Derítés Tükrös derítővel

A palackozásra felkészítés előtti utolsó lépés: a bor derítése, valamint a palackba kerülő kénmennyiség beállítása.

 

A derítő kevergetése nagyban hasonlít a homokozóban történő pancsoláshoz, azért a szakterület specialistájára bíztuk a feladatot.

 

A derítést Tükrös derítővel csináltam, mert nem kaptam tiszta bentonitot.

 

A derítőanyagot hideg vízben kell duzzasztani, ami nem jelent mást, mint az agyagásványnak visszaadni a kristályvíz tartalmát. Ezután az elkészült sarat fel kell forralni, majd egy napig nyugton kell hagyni (én közben kevergettem néha). Az anyag Balaton parti sarat idézi, a fiam lelkesen beszállt a csomómentesre keverésbe. Ezután a sarat palackoztam, és így szállítottam a pincéhez.

A hordókból leszívtam annyi bort, ami a derítőanyagnak kellett majd jól megkavartam, és a még örvénylő borba öntöttem bele a bentonitot.

Két óra hosszat tettem-vettem a pincében, elmostam az üvegeket, stb, majd mielőtt eljöttem, mégegyszer felkavartam a derítendő bort. Egy hét várakozás, és utána lehet fejteni.

Tapasztalatok

A Tükrös derítővel történő derítést senkinek nem ajánlom, mert a derítés hatásfoka nem megfelelő.

 

2007.02.17. 21:40

A bejegyzés trackback címe:

http://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr271357379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

valópapa 2009.11.16. 07:11:59

Mit értesz az alatt, hogy a hatásfok nem megfelelő? Akkor mit ajánlasz fehérbor derítésére? Thx.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.11.16. 13:29:45

Nem lett tükrös, újra kellett deríteni. A Szuperbenton hatásosabban derít, de én megpróbálom ezt teljesen kihagyni, szűretlen bort palackozni. A derítőanyag mennyiségét érdemes laborban meghatároztatni.

BkSp 2010.08.18. 16:31:05

Anno az iskolában próbaderítéseket végeztünk különböző dózisokban, "szemre". Nem kellett hozzá labor, ha jól emlékszem a javasolt dózis 50%-ától 200%-áig próbálkoztunk 4-5 befőttes üveggel.

borpancsoló 2010.08.22. 00:25:23

@BkSp: Valóban, azaz majdnem.

Mivel a derítést nem azért végezzük, hogy tiszta legyen a bor, ezért a laborvizsgálatnál a derítési sort termosztátba teszed és utána valóban szemre mondod meg, hogy van-e még termolabilis fehérje a borban az adott fokozaton. A derítéssel a palackállóság miatt az egyébként kiszűrhetetlen hőre-érzékeny fehérjéket derítjük ki a borból, tisztításhoz sokkal egyszerűbb lenne egy kovázás.

Szóval jól emlékszel, szemre néztétek, csak kiesett egy átbulizott hét, amíg a bor a termosztátban pihent. :)

Facebook

Utolsó kommentek

  • BZoltan: @kunzoo: Tudtommal szertfikált rendszer a Rambó birtoka. Másnak nem nagyon van értelme. A market... (2018.05.22. 04:06) Napi morfondírozás
  • kunzoo: @BZoltan: Ha bio művelésre adja a fejét, (ha valóban bio nem ökobiodinamikustermészetközeli blabl... (2018.05.21. 21:51) Napi morfondírozás
  • BZoltan: Türelmesen várunk :) (2018.05.21. 11:06) Egy királynak értenie kell mindenhez
  • BZoltan: @kunzoo: Szerintem arra, hogy bio nem érdemes arculatot építeni. A hitelességre, természetességre... (2018.05.21. 08:23) Napi morfondírozás
  • juhostt: A szőlőeszelény repülni is tud, ezért is tud megjelenni ott, ahol a korábbi években eddig nem. Ala... (2018.05.15. 08:00) Tavaszi növényvédelmi hírek
  • Utolsó 20

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.