Talán ez a jó szüreti technológia?

A szüreten sok minden múlik, még a kisebb termesztési hibák is korrigálhatók (pl. a rothadó szemek kiválogatásával). Ezidáig a hagyományos, paraszti technológiát követtem, a folyamatos beszélgetések hatására azonban most mintha összeállni látszana a kép egy olyan szüreti technológiáról, ami elegáns, mégis természetes bort adhat.

 

Szedés: a szedés változatlan marad, nálam nem a mennyiség dominál, hanem a minőség. Minden szőlőfürtről le kell dobálni a barnásan rothadó, nyálkás szemeket, az egészséges szemeken kívül csak a lilára beaszusodott, bortitiszes szemek maradhatnak. A szedés vödrökbe történik, amelyeket sohasem szabad megtömni.
 

Behordás: a szüret folyamán folymatosan járnak a puttonyosok, akik behordás után azonnal lebogyózzák a zúzó-bogyózón a szőlőt. 
 

Bogyózás: nálam a bogyózó szinte egyben szedi le a bogyót a csutáról, csak a nagyon tömött fürtök szemeit roppantja össze, ezért egy 4mm hézagú darálón még megdaráljuk a szőlőt, így készítjük elő áztatásra. Az áztatás során a műanyag kádban lévő szőlő tetejére viráglocsoló-spriccelőből (Takács Lajos) kénezett vizet permetezünk a szőlő tetejére, éppen csak annyit, hogy megakadályozzuk az oxidációt. 
 

Áztatás: az áztatás alatt letakarjuk a szőlő tetejét kertészeti fóliával, vagy nylonzacskóval, és hűtjük az áztatólevet. A pinceablak nyitva hagyása eleve hűti a kádak külsejét - főleg a késői fajták szürete esetén - (Losonci Bálint), de a hűtést segíthetjük úgy is, hogy pet-palackban megfagyasztunk vizet, amit a kádakba merítünk (Rosti).

 

Préselés: az áztatás után gyors és kíméletes préselés következik , szinte csak "átvödrözzük" a szőlőt a présen (Balogh Zoltán). Ezt követően a mustot átszivjuk egy acéltartályba.

 

Ülepítés: a tartályban a mustot (a már említett spricniből) enyhén megkénezzük, majd kb. négy óráig ülepítjük (Szentesi József, Szászi Endre). Ezután a must aljáról levesszük a színmustot, amit hordóba töltünk.

 

Többen állítják, hogy az új hordó, ha jó minőségű, és ha kellően jó az alapanyag, nem nyírja ki a bort vad faízzel. Nekem erről más a tapasztalatom - igaz, a hordóim atomszarok voltak. Meglátjuk. Idén sajnos nem várható jó termés, így a beavatásra legalább nem kiváló alapanyag megy el. (Megfogadtam azok tanácsát, akik szerint ne adjam kölcsön beavatásra a hordóimat.)

 

2010.09.19. 19:47

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr462308375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fiatalborivo 2010.09.20. 09:41:28

Nagyon jó összefoglalás, majdnem én is így gondolom, az áztatást mennyi ideig tervezed fehér esetében?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.09.20. 10:19:20

@fiatalborivo: Ez a cukor/sav érzettől függ. Ha nagyon cukros a szőlő, akkor gyors léelválasztás, ha lehet áztatni, akkor akár 12 óra is mehet.

valópapa 2010.09.22. 08:01:40

Ez tényleg hasznos kis leírás.
A must ülepítéssel kb. hány %-ot hagysz majd benne?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.09.22. 08:43:23

@valópapa: A színmusot venném le, kb 80%.

emmerich 2010.09.22. 09:49:30

Szüret utáni helyzetjelentés:
szilváni-tramini egybeszedve 16.5 mustfok,a tavalyinál 50%-al kevesebb termés (200 l). Préselés után 10 óra ülepítés majd utána úszófedeles fémtartályba fejtés.
Kiváncsi vagyok mi lesz belőle, mert így még eddig nem csináltam.

fiatalborivo 2010.09.23. 12:23:04

@emmerich: Nekünk szintén rieslingszilváni tramini, és egy kevés olaszriesling adja a fehérborunkat, 11-12 hektó helyett nekünk 9 van, 18-19 helyett 16,5es fokkal, 2 nagy hordóba lett elosztva illetve 2 kisebb műanyag edénybe amivel feltöltjük, tegnap már megkóstoltam a műanyagban lévő mostmár bort, még kicsit szúrós, de szép finom friss, nincs semmi bántó savanyúság a kicsi cukorfok miatt, érezhetően teljesen szárazra kiforrt és a teste is rendben van, remélhetőleg szép bor lesz belőle. Darálás és üllepítés után még nagyon sötét színű volt a lé és féltem hogy az esetleges éretlenség vagy felhalmozódott permetszer okozza, de szépen letisztult mostanra arra a szintre ahol más években is szokott lenni ilyenkor.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.09.26. 11:54:29

@fiatalborivo: Megkérdezhetem, hogy 16.5 mustfokkal miért szüreteltetek?

Ilyen cukorfoknál nem hiszem el, hogy ne lett volna éretlen még a szőlő.

Hány fokot javítottatok cukorral?

Dezső a pincéből · http://arnyas.blog.hu 2010.09.26. 19:15:25

Hozzánk tegnap érkezett Egerből a kékfrankos, kényszerszüret volt, szintén igen alacsony a cukorfok, 14-16 körül van. Bogyózással próbálkozunk, hogy mérsékeljük a húzósságát. Remélhetőleg jövő szombaton hozzuk az olaszrizlinget, kíváncsian várom milyen lesz. Nekünk eddig elég peches az idei szüret.

fiatalborivo 2010.09.27. 09:15:43

@BZoltan: Nem javítottunk a 16,5 fokon már semmit. Eredetileg 15 fokos volt és úgy lett 16,5 hogy 3 kiló cukor ment 100 literenként. Ebben az évben nem akartam engedni faternak hogy hozzárakjon de mikor megláttam az eredményt én is azt mondtam hogy ennyivel nem eltartható. 16,5es cukorfokkal is oda kell majd figyelni nagyon az eltarthatóságra, ez a határ, de ha meg többet rakunk bele akkor már az egyensúly biztosan felborul és nagyon kiérződne az alkohol.

Hogy miért szedtük le mégis? Augusztus utolsó hetéig szép idő volt itt, akkor már 13-14es cukorfokot mértem. Utána 3 hétig 1-2 napos megszakítással esett az eső vagy borús volt. Egy ideig állta, de a szüret hétfőn volt, pénteken egészséges volt még de péntektől hétfőig olyan irdatlan rohadás indult be hogy 3 nap alatt a 10%a lerohadt, 1 hét múlva a termés harmadát tudtuk volna csak szedni, és akkor még nem volt mindig garancia arra hogy a következő napok naposak lesznek és jobb lesz az érettség 1 hét múlva, ha meg esik még fel is hígul még jobban. Így utólag igazunk is lett, aki rá 1 hétre szüretelt az nagyon rothadt szőlőt tudott szedni és nem erősebb semmivel, aki most hétvégén szedte az meg 10 mázsa helyett 2t szedett le 16,5 fokkal. Most hétvégén ahol voltam szüreten ott merlot és kékfrankost szedtünk, a gazda 19re kért még egy lapot és 16-a felé még volt 1 nap amikor rothadás ellen még bepermetezett(1 hetes szerrel) így a szőlő kibírta a múlt hetet és végig sütött a nap, le is volt szedve 1-1,5 kilóra így ott 18,5es volt a must.Ennél jobb eredményt az egész faluban még nem láttam idén. Lesz majd még 1-2 szép eredmény de az nagy gazda, sok munkással, sok pénzzel.

Nálunk nem mellesleg nem 1 kilós volt a tőketerhelés hanem 3-4 kiló, így nem is csoda hogy nem tudott több cukrot felszedni(egyébként szerintem a fenológiai érés közel volt mert a kocsányok már fásodtak), de mivel nem én döntök egyedül(főleg nem én) a szőlő dolgaiban hanem fater, így nem tudtam elérni hogy ne hagyjunk rajta ennyit.

p4o5k0 2010.09.27. 14:23:07

Nálam tegnap 14,5 fokos volt a kékfrankos.
Remélem 3 hetet meg kibír a tőkén!!!

emmerich 2010.09.27. 15:51:48

@BZoltan: A fő ok nálam is a rothadás volt, ezért szedtem le viszonylag korán.A 16,5 mustfok szerintem a szilváninál nem akkora baj, mert amúgy is egy savszegény fajta,sőt olyan véleményt is hallottam hogy,nem kivánatos magas mustfokkal szüretelni mert elégnek a savai.

Amúgy az én szőlőm egy családi örökség, a 70-es években lett telepítve amikor divatos volt ez a fajta ( mert szálvesszős metszéssel agyon lehetett terhelni és a mennyiség volt a lényeg) én most alakítom folyamatosan a tőkéket rövid csapra a szellősebb lomb és a jobb minőség érdekében ,de ebben az évben az időjárás közbeszólt.
Semmi pánik, jövőre újra nekifutok.

egri Fehér 2010.09.27. 23:54:14

sziasztok! egy tipp a hűtésre: szárazjég. mi közvetlenül a derítés elvégzése után szoktuk belerakni a fehér mustokba, több előnye is van, egyrészt hűt, másrészt véd az oxidáció ellen, mert kialakul egy CO2-réteg a must fölött az edényben, harmadrészt pedig segít elkeverni a derítőszert. a hátránya, hogy nem olcsó

Cirfandlia 2010.09.29. 10:13:20

És szárazjeget hol lehet beszerezni?? ;) Annyi még az általam átvett (megtisztelő) hűtési technológiáról, hogy aki nem tud 6-10 pillepalackot folyamatosan fagyasztani annak a benzinkútnál kapható zacskósjég is megteszi bár az drágább jóval.
Hűteni egyébként sztem nem nagyon kell idén... :( a présházak, pincék is kellően kihűltek; no meg a cefre sem túl meleg ebben a koratélben.
Áztatás - annyit kiegészítenék, hogy csak egészséges, vagy töppedt, ill. max nemesrothadt szőlőt szabad áztatni, idén nem biztos hogy jót tesz (sőt a más gombabetegségekkel terhelt szőlőnél kimondottan káros) az áztatás - ezt még tetézni egy cefrekénezéssel.... ami roncsolja a gombaszöveteket, kellően szar ízek mehetnek be a mustba.
Ilyenkor a gyors léelválasztás kardinális lehet.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.10.02. 07:37:06

@fiatalborivo: Hát nem tudom :( Szomorú ilyent olvasni. Bevallom amikor ilyen történeteket hallok akkor mindig eltölt egy keserű, tehetetlen érzés.

Szóval 3-4kg-os tőketerhelés? Az pont 3-4-szer nagyobb az ideálisnál.

Szerintem 19-re lapot húzni az pont az, hogy a metszéskor úgy alakítja ki a gazda a tőkét, hogy az 3-4kg-ot teremjen. Akkor gyakorlatilag arra fogad, hogy szeptember-október végig napos és meleg lesz. Ilyen pedig ugyebár ritkán van.

Sajnos ezen nem lehet gyorsan változtatni :( Nagy terhelés, cukrozás :(

A 16.5 mustfoknak úgy 10.3vv% az alkoholpotenciálja. Ebből még fog elmenni 1-2 tized, szóval úgy 10vv%-os lesz a borotok idén. Azt tényleg jobb ha megisszátok hamar.

Jővőre kérd el a fatertól a metszőollót és könyörögd ki, hogy 1-2 sort had állítsál be te

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.10.03. 20:37:29

@BZoltan: Zoli, az ernyőművelést mindenki 3-4 kilóra állítja be metszéskor, mert a szélső hajtásokon 3-3 fürt lesz (ez kb. 18 fürt) és a belsőkön 2-2 fürt lesz (ez további 12 fürt) és a biztosító csapokon (két db) egy-két fürt lesz, (azaz további 2 fürt). Ezt összeadva lesz 32 fürt, ami 10 dekás fürtnagysággal számolva 3,2 kg.

A "zöldszüret" során állítod be azt, hogy 12*1(+2) fürtöd legyen (azaz minden hajtáson egy), ami 1,2-1,5 kg tőketerhelést eredményez.

Mivel a rügyekben fejlődő fürtök száma meghatározott, ha nem 5 szemre metszel, kizárt, hogy a metszéssel tudj hozamot korlátozni.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.10.04. 11:00:08

@RAMBO: Igazad van. Nem tudtam, hogy ernyőművelésről van szó.

Arról lehetne beszélgetni, hogy az ideális területre eső hozam és a tőketerhelés szempontjából a magyar borvidékekre jellemző időjárási viszonyok között milyen művelésmód és milyen tőketerhelés az ideális a kívánt minőség biztosításához.

Pont az ideihez hasonló cudar években az 1-1.5kg/tőke és a 3-4kg/tőke terhelés között 2-5 mustfok különbség is tud lenni.

Szerintem a 3-4kg/tőke terhelésű ernyős rendszer inkább a mieinkénél nagyobb hőmennyiségű és magasabb napsütöttebb (vagyis inkább a mediterrán) vidékeken ésszerű.

Akárhogy is van, az a lényeg, hogy 3-4kg-os tőketerheléssel dolgozni nagy lutri.

fiatalborivo 2010.10.04. 12:35:35

Nem ernyőműveléses a mi szőlőnk, ha arról van szó. Sima kordonos művelés. A tavasztól egyébként már félig belement fater hogy a fehér ültetvény felének a gondozása az enyém, ha munkám úgy alakul és péntekenként legkésöbb mindig hazaérek Pestről.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása