nélkül. Az egyetlen pozitívum, hogy a korábban említett cseresség sem érződik. Még némi pezsgés érezhető, ezért nem fejtettem ki a hordóból (sajnos nem tudom teletölteni).

 

Forrás végén a 2013-as olaszrizling

 

Ez azért furcsa, mert tegnap ittuk meg azt a mustot, amit eddig a hűtőben ülepítettem. Ízre, illatra és harmóniára hibátlan volt. Beszéltem Istvánnal, aki most a Balaton Aranya borászatban nyomja, azt mondja, vele is történt már olyan, hogy egy bor ilyen semmilyenre forrt ki. Azzal nyugtatgatott, hogy olyan december környékére szépen visszatért az illata, íze. A várakozáson kívül úgysem tudok mást tenni. Az alapanyag jó volt, a forrási hőmérséklet nem szaladt el, az eszközeim tiszták - nem rontottam el semmit.

 

Ilyenkor azt szoktam írni, hogy most majd hetente-kéthetente lejárok, és kóstolgatom a bort - de idén a buli változatlan erővel folytatódik: elérkezett ugyanis a telepítések második fordulója. A múlt hetet lényegében a telefonon kotlással töltöttem el. Hívtam a fuvarosokat - aki tavasszal hordta, az őszre már nem vállal, nem tudott elég munkát adni az emberének, így azzal a kocsival leállt, a másik helyi vállalkozó máshonnan hozott volna éretlen trágyát két hét múlva - míg végre a trágyatelep tulajdonosától kapott egyik telefonszámon jelentkező fuvaros elvállalta a szállítást. A trágyateleppel volt a legsímább a tárgyalás: számla jön e-mailben a szállítás után, elég akkor fizetni. Mivel a múlt hetem tele volt tárgyalásokkal, nem osztozhattam Krisztiánékkal a trágyaterítés dicsőségében - akik a tavasszal begyakorolt mintára tökéletes munkát végeztek. Nagyon megnyugtató érzés, hogy van valaki, akire Anyu halála után rábízhatom a dolgokat.

 

Szépen beszántott trágya
2013.10.27. 18:58
Címkék: telepítés

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr185601812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gardonyim 2013.10.27. 19:25:54

Szia!

Nekem is most állt le, pedig két hete a három ballonból kettő még épp, hogy csak megmozdult (a kotyogón még nem is látszott). Ugyanakkor a forrás nem is lehetett nagyon zajos, mert az üvegballonok oldalán nem volt magasan a habzás nyoma. Az íze: sav és talán pár g maradék cukor, de zamat semmi.

Most átfejtettem úszó fedelesbe, de nem kéneztem még meg (ha még egy kicsit utóerjedne, hát hadd tegye). Reménykedem, hogy lesz belőle valami karácsony tájára.

Tóth-Ferenc (törölt) 2013.10.28. 07:35:00

Csatlakozom a borász barátod véleményéhez, nekem is volt már olyan borom, amit az erjedés után annyira üresnek éreztem hogy már a pálinkafőzésen gondolkodtam, aztán karácsonyra úgy helyreállt, hogy 29.-én ezüstöt nyert a krasznai borversenyen. Ez a tavalyi rozém volt.
Az ideit meg annyira viszik, hogy attól tartok, már megint el fog fogyni tavaszra :)

Jelenik Dániel 2013.10.28. 12:22:28

Ez a savanykás íz az évjárat miatt lehet? Azért kíváncsi vagyok a szamorodnidra :-) Itt is több borban érezni a "citromlevet", az enyémről meg ne is beszéljünk... de azt mind a ketten tudjuk miért lett olyan amilyen.

exian · http://csabatanya.blogspot.com/ 2013.10.28. 19:04:18

Én épp az ellenkezőről tudok beszámolni, nálam meg az a "gond", hogy iszonyatosan régóta tart már a forrás. Konkrétan lassan 2 hónapja! Mennyire baj ez? Nem csak úgy forrogat, meg pötyöget, a kotyogó is aktívan muzsikál, pár másodpercenként nyom egy jó nagy adagot folyamatosan. 09.05-én szüreteltünk, szerintem a forrás beindult hamar, úgyhogy tényleg lassan két hónapja forr. És kóstolva még MINDIG érezhető benne cukor, egyszerűen nem tudom, honnan van még mindig :D Szóval, szerinted mennyire gond ez az elhúzódó forrás? Állítólag jobb, mint a gyorsan, robbanásszerűen lezajló forrás, de nemtudom... már kezdek aggódni. Egyébként ízre szerintem abszolút rendben van, szívem szerintem most lefejteném, a mostani picike cukorral. Ízlik így, de félek, hogy akkor meg az alkohol nem lesz rendben. Bár már közel sem mustszerű, szerintem már most rendben van az alkoholfok (nem mértem még meg).

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2013.10.29. 21:53:52

@exian: A tavalyi borom még mindig szénsavas egy kicsit. Iszonyú finom. Ennek alapján nem árt neki az elhúzódó forrás.

exian · http://csabatanya.blogspot.com/ 2013.10.31. 19:50:48

@RAMBO: Köszi, reméljük így lesz. "Nagyon irigylem", hogy még mindig "pezsgős" kicsit a tavalyi borod :) Nekem épp ellenkező a bajom, igaz, hogy nagyon lassan szokott végbemenni a forrás, viszont nagyon hamar el is veszti a bor a frissességét :( Mindig nagyon tud ízleni, amikor egy "gyári" bor akár 2 évesen is még szénsavas. Vagy ott manipulálnak utólag a "szénsavasítással"? :D Mindenesetre erre kikéne találnom valamit, hogy tovább friss maradjon a borom. Egyébként nagyon szívesen kóstolnék a borodból, van olyan tétel, amit valamilyen módon lehet kóstolni/vásárolni?

IWAS 2013.11.01. 00:03:26

@exian
Az EU nem tiltja a CO2 "beállítását", a lényeg az, hogy csendes bornál 2 g/l alatt legyen a koncentráció (20 fokon). Kb. 1 g/l liter az érzékelés határa (bizonyos reduktív boroknál, pl. muskotályos fajtáknál, 1-1,2 g/l egész kellemes lehet). Ha azt szeretnéd, hogy tovább legyen friss a borod, akkor csavarzáras üvegekbe palackozd le (meg persze sötét, stabilan alacsony hőmérsékleten /jó pince vagy borhűtő/) tárold). Ha a borod jó minőségű és nem túlárazott, akkor 1-2 éven belül el kell, hogy fogyjon - tehát nem értem, hogy miért kellene sokáig tárolni (komoly vörösboroknál picit más a helyzet: a tanninok miatt hosszabb palackos érlelésre lehet szükség).

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása