Derítés Tükrös derítővel

A palackozásra felkészítés előtti utolsó lépés: a bor derítése, valamint a palackba kerülő kénmennyiség beállítása.

 

A derítő kevergetése nagyban hasonlít a homokozóban történő pancsoláshoz, azért a szakterület specialistájára bíztuk a feladatot.

 

A derítést Tükrös derítővel csináltam, mert nem kaptam tiszta bentonitot.

 

A derítőanyagot hideg vízben kell duzzasztani, ami nem jelent mást, mint az agyagásványnak visszaadni a kristályvíz tartalmát. Ezután az elkészült sarat fel kell forralni, majd egy napig nyugton kell hagyni (én közben kevergettem néha). Az anyag Balaton parti sarat idézi, a fiam lelkesen beszállt a csomómentesre keverésbe. Ezután a sarat palackoztam, és így szállítottam a pincéhez.

A hordókból leszívtam annyi bort, ami a derítőanyagnak kellett majd jól megkavartam, és a még örvénylő borba öntöttem bele a bentonitot.

Két óra hosszat tettem-vettem a pincében, elmostam az üvegeket, stb, majd mielőtt eljöttem, mégegyszer felkavartam a derítendő bort. Egy hét várakozás, és utána lehet fejteni.

Tapasztalatok

A Tükrös derítővel történő derítést senkinek nem ajánlom, mert a derítés hatásfoka nem megfelelő.

 

2007.02.17. 21:40

A bejegyzés trackback címe:

http://szolo.blog.hu/api/trackback/id/tr211357379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

valópapa 2009.11.16. 07:11:59

Mit értesz az alatt, hogy a hatásfok nem megfelelő? Akkor mit ajánlasz fehérbor derítésére? Thx.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.11.16. 13:29:45

Nem lett tükrös, újra kellett deríteni. A Szuperbenton hatásosabban derít, de én megpróbálom ezt teljesen kihagyni, szűretlen bort palackozni. A derítőanyag mennyiségét érdemes laborban meghatároztatni.

BkSp 2010.08.18. 16:31:05

Anno az iskolában próbaderítéseket végeztünk különböző dózisokban, "szemre". Nem kellett hozzá labor, ha jól emlékszem a javasolt dózis 50%-ától 200%-áig próbálkoztunk 4-5 befőttes üveggel.

borpancsoló >> · http://www.istvandy.eoldal.hu/ 2010.08.22. 00:25:23

@BkSp: Valóban, azaz majdnem.

Mivel a derítést nem azért végezzük, hogy tiszta legyen a bor, ezért a laborvizsgálatnál a derítési sort termosztátba teszed és utána valóban szemre mondod meg, hogy van-e még termolabilis fehérje a borban az adott fokozaton. A derítéssel a palackállóság miatt az egyébként kiszűrhetetlen hőre-érzékeny fehérjéket derítjük ki a borból, tisztításhoz sokkal egyszerűbb lenne egy kovázás.

Szóval jól emlékszel, szemre néztétek, csak kiesett egy átbulizott hét, amíg a bor a termosztátban pihent. :)

Facebook

Utolsó kommentek

  • kunzoo: @Vajda Péter: Ki lehet vele szívni csak előtte ne felejtsed el feltölteni. Nem tudja felszívni. (2017.09.21. 21:28) Színlé technológia
  • Indoril Nerevar: @RAMBO: A mi szőlőnkben (50+ évesek, 1000 tő) évente 10-20 tőke megy ki ESCA-val. Úgy tapasztalom... (2017.09.21. 15:39) Még egyszer az ESCÁról
  • Vajda Péter: @RAMBO: Köszi, na még egy kérdés a végére egy kis rover colombo szivattyúval ha kikötöm a lapszű... (2017.09.20. 21:13) Színlé technológia
  • RAMBO: @Vajda Péter: Évente 4 órát tölt benne a szőlő, nincs mozgó alkatrésze. Szerintem ha a kád OK pvc-... (2017.09.20. 16:49) Színlé technológia
  • Vajda Péter: @RAMBO: Köszi szerinted ez is olyan jó vagy inkább az inoxot vegyem, van különbség tatrósságban ... (2017.09.20. 14:07) Színlé technológia
  • Utolsó 20

A szerző

Pályaelhagyó agrármérnökként vettem egy szőlőt abban a dűlőben, ahol a dédapámnak, nagyapámnak is volt. A családi legendárium szerint a borfelvásárló mindig a dédapámnál kezdte a vásárlást, mert neki volt a faluban a legjobb bora. A név kötelez: a legjobb Balaton-felvidéki bort akarom csinálni.