Permetezés kánikulában

Ebben a forróságban csak hajnalban lehet permetezni a perzselés veszélye nélkül. Nekem a hajnali kelés nehezemre esik, elsősorban azért, mert gyűlölök késni, így hajnali két órától kezdődően fél óránként ellenőriztem az időt. Ha ehhez hozzátesszük, hogy éjfélkor feküdtem le, akkor könnyen kideríthető, hogy nem voltam a csúcson, amikor négy órakor találkoztam Krisztiánnal és Balázzsal, akik segítettek a permetezésben. 

 

Életkép napkelte előtt 

 

Elsősorban lisztharmat ellen nyomultunk, mert az utóbbi két napban egy-egy kicsike zápor széle elkapta a falut - a párát és a nagy meleget szereti a lisztharmat, mi pedig nem szeretjük a lisztharmatot. Krisztián éppen Kővágóőrsön járt amikor a tegnapi zuhé odaért, iszonyatos erejű esőről számolt be némi jéggel keverten. Mivel tegnap fejeztük be a terméskorlátozást, most igazán nem hiányzik, hogy a jég még egyszer leválogassa a fürtöket. A szőlő tetejét nem nagyon vágtuk le, éppen az esetleges jégverés elleni védekezésül, csak ott kurtítottuk a hajtást, ahol elérte a kétméteres hosszúságot.

2012.07.07. 08:57

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr934634253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Ervin_ 2012.07.21. 21:20:56

Hello.

Olvastam egy hozzászólásodat egy másik blogon és tanácsot szeretnék kérni.
Ősszel, vagy tavasszal szeretném a kordont felújítani és a huzal legjobb feszítési módját keresem.
Ezt írtad anno:
"A drótokat úgy érdemes megfeszíteni, hogy veszel egy menetes szálat (6-8 mm-eset) és a végére kampót hajlítasz. Ebbe egy kb. fél méteres láncot akasztasz, ami egy sodronyfeszítőhöz kapcsolódik. A sodronyfeszítő meg a sodronyhoz van kötve egy erre a célra való csavaros szorítóval.

A lánccal a feszítés nagyja elvégezhető, a sordonyfeszítővel már csak finomállítani kell. "

Le tudnád írni részletesen hogyan történik a feszítés ezzel? MIért kell csavaros szorító?
Valahogy nem áll össze a kép. Pl. a menetes szálat rögzíted az elején a végoszlophoz?
Szóval valahogy szájbarágósan lenne jó. :)
Köszi a választ.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2012.07.23. 13:37:28

@_Ervin_: http://m.blog.hu/sz/szolo/image/201207/Vezetőszál megfeszítése szőlőkordonon.pdf

_Ervin_ 2012.07.23. 21:38:45

@RAMBO: Köszönöm a segítséget.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása