Utolsó pincemunka az idei évben

A hétvégém zsúfolt volt, így hétfőre szabadnapot vettem ki, és lementem Dörgicsére. Kellemetlen, csípős, nedves volt a reggel, amikor elindultam, de tudtam, hogy javarészt a borospincében lesz dologom, így nem aggódtam különösebben. Eljött ugyanis a hordós érlelés vége, mivel nem akarom, hogy a fás jelleg, vagy a hordóból származó ízek uralják a bort. A fejtés előtt megkevertem a finomseprőt, majd szépen átszivattyúztam a bort acéltartályba, ahol kapott egy kávéskanálnyi ként, és a finomseprő folyamatos ülepedése mellett érlelődik tovább, az egyre hűlő pincében. Minden tartálytömlő csavart újra bilincseztem - nem engedhetem meg, hogy elmenjen a nyomás.

 

Kétféle borom van: az olaszrizling és a kis küvé "proof of concept" (fele). Az olaszrizling még édes, de már érezni rajta az alkoholt. Nagyon kellemes illata van (ez még erősödni fog, ahogy tisztul) cseppnyit érezni már a keserűmandula ízt (ez erősödni fog egy ideig, majd belesimul a borba). A savakat nem éreztem külön (elnyomta az édes íz), csak azt, hogy nem savhiányos a bor (a lelágyult, "lúgos" ízt nem volt jelen). A száraz pohár próba hibáktól mentes bort jósol. A kis küvét eredetileg sárfehér-juhfark-furmint keverékének képzeltem el, de még nincs furmintom, így ez a bor anélkül készült el. Csodálatosan izgalmas illata van. A múltkor kapott némi ként, azt vártam volna, hogy tisztulni kezd - ülepedett is, olyan Balaton-víz szerű tisztaságra, de szénsavas és a cukortartalma is csökkent, tehát forrásban van. A savait a múltkor hegyesebbnek éreztem, mostanra jóval simább itala volt. És ami igazán meglepett: azt hiszem, sikerült többrétegű bort csinálnom: a kezdeti íz után egy egészen más íz jelenik meg, ahogy az ember a szájában tartja a bort (mindkettő nagyon finom). A száraz pohár próba bódító. (Nem túl ömlengős ez így, ugye? :DDD)

 

Az elmúlt hetekben, amikor az eső engedte, dolgoztak a traktorok: szépen meg lett szántva a szőlő. Az aszály nagy úr: be kell látnom, hogy állandó füvesítést egy ennyire kevéssé csapadékbiztos területen nem lehet alkalmazni. A mélyszántás elősegíti a csapadékvíz mélybe szivárgását, amire a földnek most mindennél nagyobb szüksége van.

 

2012.11.21. 09:35
Címkék: pincemunkák

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr854916954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rigóhegy 2012.11.23. 16:43:26

Én a fehérborokat tavaszig hagyom (az 5-6 éves) hordókban és nem tapasztalok faízt.

Mi az a száraz pohár próba?

Üdvözlettel

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2012.11.23. 22:28:18

@Rigóhegy: Az idő előrehaladtával a hordók egyre kevesebb hordóaromát (ez a prökölésben szerzett íz, pl. vanília) és faízt adnak le. Tehát nem biztos, hogy rossz ötlet a tavaszig hordóban tartás, mert a mikrooxidáció során a bor simább italúvá válik.

Nincs "tutibiztos" receptem a hordós érlelésre - de valamiért azt a trendet látom, hogy egyre kevesebb fahordót alkalmaznak a bor érlelésére. Az biztos, hogy ha lenne magas savú, magas alkoholú és testes borom, nem aggódnék hordóztatni tavaszig se. Most kifinomultabb anyagom van (a rizling nálunk ilyen) így nem kockáztatok.

A száraz pohár próba: miután kiittad a pohárból a bort, hagyod megszáradni, és közben folyamatosan szimatolod. Ha fás, vagy bármi borhiba van benne, akkor az már nagyon korai fázisban érezhető így, és villámgyorsan tudsz cselekedni. Csak a hiba kiderítésére jó - a bor érése során az aromavilág gazdagodni fog.

Cirfandlia 2013.01.03. 10:04:19

Ne a "trendek" után menj, hanem a saját kialakított elképzelésed szerint; mondjuk ebbe beleférhet az idei évi rövidebb hordós érlelés. Azért bátor vagy hogy egy forrásban levő bort átfejtesz, kénezel... Nem áll(t) le a forrás?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2013.01.03. 16:29:06

@Cirfandlia: kis időre leállt, de újraindult. három hordóból kettő most is pötyög.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása