Közkeletű tévhitek: a zöld növényvédő szerek

Egyre több fogyasztó veszi jó néven, ha a megvásárolt termék nem tartalmaz vegyszert. Ennek megfelelően egyre több termelő igyekszik a minimumra csökkenteni a termények permetezését, és lehetőség szerint környezetbarát szereket alkalmazni. De vajon mit jelent az, hogy "zöld" szerekkel védekezik egy termelő?

 

A besorolás szabályait itt olvashatjátok el. Kiemelem a lényegi részt:

  • az engedélyokirat nem tartalmaz kritikus R mondatot,
  • legfeljebb egy számításba vett paraméter van a legveszélyesebb kategóriában,
  • Kt<45.

 

A kritikus R-mondatok (R 40, R 45, R 46, R 49, R 68) a következők:

  • R40 - A rákkeltő hatás korlátozott mértékben bizonyított.
  • R45 - Rákot okozhat (karcinogén hatású lehet).
  • R46 - Öröklődő genetikai károsodást okozhat (mutagén hatású lehet).
  • R49 - Belélegezve rákot okozhat (karcinogén hatású lehet).
  • R68 - Maradandó egészségkárosodást okozhat.

 

A nem kritikus R mondatok közé tartoznak azok, amelyek arra hívják fel a figyelmet, hogy a nemzőképesség megszűnik, vagy belélegzése mérgezést okoz, felrobban, allergén, és még számtalan, ránézésre eléggé aggasztó dolog.

 

A legveszélyesebb kategóriák, amelyekből mindössze egyetlen szerepelhet a zöld szer esetében, a következők:

  • Erős méreg vagy Nagyon mérgező (T+)
  • Kifejezetten veszélyes vagy kombinált veszélyes hatás
  • Mérgező hatás méhekre - Kifejezetten veszélyes
  • Veszélyesség vízi élő szervezetekre - Kifejezetten veszélyes
  • Hatóanyag bemosódási potenciálja - Erős
  • Hatóanyag élővíz-szennyezési potenciálja - Erős
  • Kiszerelési forma - por

 

A környezeti terhelés meghatározása

 

Ha a környezeti terhelés kisebb, mint 45, akkor zöld szerről beszélünk. A környezeti terhelést (Kt) a következőképpen kell kiszámítani:

 

Kt = Termelői terhelés (Tt) + Fogyasztói terhelés (Ft) + Kezelt területek hasznos szervezeteinek terhelése (Ht).

 

Kt < 45

 

Az összeadás minden tétele további képletekből számítható ki.

 

Termelői terhelés (Tt) = 2 x [Készítmény kiszerelési forma + Közegészségügyi veszélyesség + Méregkategória + (Munkaegészségügyi várakozási idő/2) + logaritmus(hatóanyag dózis) + 2]

 

Fogyasztói terhelés (Ft) = Méregkategória + (Élelmezés-egészségügyi várakozási idő/7) + logaritmus(hatóanyag dózis)+2

 

Kezelt területek hasznos szervezeteinek terhelése (Ht) = 2 x [Méhveszélyesség + (Vízi szervezeti veszélyesség/2) + kezelt terület hasznos ízeltlábú ragadozói veszélyesség + (Élelmezés-egészségügyi várakozási idő/7) + (Bemosódási hajlam + Élővíz szennyezési potenciál)/2 + logaritmus(hatóanyag dózis)+2]

 

Végezzük el a képletek összevonását!

 

Zöld szer, ha:

2 * Készítmény kiszerelési forma + 2 * Közegészségügyi veszélyesség + 3 * Méregkategória + Munkaegészségügyi várakozási idő + 5* logaritmus(hatóanyag dózis) + 2 *  Méhveszélyesség + Vízi szervezeti veszélyesség + 2 * kezelt terület hasznos ízeltlábú ragadozói veszélyesség + 3 * Élelmezés-egészségügyi várakozási idő/7 + Bemosódási hajlam + Élővíz szennyezési potenciál < 35

 

Zöldítsük vegyszereinket!

 

Ötszörös súllyal szerepel a hatóanyag dózis értéke, amelyet a körmönfont log(hatóanyag kg/ha) + 2 képlettel lehet kiszámítani. Mit is jelent ez? A tizes alapú logaritmus egynél kisebb szám esetén negatív, azaz pl. a Quadris esetében, amit 1 liter/ha adagban kell kijuttatni és a hatóanyag tartalma  250g/l , a log(0,25) értéke -0,6. Ehez kell kettőt hozzáadni. Ebből arra következtethetünk, hogy a hatóanyag dózis általában 1 és 2 közé eső értéket vehet fel, és nem tévedünk brutálisat, ha ezt az értéket a továbbiakban kettőnek vesszük. (Vegyük észre, hogy a példában említett szer -mivel ötszörös súllyal szerepel- cca. 3 ponttal ér el jobb eredményt mint az, amit átlagnak vettünk!)

 

Az összeadás tételeiben szereplenek még a várakozási idők. Az az anyag elég ritka, amelynek munkavégzési várakozási ideje hét napnál nagyobb, élelmezési várakozási időben a két hetes várakoztatás kifejezetten komolynak számít. (Itt az általam ismert szerekről beszélek, könnyen lehet, hogy nagyüzemi gazdaságban, növényvédelmi szakmérnököknél durvább dolgok is előfordulnak.)

 

Az egyik legviccesebb tétel a termelői terhelés meghatározásában a kiszerelési forma. A WP jelölés a legveszélyesebb, ami vízben oldható port jelent. (A granulátumként kiszerelt szerek három ponttal kapnak jobb értéket, mint a porok, és mivel a kiszerelési forma kétszeres súllyal jelenik meg, az összesítésben 6 pontot jelenthet!)

 

Egyébként érdemes a kifejezésmódra odafigyelni: ha szabadföldi kísérletekben a kijuttatott szer a hasznos élőlényeknek mindössze a felét öli le, akkor az még "mérsékelten veszélyesnek" tekinthető. (Igaz, laboratóriumi körülmények között ízeltlábú barátaink majd' 80%-a mehet a lecsóba.)

 

A fent leírtak szerint, nézzük meg, hogy mekkora a környezeti terhelése egy olyan szernek, amelyik por kiszerelésű, élelmezési várakozási ideje 2 hét, munkavédelmi várakozási ideje 1 hét, és 1 kg hatóanyag kell belőle 1 hektárra. Behelyettesítve a képletbe:

 

2*4 + 2 * Közegészségügyi veszélyesség + 3 * Méregkategória + 7 + 5*1 + 2 *  Méhveszélyesség + Vízi szervezeti veszélyesség + 2 * kezelt terület hasznos ízeltlábú ragadozói veszélyesség + 3*14/7 + Bemosódási hajlam + Élővíz szennyezési potenciál < 35

 

azaz

 

2 * Közegészségügyi veszélyesség + 3 * Méregkategória + 2 *  Méhveszélyesség + Vízi szervezeti veszélyesség + 2 * kezelt terület hasznos ízeltlábú ragadozói veszélyesség + Bemosódási hajlam + Élővíz szennyezési potenciál < 14

 

Ha a fenti kategóriákban a szer - egy kategória kivételével - a legkevésbé veszélyes minősítésű, akkor lehet zöld szerről beszélni. Tehát ha a szer méhekre "mérsékelten" veszélyes, vagy a halakra kifejezetten veszélyes, akkor már nem beszélhetünk zöld szerről. De ha pont ugyanezt a szert granulátumként csomagolják, akkor bátran mérgezhetők a méhek vagy a halak, de ettől még zöld szerről van szó! Ugyancsak értékes pontok nyerhetők a hektáronkénti dózissal (l.m.f.). Ha kétkednétek abban amit mondok, nézegessetek zöld gyomirtókat, rovarölőket, felszívódó gombaölőszereket!

 

Kétségtelenül a jó szándék vezérli azokat, akik zöld szereket használnak. Azonban a szabályozás elegendő teret ad a gyártóknak ahoz, hogy a "zöld szer" inkább marketing kategória legyen, mint a környeztünket minimálisan károsító vegyszerek jelölésére szolgáljon.

 

2010.03.17. 08:00

A bejegyzés trackback címe:

https://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr341839663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.17. 10:08:49

Én személy szerint nem azért törekszem zöld szereket használni mert a fogyasztók ez igényelnék vagy értékelnék. Bár tény, hogy manapság sokan egyre tudatosabban választanak ilyen szempontok alapján a boltokban. Minden estre én jelenleg ennek a marketinghatását nem tartom jelentősnek.

Részemről inkább a környezet kímélése a szempont. De ebben sem a hippi, fejpántos, faölelgető aktivista ideológia a lényeg, hanem egyszerűen az, hogy kevesebb vegyszerrel szerintem a szőlő saját immunrendszere erősödik és a szőlőültetvény környezeti diverzitása is jó hatással van a szőlőnövényre.
Az is jelentős tényező, hogy a vegyszeres terhelés lassítja az érési folyamatokat és akármit is írnak akármilyen dobozra azért egy szürke terület az, hogy milyen akár kimutathatatlan vagy jelentéktelennek tartott vegyszer-bomlástermék milyen módon befolyásolja a palackozott bor minőségét és érlelhetőségét.

Amúgy az egész zöld kérdés egy kicsit olyan mint ahogy azt nekem jó régen egy szerzetes tanárom mondta a a jóságról. Tudjuk, hogy nem vagyunk tökéletesen jók, tudjuk, hogy sok hibát követünk el és tudjuk, hogy esendők és gyengék vagyunk. De a jóra való törekvés akkor is kötelességünk ha tisztában vagyunk az esetleges kompromisszumainkkal és tökéletlenségünkkel.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.03.17. 10:29:55

Zoli, remélem nem az jött le, hogy mekkora hülyeség zöld szert használni! Azt írom, hogy a rendszer annyira rugalmas, hogy átjátszható. Ezért ha pl. a 3 tényezőre egyenként lenne minimum, akkor az nagyobb garanciát adna.

Egyébként minden termelő, akikkel eddig beszéltem, említette a zöld szer használatára törekvést, ezért néztem meg, hogy ez pontosan mit is jelent. Szeretnék innen elindulva végigmenni a zöld szereket használó gazdálkodó - biogazdálkodó - biodinamikus gazdálkodó vonalon, elsősorban a szabályozások alapján, mert az átlagember néha többet képzel egy hívószó, egy félmondat mögé, mint amennyit az valójában jelent.

És ha a jóra való törekvésben pl. ennyivel jobban megnézed a szert, amit használsz, akkor az én jóra való törekvésem is célt ért. :)

fiatalborivo 2010.03.17. 11:10:08

"Igaz, laboratóriumi körülmények között ízeltlábú barátaink majd' 80% mehet a lecsóba." - Ez nem vicces de hatalmasat röhögtem rajta, már ezért megérte elolvasni.

Egyéként ha Te határoznád meg hogy mi a zöld szer, akkor hogy tennéd? Illetve hogy neveznéd egyáltalán ezt a kategóriát hogy egyértelmű legyen illetve hogyan azt amit te tényleg zöldnek gondolsz?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.03.17. 11:13:03

Szerintem a probléma a képlettel van: a munkás biztonsága nem szerepelhet egy összeadásban a környezet biztonságával.

Tehát, amint azt írtam, ha KÜLÖN MINIMUMOK lennének az egyes tényezőkre, akkor nem lehetne pl. a kiszerelés megváltoztatásával értékes környezetkárosítási pontokat "spórolni".

Nem tudom: érthető voltam?

fiatalborivo 2010.03.17. 11:45:07

Érthető és hasznos ez akkor lenne ha ebből egy kivonatot a törvényhozókhoz is elküldenél, mert attól hogy mi értjük és beszélünk róla az illetékesek nem biztos hogy olvasnak itt, de ha esetleg felhívod a figyelmüket, lehet van 1% esély rá hogy változzon a dolog és jobban közelítsen a valósághoz a matematika.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.17. 15:17:44

@RAMBO: Fel sem merült bennem a gondolat, hogy hülyeségnek tartanád a zöld szerek használatát.

Jelenleg a zöld szerek azok amik egy alternatívát jelentenek. Én is örülnék, ha lennének valóban és teljesen zöld módszerek amik nem mellesleg hatékonyak is :)

Sajnos nagyon nehéz tájékozódni a témában és nem egyszerű dolog hiteles, elkötelezetlen szakvéleményt olvasni a témában. Ezért örülök ennek a kezdeményezésednek is!

nagyberényi szőlőskert · http://nagybereny-szolo.blogspot.com/ 2010.03.17. 19:27:02

Érdekes és tanulságos írás! Már csak azt kellene valahogy kiokumlálnom, hogy ezek szerint melyik az a szer, amit bátran használhatok, de mégis többet ér, mint a langyos víz.
Bár az én szőlőm még nem is látszik ki a földből, az elméleti növényvédelmem ezekből áll: www.biokultura.org/gazdalkodoknak/novenyvedo.html
Aztán ki tudja...

t f 1 (törölt) 2010.03.17. 19:34:31

Ölnézést, de mellik az a szer ami ijeszteget R mondatokkal?. Gyorsan átnéztem az általam gyakran használt szerek(Quadris, Topas, Systhane, Shavit) biztonsági adatlapját, és mindegyik hemzseg az R mondatoktól.

attisch · http://birtokszuletik.blog.hu/ 2010.03.17. 21:35:47

Jó írás, Rambo kolléga! Elgondolkodtató és kicsit útmutató is a magamfajta kezdő szőlőműves részére, aki mögött van némi tapasztalat és remélhetőleg még előttem pár évtized, hogy "akármerre" vigyem ezt az egész, egyelőre hobbi alapú szeretetet, amivel a szőlőművelés és borkészítés iránt viseltetek.
Ennek a "hágai folyosónak" az egyik kilométere, kilométerköve ez a mostani témád, írásod. Érdemes alapot ad a további körüljárásra.

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.

süti beállítások módosítása