Akonanyílás kezelése

Ha a hordókat csurig töltjük, akkor előfordulhat, hogy a dugón felszívódó (vagy a melléöntött) bor feketére színezi a dugó környékét, ami csúnya. Ezt úgy lehet megakadályozni, hogy a dugó környékét megszórjuk porított borkénnel, és szépen elsimogatjuk rajta. Ha a hordó kiszárad, a fekete elszíneződés is eltűnik róla.

 

Akonanyílás kezelése porított borkénnel

 

2008.01.20. 11:47

A bejegyzés trackback címe:

http://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr641357429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Zoli a séf 2013.12.01. 20:06:09

Rambó! Az akonanyílás kónuszos, mint a dugó? Van egy két hordóm, amin fel kellene fúrni, a dugólyukat, mert elhasználódott, nem szabályos kör alakú, meg a fa is kiszálkásodott körülötte. Én kézzel tapintva nem érzek szűkületet. Ha szűkül a lyuk, akkor azt hogyan kell felújítani?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2013.12.02. 06:32:34

@Zoli a séf: Nem kónuszos. Simán fel lehet fúrni koronafúróval. Előtte egyeztess a környékbeli borászbolttal, mekkora szilikon dugójuk van, vagy vegyél interneten.

bolthely.hu/szilikon/lista/4e89dd43bbx29_Boraszati_szilikon_dugo

Én nem használok fa dugót (csak kénezéshez), tönkreteszi a hordót.

Batka Laci 2016.06.09. 19:22:19

Májusban ültettem csemege szőlő csemetét. Egy vessző három leveles kora óta (kb.egy hónapja) nem fejlődik. A levél éle foltokban barnul. Mi lehet az oka? Köszi!

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2016.06.10. 11:41:21

@Batka Laci: Küldj róla egy képet, egyébként nem tudom megtippelni, hogy mi lehet a baja.

Batka Laci 2016.06.14. 18:05:40

@Batka Laci: @RAMBO: Nem tudok képet küldeni,nem tudok címet.Itt csak szöveget enged!

Facebook

Utolsó kommentek

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.