Hordó vagy hordószónok?

A kérdésre kapásból vágom rá a választ, így az idei október 23.-a is a borospincében talált.

 

Mindenekelőtt a borokról: a rizling még mindig szépen, folyamatosan duruzsol a hordóban, fortélylopóval vettem mintát belőle, még nagyon édes, savai alig érződnek, a fajtajelleges kesernyés íz már megjelenőben van, és egylőre nagyon-nagyon tejszerű, krémes, az alkoholt egyáltalán nem éreztem benne. Nagyon örülök ennek a hosszú, csendes forrásnak, így a bor aromái jobban megmaradnak. A sárfehér-juhfark küvé forrása megállt, az három hete kapott egy csepp ként, de a tisztulása még nem kezdődött el. Valószínűleg nagyon finoman, de még ott is zajlik a forrás. Elképesztő illat mellett még ez is édes. A furmint zamatával ez a bor telitalálat lesz, de már ez a két komponensből álló küvé is nagyon finom. Egyelőre mindkét bor óriási ígéret, remélem, hogy nem rontok el semmit.

 

Vaddisznótúrás

 

Úgy tűnik, az alkalmazott termesztési és feldolgozási technológia jól vizsgázik. Ilyenkor érdemes azon elgondolkozni, hogy miként lehetne továbblépni. Most csak apró dolgokat látok, pl. a higiénia további növelése (ezért vettem átlátszó slagokat), sokkal több mérés után pontos beavatkozások (azaz a kén minnél precízebb adagolása) és a még pontosabb zöldmunka (a szentmárton fürtök többszöri leválogatása). Nagyobb lépést jelenthet a szőlő-alapanyag érdekesebbé tétele.

 

Hogy mit értek ez alatt? A beccei szőlőm talaja agyagos barna erdőtalaj, alatta egy agyagréteg, és az alatt mészkő. Ebből a mészkő kevéssé dominál, a beccei boron nem érezni a "krétás" ízt - amit egyébként nem is igazán kedvelek. Nagyon telt ízű, de minden ásványosság nélküli borok készíthetők a Becce dűlő szőlőiből - amit nagyon szeretek, ha tisztességesen van elkészítve. Ezt a bort talán némi vulkáni talajtól származó minerális ("Béres csepp") ízzel lehetne éredkesebbé tenni: ez adja a badacsonyi bor különlegességét is.

 

A Balaton-felvidékre jellemző, hogy az üledékes, gyűrődéssel létrejött dombokat vulkáni tevékenységből kialakult dombok teszik változatossá. Nincs ez másként Dörgicsén sem: a Dörgicsei medence két oldalát a Balatonra merőleges két dűlő, az Agyaglik (Nyugatról) és a Becce (Keletről) alkotja. Mindkettő üledékes talajú "hegy", Agyaglik sokkal meszesebb, Becce inkább agyagos. A Dörgicsei medencét Északról a Halomhegy zárja le, amelyet vulkáni kőzetek (jobbára bazalt) alkotnak. A múltkorában kóstoltam Mlinkó István cimborám Halom-hegyi rizlingjét, amelynek erőteljesen minerális jellege nagyon megtetszett, és arra gondoltam, hogy egy ilyen alapanyaggal történő házasítás kimondottan jót tenne a beccei bornak.

 

Az ingatlanvásárlásokhoz elképesztő mértékű fatalizmussal viszonyulok. Ha az ingatlan nekem rendeltetett, akkor az enyém lesz. A hétköznapjaimat átszövő szükségszerű céltudatosságot a legmesszebbmenőkig sutba dobva hagyom, hogy az érzéseim vezéreljenek. Ha megérint a hely, akkor megveszem. Amióta az eszemet tudom, így vettem házat, lakást, szőlőt, és soha, de soha nem bántam meg egyik vételemet sem. Ezen irányelvek mentén felhívtam egy ingatlan közvetítőt, hogy ha van Halom hegyi ingatlanja, akkor szóljon. Nem kell most, majd ha lesz. Olyan érdekel, ahol nincs pince, csak szőlőtermő terület. Á, a Halom hegy teljesen be van már épülve, olyan, mint egy üdülőfalu, ott telket nem lehet venni. De van egy ismerőse(?) kliense(?), aki valami szőlőt árul, azért hívjam fel. Telefonhívás, voltaképpen egy Balázs aljai (Agyaglik északkeleti része) dűlőről van szó. Igen, van Halom hegyen szőlőjük, de ahoz pince is van, valami 40 milla az ára. Hát annyi pénzem akkor se lenne, ha az összes szervemet eladnám a kínai piacon, sajnos, de azért köszönöm. Újra csörgött a telefon, hogy izé, a helyzet az, hogy a pincés telek egyik fele is eladó, de azon még nincs szőlő, és már nem is akarnak tenni, érdekel-e? Hűűű, hát az bizony érdekel! Akkor megmutatnák, akkor megnézném. Reggel a szőlőben kezdtem, mocskos pólóban már csak nem megyek telket nézni, gyorsan valami tisztát, ez a régi vacak emlékpóló jó lesz? Persze, add már, tisztának tiszta, ennyi. Találkoztam a reménybeli eladóval, jéééé, maga a CAIB-nél dolgozott? A feleségem is - akié az eladó telek! Megértettük egymás beszédét, olyan baráti árat mondtak, hogy még most is csak nézek magam elé.

 

Na de miből lesz erre pénz? A feleségem három gyerek után ment volna vissza dolgozni, de hát valamiért a cége nem tartotta fenn neki hét éven át a pozícióját, és azt a mérhetetlen bánatot, amit a nejemnek azzal okoztak, hogy többé nem adhat össze napi 9-10 órában számoszlopokat az Excel táblában ferről le, meg lerről fe, lehetőségeikhez mérten anyagiakkal igyekeztek kompenzálni. És mivel egy bazinagy multiról volt szó, ebbéli igyekezetüket siker koronázta. Nejem lett hát a földterület boldog és büszke tulajdonosa, és pincészetünk így tett szert némi bazaltos talajra - amin jelenleg csenevész fű nő (meg van rajta három szép, nagy fa).

 

Hétfő reggel kimentünk az új területre, amelyet friss vaddisznótúrások szabdaltak. A régi tulajdonos / új szomszéd szerint évek óta nem járt erre vaddisznó - jöttünkkel a logónkban látható vaddisznó is birtokba lépett. Kimértük a sorokat széltében-hosszában, kb. 6 sor fog elférni 2,5 méteres sortávval, soronként 65 tőkével. Pont elég lesz 2-2 furmint, juhfark, rizling sornak. Találkoztunk azzal az emberrel is, aki a telepítések menetével tisztában van - komolyan mondom, ha igaz, amit mondott, akkor a magyar közigazgatásnak még csak pályáznia sem kell a "földkerekség leghülyébb rendszere" címért. A jövő héten utána nézek a dolognak, és megírom, mi a teendő, ha valaki szőlőt akar telepíteni.

2012.10.24. 14:21
Címkék: tervek

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr944865105

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hordó vagy hordószónok? 2012.10.26. 09:54:02

Úgy tűnik, az alkalmazott termesztési és feldolgozási technológia jól vizsgázik. Ilyenkor érdemes azon elgondolkozni, hogy miként lehetne továbblépni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása