Közkeletű tévhitek: lisztharmat elleni immunválasz

Manapság valamiért divatos azt gondolni, hogy a szőlő immunválasza a permetezés elhagyásával megerősödik, és jobban ellenáll a betegségeknek. Ha van ilyen hatás, ne legyünk restek kellő képpen alábecsülni, ugyanis azok a tulajdonságok, amelyet pl. a lisztharmat elleni rezisztenciát okozzák az adott egyeden belül nem fokozhatók olyan mértékben, mint azokban, amelyek eleve ellenállóak ezzel a betegséggel szemben. Szomorkásan kell tudomásul vennünk a tényt: permetezés nélkül a fogékony fajták komoly fertőzés esetén képtelenek érdemi ellenállást kifejteni.

 

Liszthtarmat fürtön

 

Az alattam lévő szőlő tulajdonosa talán azért, mert a fenti - téves - érvelés híve, vagy egyszerűen azért, mert lusta / nem érdekli / sajnálja rá a pénzt, ebben az évben kétszer permetezett. korábbi bejegyzésekben már említettem, hogy alattam nem akármekkora fészket rak a lisztharmat, így mostmár több éves kísérletről számolhatok be, képekben.

 

Liszthtarmat fürtön, a kirepedő bogyókban a magok is látszanak

 

Aki ezek után azt állítja nekem, hogy az ő szőlője permetezés nélkül mi minden pestist elvisel, azt gátlástalanul arcul kacagom, egy monitor elé vonszolom, és megmutatom neki ezeket a képeket.

 

Liszthtarmat fürtön és levélen

 

Liszthtarmat fürtön kirepedő bogyókkal

 

2010.08.01. 22:08
Címkék: tévhitek

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr32192062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2010.08.02. 18:33:21

Jó nagy lúzer a szomszédod. Honnan merített ekkora baromságot? Ráadásul a szomszédait is helyzetbe hozza, mivel a fertőzés átterjedhet.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása